free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A fémekkel gyógyítani is lehet

Ádám Péter         Címkék: egészség, fémek, gyógyhatás, réz, test 0 hozzászólás

Fémekre nagy szükségünk van, hogy alapjáraton jól működjünk, de ha már valami "elromlott", a fémek akkor is a segítségünkre lehetnek. Gyógyhatású fémek.

A fémek által okozott allergiáról már korábban értekeztünk, most azonban a fémek szervezetünkre kifejtett áldásos hatásaival foglalkozunk. Különböző fémeket ugyanis már az ókori népek is nagy szeretettel használták különféle nyavalyák orvoslására, nem véletlenül. A vas, a réz vagy a cink igen fontos élettani szerepet tölt be szervezetünk helyes működésébe, vas hiányában például nem képződik elég hemoglobin, ami már csak az oxigénszállítás szempontjából sem túl szerencsés. De említhetnénk a réz fontosságát a központi idegrendszer működésében, vagy éppen a cinket, mint az inzulin egyik alkotóelemét. Fémekre tehát nagyon is szükségünk van, ahhoz hogy alapjáraton is jól működjünk, de ha már valami "elromlott", a fémek abban az esetben is a segítségünkre tudnak lenni.

Már elődeink is használtak különböző reumás fájdalmak enyhítésére rézből készült öveket vagy karpereceket, és ha huzamosabb időn keresztül viselték azokat, bizony a javulás sem maradt el. De a bicegő jószág lábának rézdróttal való betekerése sem volt ismeretlen gyógymód a népi állatorvoslásban. "A réz a bőrön keresztül jóval nagyobb mennyiségben képes a szervezetbe kerülni, mint mondjuk, ha szájon keresztül vennénk magunkhoz" - magyarázza Nagy Borbála doktornő. "A réz különböző enzimek működésében játszik fontos szerepet, és ízületi fájdalmak esetén olyan enzimek katalizálására képes, amelyek a fájdalom enyhítésében vesznek részt. Ráadásul a vérkeringés serkentésére is alkalmasak lehetnek a testen viselt réz eszközök, és így magát a gyógyulási folyamatot is pozitívan befolyásolhatják. De az igazi előny mindenképpen a lokális fájdalomcsillapító hatás lenne."Persze gyógyhatást nemcsak a réznek, de a cinknek is tulajdonítanak, méghozzá cink bevitele esetén a megfázás időtartamának csökkenését állapították meg. "Mivel a cink igen sok enzim alkotórésze, és így az immunrendszer működését is serkenti, amiből már egyenesen következik, hogy elősegítheti a nátha gyógyulását is" - mondja a doktornő. "A cink és a C-vitamin együtt elég nyerő páros a megfázási tünetek enyhítésére." A cinkkel kapcsolatos legújabb kutatási eredmények szerint ráadásul nem csak a nátha vagy influenza kezelésére lehet alkalmas ez a fém, de a cink a rák gyógyításában is fontos szerephez juthat. Egyelőre még nem ismert módon, de a cink valahogy gátolni képes a rákos sejtek szaporodását. A szakemberek szerint, ha ismert lesz ennek a jelenségnek a pontos mechanizmusa, akkor a cink egy igen komoly faktor lehet a rákgyógyításban.

De, hogy ne csak a nekünk alapból is fontos fémekkel foglalkozzunk, ezért egy olyan kutatás eredményéről is beszámolunk, amelynek főszereplője a vanádium. Ez a fém, pontosabban, ennek a fémnek bizonyos vegyületei a cukorbetegség kezelésében lehetnek az ebben szenvedők hasznára. A kutatások alapján ugyanis kiderült, hogy egyes vanádiumvegyületek képesek lehetnek az inzulin bizonyos funkcióinak ellátására. Ráadásképpen a vanádium szájon keresztül is a szervezetbe juttatható, úgy hogy kifejtse a megfelelő hatást, ami előnynek számít a kizárólag injekció formájában beadható inzulinnal szemben. A fémekkel azért problémák is adódnak, méghozzá a bevitelük kapcsán, a szervezetünk ugyanis nem minden formában képes hasznosítani a táplálékkal bejuttatott fémeket.  Szintén a régiek által alkalmazott eljárás volt, hogy mielőtt almát adtak a legyengült delikvensnek, előtte vasszögeket döftek a gyümölcsbe, így aztán az alma fokozott vastartalommal rendelkezett. Manapság ennél már modernebb eljárást alkalmaznak a gyógyszerészek, hogy a vasat és más fémeket minél felhasználhatóbb formában fogyaszthassuk, bár az ötlet a szögekkel teleszurkált almától származik. "A lekvárok befőzéséhez is használt pektinhez remekül lehet a fontosabb fémeket hozzákapcsolni, és az így kapott fém-pektin komplexum nemcsak, hogy nem káros hatású, de az ilyen módon elfogyasztott fémek kitűnően felszívódnak a szervezetben, és jól is hasznosíthatók" - meséli szakértőnk. Mivel a pektin a növényekből (almából, narancsból, körtéből) származik, ezért aztán egy abszolút természetes vegyületen keresztül jut el hozzánk a szükséges fémadag.

Egyes fémek tehát azon kívül, hogy nélkülözhetetlenek a számunkra, még plusz feladatokra is hasznosíthatók egészségünk megőrzésének vagy helyrepofozásának céljából. Annak ellenére, hogy egyes fémek allergiát okozhatnak, mások kimondottan mérgezőek lehetnek, a szakemberek mégis minél több fémekben (főleg vasban, rézben, cinkben) gazdag élelmiszer fogyasztását javasolják, ezek folyamatos bevitele ugyanis jócskán csökkentheti az esélyt arra, hogy a fémek gyógyító hatását is igénybe vegyük.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés