free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 brutális „gyógymód” a múltból

Borsa         Címkék: egészség, gyógymós, kultúrtripp, orvoslás 1 hozzászólás

Az orvostudomány lenyűgözően fejlődik. Volt azonban néhány lépcsőfok, amit talán jobb lett volna kihagyni – köztük például az alábbi brutális kezelési módokat.

Az orvostudomány még mindig rengeteg kérdésre keresi a választ, de szerencsére sok mindent maga mögött is tudhat már – és most nemcsak legyőzött betegségekre kell gondolni, hanem például elfeledett gyógymódokra is, a medicina történelmében ugyanis akadt néhány olyan kezelési módszer, amiknek a túlhaladásáért mérhetetlenül hálásak lehetünk. Ezek közül válogattunk ki ötöt.

Érvágás

Egészen a görögökig nyúlik vissza a hagyománya, de igazi virágkoraként a többség a középkort ismeri, az akkor játszódó történelmi regényekben és filmekben ugyanis ha náthás a beteg, éppúgy eret vág rajta a doktor, mint amikor hányingere van, vagy beütötte a fejét. Hogy tényleg ilyen radikálisan széles körben alkalmazták a módszert, az persze nem biztos, de az tuti, hogy a kelleténél jóval gyakrabban – itt azonban meg kell említeni azt is, hogy néha, például vas- vagy vörösvértest-túltengés esetén még ma is élnek vele, mert tényleg hasznos. Annak mindenesetre örülhetünk, hogy nem akkor születtünk, amikor még mindenre jónak tartották.
    
Maláriás kezelés

Figyelem, nem a malária kezeléséről van szó, hanem a maláriával való kezelésről. Merthogy ilyen is volt: a szifiliszt irtották vele, és nem is sikertelenül, mert a maláriával oltott betegeknek olyan magas lázuk lett, ami megölte a szervezetükben a szifilisz-baktériumokat. Apróbb szépséghiba, hogy közben hánytak, rázta őket a hideg, és fájt mindenük – de hát a maláriát már akkoriban is biztonsággal tudták kezelni kininnel, amikor a szifiliszre még nem volt antibiotikum, úgyhogy aki összeszedte a bajt, kénytelen volt azt mondani magának: valamit valamiért.

Trepanáció

Magyarul koponyalékelés. Kétféle módszerrel végezték: az egyiknél szó szerint kaparták a lyukat a fejtetőn, a másiknál pedig vésték – a szerencsésebb metódus utóbbi volt, ezután ugyanis a kivágott darabot kupakként vissza lehetett tenni a sebre, vagy zsebre is lehetett vágni amulett gyanánt. Főleg migrének és rohamok kezelésére használták, és ha valami pozitívat kellene mondanunk róla, azt fel tudnánk hozni mellette, hogy viszonylag sokan túlélték. Más előnye viszont nem nagyon ismert, úgyhogy nem kár érte.

Ütlegelés és társai

Ez a mentális problémákkal küzdők jussa volt, és nem is csak egymagában, hanem sok más, teljesen hasztalan, primitív és erőszakos módszerrel együtt. A lényeg tulajdonképpen annyi volt, hogy a „dühöngő őrültet” forgalmon kívül helyezzék, tehát a koplaltatástól a fojtogatásig minden szóba jöhetett, amivel meg tudták nyugtatni, el tudták kábítani vagy le tudták gyöngíteni az illetőt. A legdurvább módszer azonban minden kétséget kizáróan a hólyaghúzás volt, ami már inkább kínzásnak minősül: a kopaszra nyírt fejbőrbe mustárport dörzsöltek, az ennek hatására kialakuló hólyagokba pedig maró anyagot juttattak.

Elektromos impotenciakezelés

A kis kék tabletták sem feltétlenül olyan mókásak, mint amennyit viccelni szoktunk velük, de ahhoz képest valódi humorbonbonok, amit a múltban kellett „orvosság” címén elviselniük a merevedési zavarral küzdő férfiaknak. Annak idején ugyanis árammal próbálták kezelni az erekcióproblémákat, és ehhez a különböző cégek szó szerint egymással versenyezve dobták piacra a maguk anti-impotencia övét, amelyet aztán a vásárló magára öltött, és belevezette legnemesebbik szervébe a villanyt. Hogy semmi hatása nem volt az egésznek, az a fájdalom mellett valószínűleg teljesen eltörpült.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés