free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Mogyorós habcsóktorta

Ízbolygó         Címkék: desszert, habcsóktorta, mogyoró, recept, sütemény 0 hozzászólás

Húsvét után mindenki rosszul van a kaja szó említésétől is, de a fogyókúrát a gyengék megtörik és jönnek a bűnös hétköznapok. A bűnözéshez adunk most némi kísértést.

A süti "tésztája" (meringue) nem a szó klasszikus értelmében tészta, hiszen liszt egy gramm nem sok, annyi sem kerül bele. Van benne viszont tojásfehérje és cukor. Ez a habcsók-krém lehet torta alap is. A méltán híres Pavlova torta alapja is habcsók (tojásfehérje+cukor+kukoricakeményítő+pici borecet), erre sok tejszínhab és temérdek gyümölcs kerül. Ez a mogyorós torta annyiban más, hogy ennek a tésztájába őrölt mogyoró és Frangelico likőr kerül. Ez utóbbi egy mesés mogyorós likőr, amit szerzetesek találtak fel.

A 17. században a hegyekben maguk állították elő ételeiket és italaikat a környéken található növényekből, gyümölcsökből. A Frangelico receptje is ez időkből származik, alapja a mogyoró. Maga a likőr küllemében is feltalálói előtt tiszteleg, mivel az üveg a csuha formáját idézi. A likőrt nem csak meginni lehet (persze egy kis jéggel igazán remek elkortyolgatni, amolyan női ital), hanem jól működik forró csoki, kávé ízesítőjeként is. Mindenféle mogyorós sütiben, habokban, mousse-ban domináns mogyoró ízt ad, úgyhogy lehet vele bátran kísérletezni, és nem csak a torkunkat locsolgatni vele.

Hozzávalók

4 tojás fehérje
csipet só
15 dkg cukor
9 dkg őrölt mogyoró
1 teáskanál almaecet
1 teáskanál Frangelico likőr
10 dkg étcsoki
25 dkg mascarpone
75 ml tejszín

A fehérjéket egy jó habverővel és egy csipet sóval habbá verem. Amikor már lágyan, de kezd megállni, akkor apránként hozzáadjuk a cukrot és fényes, kemény habcsóktésztát verünk belőle. Ha kész hozzáadom az 1-1 teáskanál Frangelicot és almaecetet. Majd elnagyolt, óvatos mozdulatokkal belekeverem az őrölt mogyorót. A masszát két kisebb, (18 cm átmérőjű) sütőpapírral bélelt formába kanalazzuk, majd 40-45 perc alatt 180 fokon készre sütöm, ezután a sütő ajtaját résnyire nyitva hagyom és úgy hűtöm ki.



Közben a csokit alacsony lángon - vagy mikróban - felolvasztom, a tejszínt félkeményre verem. Hozzákeverem a mascarponét, az olvadt csokit, valamint a likőrt. Ezt a krémet töltöm a tortába.

Ötlet: Olive 2009. dec.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés