free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Hagymalevest főztünk

Borsa         Címkék: hagymaleves, íz-i, leves 0 hozzászólás

Aki nem jártas a konyhai műveletekben zsigerből utasítja el a hagymalevest, mint esetleges opciót. Nekik ajánljuk ezt a receptet.

Az eredetinek tekinthető, francia szépirodalmi művekben többször megénekelt hagymaleves nem tartalmaz mást csak hagymát, némi fűszert és egy kevés fehérbort. Szó nincs cipóban tálalásról, viszont dukál mellé egy hatalmas, zsíros sajttal alaposan összesütött kenyérszelet. Forró, laktató és igen ízes. A tejszínes, cipóban tálalt változat azért született, mert az eredeti formát egyesek nem találták elég elegánsnak. Mivel a tejszín tényleg selymesíti az ízeket, a tejfölös variáció már a magyar ízlés követése

Mi ez utóbbit készítettük el, de nem azért, mert ezt szeretjük a legjobban, hanem mert ez az, amit vissza lehet fejteni, el lehet hagyni hozzávalókat, és lehet vele kísérletezni. Mi krémlevest készítettünk, ráadásul többféle hagymából. Fontos, hogy lehetőleg ne csírázásnak indult, hónapok óta a spejzban tárolt hagymákat használjunk, hanem igyekezzünk minél frissebbeket, lédúsabbakat választani, hogy kellően erőteljes íze legyen.


Hozzávalók
3 fej vöröshagyma
1 hosszú póréhagyma
4 gerezd fokhagyma
1 1/2 liter húsleves/alaplé/kocka
só, bors
1 1/2 dl fehérbor




Három nagy fej vöröshagymát és egy jó hosszú pórét megpucolunk és karikára vágunk. Ezt tesszük négy gerezd fokhagymával is. Némi olajat melegítünk egy lábosban, belezúdítjuk egyszerre az összes hagymafélét, és takaréklángon, víz hozzáadása nélkül párolni kezdjük. Gyakran kevergetjük, nem szabad, hogy odaégjen. Mikor már kellően összeestek a hagymakarikák, és némelyik rózsaszínre pirult, megszórjuk egy evőkanál liszttel, és azzal is jól átkeverjük. Ekkor felöntjük úgy másfél liternyi húslevessel/alaplével/kockából készült lével, sózzuk, borsozzuk, és kislángon, lassan főzni kezdjük. (Aki szeretne bele egy kis fehérbort, az ilyenkor tegye hozzá; ehhez a mennyiséghez olyan másfél decit.)



Úgy fél-háromnegyed órát hagyjuk lassan, gyöngyözve főni, és ezen a ponton akár tálalhatjuk is. Azonban ha valaki tejszínezné, akkor vegyen ki egy nagy merőkanálnyit egy bögrébe, keverje el egy deci tejszínnel, majd lassan keverje vissza a levesbe. Ilyenkor már nem szabad felforrnia, csak pár pillanatra összemelegítjük a teljes adaggal és kész.  A tejfölös, krémleves változathoz két evőkanál tejfölt elkeverünk egy kevés levessel, majd az egészet visszazúdítjuk a fazékba, és botmixerrel leturmixoljuk, hogy habos, egynemű lé legyen. Aki csípősen szereti a levest, tehet bele egy kis csilipaprikát is. Jöhet a pirított kiflikarika, sajtos pirítós, vagy mindenki, amit akar.


Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés