free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Otthontalan önkéntesek a gyermekotthonban

Borsa         Címkék: , kultúrtripp, szegénység, társadalom 0 hozzászólás

Az önkéntes segítség nem az anyagiakon múlik. Magyar hajléktalanok bizonyították be, hogy segíteni, nem pénz kérdése. Megható akcióról értesültünk.

Augusztus utolsó napjaiban budapesti és balassagyarmati hajléktalanok ajándékokat készítettek, majd személyesen adták át azokat a Reménysugár Otthon fogyatékkal élő, tizenegy fiatal lakójának, akiket egy kivétellel saját rokonaik sem látogatnak. Az önkéntesek azonban nagy szeretettel és nyitottsággal fordultak a fiatalokhoz. Szavak nélkül is megtalálták a hangot azokkal, akik nem tudnak beszélni, és a kerekesszékben ülőket is bevonták a közös táncba, ami akkor alakult ki spontán módon, amikor az egyik bennlakó fiú megmutatta vendégeinek kedvenc zenéit. Az önkéntes akció bizonyította, hogy a leghátrányosabb helyzetű emberek is képesek hozzájárulni valamivel társaik életéhez.A két napos akció a Kurt Lewin Alapítvány, hátrányos helyzetű csoportokat újszerű módon megmutató 100 legszegényebb programjához kapcsolódott, és a budapesti Rés Alapítvány valamint a balassagyarmati Vöröskereszt közreműködésével jött létre. A résztvevő hajléktalanok hasonló akció keretében a nyár elején Budapesten végeztek önkéntes munkát, amikor saját készítésű süteményeiket osztották szét a pesti járókelők között. "A társadalom eltérő csoportjainak tagjai sokszor nagyon elszigetelten élnek egymástól, és nincs alkalmuk szerencsés találkozásokra egymással. Ha azonban nem csak abban segítünk nekik, hogy átvészeljenek egy időszakot, és ne haljanak éhen, hanem valóban helyzetbe hozzuk őket, a leghátrányosabb helyzetű csoportok tagjai is bizonyítani tudják, hogy legalább olyan kreatívak és nyitottak tudnak lenni, mint középosztálybeli társaik" - mondta Illés Márton, a Kurt Lewin Alapítvány munkatársa, aki szerint a demokratikus társadalmi működés elengedhetetlen feltétele, hogy az állampolgárok helyzetüktől függetlenül partnerként kezeljék egymást.

"Az otthonban élő fiatalok számára ez a találkozás fantasztikus élményt jelentett. Valószínűleg még hetek, hónapok múlva is emlegetni fogják. Az otthonban, ahol ez a 11 fiatal él együtt, még nem lehettem tanúja hasonlóan felszabadult, boldog pillanatoknak" – mondta dr. Fehér Edit az intézmény igazgatója. Az önkéntes akció végén a résztvevő hajléktalanok közül volt, aki úgy nyilatkozott, hogy szeretne a jövőben is visszalátogatni a fiatalokhoz. A Vöröskereszt balassagyarmati vezetője, Bőhm Sándor úgy tervezi, hogy a két csoport tagjai a karácsonyt is együtt fogják ünnepelni.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés