free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Az emberek többsége rosszul mos hajat

Kádas Andi         Címkék: haj, hajápolás, púder 13 hozzászólás

A hajmosás nem nagy dolog, de a helyzet az, hogy a legtöbben rosszul csináljuk, azaz: rosszul mosunk hajat. Most elmondjuk hogyan kell, aztán lehet gyakorolni.

Bőrünk tisztítására mindig nagy figyelmet fordítunk, kíméljük, krémezzük, hidratáljuk, ehhez képest az emberek többsége elintézi a haj- és fejbőrápolást egy jó alapos hajmosással. Abba most nem megyünk bele, mi minden egyebet tehetnénk a hajunkért - és itt most nem kizárólag méregdrága hajpakolásokra gondolunk -, de elégedjünk meg azzal, hogy megtanulunk helyesen hajat mosni, amit a szakértők szerint az emberek többsége egyszerűen rosszul csinál.

A hajmosás gyakorisága sok mindentől függhet: a levegő minőségétől, a haj zsírosodásának gyorsaságától vagy attól, hogy a fejbőrünk mennyire izzad. Ezzel kapcsolatban sok ellentétes véleményt hallani, sokan a maximum hetente egyszeri hajmosásra esküsznek, azonban ha helyesen mosunk hajat megfelelő samponnal, akkor akár kétnaponta vagy naponta is nyugodtan megtehetjük. Elvégre bőrünket mindennap megtisztítjuk a rá rakódott szennyeződésektől, miért ne tennénk ugyanezt hajunkkal és fejbőrünkkel, amik gyakorlatilag ugyanolyan hatásoknak vannak kitéve.Aki ilyen nagy gyakorisággal mos hajat, az sose használjon "kettő az egyben" samponokat, sőt, ezeket a hajspecialisták általában senkinek nem ajánlják, mert a sampon és a balzsam ilyen esetben egymás ellen dolgoznak: a sampon nem tudja lemosni a benne lévő balzsamot a hajról, ezért egy réteg minden egyes hajmosás után a fejbőrön marad, egészen addig, amíg sampont nem váltunk; ezért fordulhat elő az, hogy még a hajmosás után is nehéznek vagy zsírosnak érezzük a hajat. Ezért is fontos váltogatni a samponokat, hogy azok eltávolíthassák egymás esetleges maradványait.

Maga a hajmosás menete a következő: mielőtt benedvesítenénk a hajat, előtte mindig fésüljük át egy nagy fogú fésűvel, hogy megakadályozzuk a gubancolódását. Ezután langyos vízzel nedvesítsük be, majd jöhet a samponozás, de arra figyeljünk, hogy a sampont ne közvetlenül a hajra tegyük, mert akkor nem tudjuk megfelelően eloszlatni, és ott, ahova a nagy mennyiségű sampon került, korpásodhat és viszkethet a fejbőrünk. Mindig a tenyerünkből kenjük a sampont a hajra, és óvatosan masszírozzuk bele - itt nem a nagy elánnal való bedörzsölés a követendő -, erre pedig tenyerünk helyett ujjbegyeinket használjuk. A samponozás időtartama ne legyen hosszabb három percnél, hamar öblítsük le a hajat! Akiknek hosszú a haja, azoknak nem szükséges a hajvégeket is bekenni, elég az a samponmennyiség, ami az öblítés során a szálakon lefolyva éri őket.Miután alaposan leöblítettük és lehetőleg a sampon összes maradékát eltávolítottuk a hajról, jöhet a balzsam, amit viszont csak a haj végére kell feltenni, a tövénél még egészséges, annak az egyensúlyát miért is akarnánk megbolygatni. Ugyanazt a nagy-fogú kefét (a kis műanyag fésű tabu) használva óvatosan fésüljük meg a hajat, ne ráncigáljuk, ne erőltessük; ha jól csináltuk, nem lesz gubancos, még a hosszú haj is csak mértékkel. Ezután távolítsuk el a balzsamot a korábbihoz hasonló alapossággal, majd következhet a kritikus pont, a szárítás. Ne kezdjük el vadul dörzsölni fejünket a törölközővel, mert akkor az egész fenti óvatos bánásmód feleslegessé válik, ettől lesz korpás a haj már rögtön a hajmosás után. Egy jó minőségű frottír törölközőt a hajra nyomkodva a nedvesség nagy része felitatható.

Sokan talán azért kritizálják a gyakori hajmosást, mert egyenlőségjelet tesznek a mosás és szárítás között: a haj megmosása önmagában még nem károsítja a hajat, de tény, hogy a hajszárító nem túl kíméletes a hajhoz. Éppen ezért amikor csak tehetjük, például hétvégén, amikor nem kell sietnünk a hajmosással, hagyjuk, hogy a haj magától száradjon meg, ne gyötörjük, ne próbáljuk mindenféle alakra formálni.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés