free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Hamarabb halsz meg, ha sokat ücsörögsz

Borsa         Címkék: egészség, halálozás, kutatás, púder 0 hozzászólás

Sokkal korábban fejezi be életét az, aki szabad idejében napi hat óránál többet tölt üldögéléssel, mint az, akik három óránál kevesebbet ül naponta – közölte a remélhetőleg sokakat talpra állító tudományos eredményt az American Journal of Epidemiology.

Az amerikai rákkutatók évtizedek óta folytatnak tanulmányokat a rosszindulatú daganatos betegségek kutatására. Egy, a rák megelőzése érdekében elindított vizsgálat egymillió felnőtt önkéntes részvételével kezdődött, majd 1982-től indult a második vizsgálat, amelyben a táplálkozás, az életmód és a daganatos megbetegedések megjelenése közötti összefüggéseket igyekeztek tisztázni.
 
Az utóbbi tanulmány résztvevői nem csak a szokásos, egészségügyi kérdésekre - dohányzás, táplálkozás, alkoholfogyasztás - válaszoltak, hanem volt olyan kérdés is, amely azt firtatta, hogy "az utolsó évben a munkahelyén eltöltött időn kívül, szabad idejében naponta átlagosan hány órát üldögélt (tv-nézés, olvasás, kötögetés stb.) közben. Alpa V. Patel és munkatársai 14 esztendő megfigyelési idő után most több mint 120 ezer amerikai felnőtt  50-74 éves, egészséges felnőtt - adatait elemezték. A kutatók figyelembe vették a rosszindulatú daganatok és a szív- és érrendszeri betegségek ismert kockázati tényezőit - dohányzás, testsúly, vérkoleszterin, testmozgás - és ezt követően azt nézték, hogy van-e különbség azok halálozásában, akik szabad idejükben naponta hat óránál többet üldögéltek, azokéhoz képest, akik három óránál kevesebbet töltöttek ülő testhelyzetben.A 14 éves megfigyelési idő során a sokat üldögélő nők halálozása 40 százalékkal nagyobb volt, mint a keveset ülőké, a férfiaknál ez a különbség 20 százaléknyinak bizonyult. A sok ülés még veszélyesebb, ha a fönnmaradó időben kevés mozgással párosul. A sokat üldögélő, minimálisan mozgó nők halálozása 94 százalékkal volt nagyobb, mint az aktívabb hölgyeké. A legkevesebbet mozgó férfiak halálozási aránya 48 százalékkal növekedett. A rendszeres testmozgás hiányának ismert egészségügyi fontossága mellett a kutatócsoport önmagában is veszélyesnek találta a sok ülést. Az üldögélés főleg a szív- és érrendszeri halálozást növelte, de többen haltak meg rák következtében is.

(mti)


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés