free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Japán új hightech vécéje mindenre gondol

Borsa         Címkék: , egészség, japán, tárgy, wc 1 hozzászólás

Házi laborként vizeletet elemez, vérnyomást, hőmérsékletet és testsúlyt mér. Persze a szokásos funkcióit is tökéletesen oldja meg az új japán vécécsúcsmodell.

Létezik egy vécé, ami a testsúlyunktól elkezdve, testünk hőmérsékletén át még a vérnyomásunkról is pontosan adatokkal szolgál, miután szokásos feladatát is elvégzi. Ez az intelligens WC a piacvezető Toto műhelyéből került ki, amit a Daiwa House építőipari cég megbízásából fejlesztettek ki. A tervezésnél nem csak a megnövekedett igényekre, hanem az idősödő japán társadalom valós szükségleteire is tekintettel voltak. "Az elnökünknek akkor támadt ez az ötlete, amikor látta, hogy a kórházakban várakoznak az emberek az egészségügyi tesztekre. Arra gondolt, hogy mennyivel jobb lenne azokat otthon megcsinálni" - mesélte Suzuki Akiho, a Daiwa House tervezője.A szupervécé megvizsgálja a vizelet cukortartalmát, egy kiegészítő karpánttal megméri a vérnyomást, és az adatokat nemcsak a falba épített monitoron jeleníti meg, hanem elküldi a felhasználó számítógépére is, ahonnan az illető emailben továbbíthatja az orvosának. "A modell következő generációja már arra is képes lesz, hogy az adatokat interneten automatikusan elküldje a családtagoknak, illetve az orvosnak" - vázolta a jövőt a szakember. Az intelligens toalett , amely öt különböző ember adatait tudja kezelni, jelenleg 350-500 ezer jen - egymillió forint - körüli áron kapható a szigetországban. A vásárlók egyelőre főleg középkorú vagy idős emberek, de mint Suzuki elmondta: számolnak vele, hogy az egészségükkel törődő fiatalokat is érdekelni fogja a dolog.

A Toto a külföldi piacon - főleg az Egyesült Államokban és Kínában - a luxuskategória piacvezetője, de tavaly óta már Európában is megvetette a lábát, ahol főleg a repülőtereken és szállodákban találhatók meg a termékei. A japán vécék egyébként évtizedek óta a legmagasabb színvonalat célozzák meg. Szokványos felszereltségnek számít, hogy a funkciók számítógéppel vezéreltek. Melegített ülőke, és a zavarba ejtő hangokat elnyomó zene is várja a betérőket. A legújabb modellek tervezésénél arra is ügyelnek, hogy az otthoni vécé párnapos „tanulás” után megjegyezze a lakók szokásait, és csak a megfelelő időben melegítse fel a deszkát. A környezettudatosság jegyében a vízfelhasználást is optimalizálták, így a korábbi tizenhárom literről öt literre szorították vissza az öblítési mennyiséget.

(mti)LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés