free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Házi praktikák rovarcsípésre

RA         Címkék: csípés, púder, rovar 7 hozzászólás

Egy rovarcsípés akkor is kellemetlen, ha nem vagyunk allergiásak rá. Allergia esetén forduljunk orvoshoz, a szolidabb csípésekre viszont beválnak az otthoni praktikák is.

A meleg hónapokban az a legjobb, hogy a kinti környezet is otthonossá válik, és olyan programokat szervezünk a szabadba, amit egyébként kizárólag a négy fal között végzünk. Ilyenkor persze azzal is szembe kell néznünk, hogy rajtunk kívül mások is "laknak" például a fa tövében, ahová leheveredünk olvasni, vagy az erdőszélen ahol ebédre terítettünk a változatosság kedvéért. Rovarok százai állnak készen hogy egy jól irányzott csípéssel tudtunkra adják: szerintük csak hívatlan vendégek vagyunk a természet lágy ölén. Annyira nem panaszkodhatunk, hiszen a föld ezen szegletében nem élnek halálos csípésű csúszó-mászók, de azért mégis jó tudni, mit lehet tenni egy-egy rovarcsípéssel, és arra is érdemes odafigyelni, hogy milyen tünetek árulkodhatnak arról, ha valamilyen méreganyagra pluszban allergiásak vagyunk. Utóbbi szempontnak az adja a jelentőségét, hogy - mint egy negatív karakterű jolly joker - a bennünk lévő allergiás hajlam az egyébként teljesen veszélytelen rovart is halálos ellenséggé teheti. Mikor utolért bennünket az év első, az előző évekhez képest igen brutális szúnyoginváziója, és elhatároztuk hogy utánajárunk a csípés okozta kellemetlenségeket enyhítő házi praktikáknak, nekem mindjárt nagyapám jutott eszembe. Nem azért mert orvos, hanem mert - mint egy erdész és tanyasi földműves összegyúrva - mindent tud a felénk honos állatokról, gombákról és növényekről.

Mindjárt ketté is választotta a kérdést az "allergia tengelynél". "Akkor van baj" - tért mindjárt a lényegre - "Ha a rovarcsípés nagyobb-keményebb-pirosabb, vagyis rondább, mint elvárható lenne, és a viszkető vagy fájó kipirosodott bőrfelület állapota nem javul, netán romlik is egy-két napon belül".Az allergiás reakció ennél súlyosabb is lehet: egy másoknak ártalmatlan csípés az arra érzékeny embernek hányingert, hányást, kiütést vagy légszomjat is okozhat. Az ilyen komolyabb rosszullét esetén kalciumot kell bevenni és érdemes mielőbb orvoshoz fordulni. Egy túlzott tünetről általában nehéz megállapítani hogy milyen rovartól vagy bogártól származik, de érdemes körülnézni hogy milyen állat okozhatta a gondot, mert az allergiás reakció, minél többször kerül a szervezetbe az azt kiváltó anyag, annál súlyosabbá válhat.

Nem hülyeség orvoshoz menni akkor sem, ha darázs vagy méh csíp arcon vagy szájon bennünket (ilyenkor addig is érdemes borogatni a feltehetőleg azonnal dagadásnak indult testrészt), vagy ha számunkra ismeretlen pók vagy egyéb teremtmény okoz különösen súlyos sérülést. A kullancsokkal külön vigyázni kell - ha gyűrű alakú kipirosodás veszi körül azt a felületet ahol belénk akaszkodott a betegségeket okozó élőlény, vagy annak ellenére hogy hamar kivettük, csípés-szerű nyomot hagy, vagy influenzaszerű tüneteket, esetleg ízületi fájdalmat érzünk, akkor szintén mindenképp a rendelő felé vezessen utunk. (Ha a kullancs egységnyi időnél tovább bennmarad akkor a nem fertőzött is hagyhat csípést maga után - ez viszket, aztán két-három nap alatt hagyja, hogy megfeledkezzünk róla. A kullanccsal kapcsolatos tudnivalókról nemsokára egy másik cikkben sokkal részletesebben számot adunk.)"Nem ez érdekel" - mondtam nagyapámnak az előző napon beszerzett szúnyogcsípéseket vakargatva - "hanem, hogy milyen tippjeid vannak a különböző csípések ellen. Közölte, hogy először is tilos vakarni őket, mert attól még jobban viszketnek, és könnyen elfertőződhetnek. "Ha már sebesre vakartad akkor körömvirágból vagy hegyi árnikából készült kenőcsöt használj" - fűzte hozzá, aztán se szó, se beszéd, eltűnt a konyhában, és teli szájjal meg egy banánhéjjal jött vissza, amit ráborított a karomra, épp ott ahol dörzsöltem. "Tessék, egy házi praktika" - vigyorgott. Már majdnem sikerült félretennem az iránta való tiszteletemet, hogy elmondjam a véleményemet ötletéről, de szerencsére - még mielőtt hangot adtam volna bizalmatlanságomnak - a gyümölcs héja hatni kezdett.

Közben ő rendszerezte is magában válasza további, szemléltetéstől mentes részét, amelyekből a következőket tudtam meg: Általában a rovarcsípésekre enyhülést hoz a borecetes borogatás és a nyers, reszelt krumpli, a túró (egy réteg gézbe tekerve), és az ecetes víz.Segít ha a fájó-viszkető felületet bedörzsöljük egy fél a hagymával, vagy az alábbi növényekből nyert illóolajok valamelyikével: levendula, citromfű, kakukkfű, bazsalikom, teafa, eukaliptusz, bergamott, ilang-ilang. (A kullancsra nem szabad vazelint vagy olajat tenni, mert ennek hatására belénk fecskendezheti az addig még magában tartott mérget) A hegyi árnika gyulladáscsökkentő hatása miatt segít lelohasztani a duzzanatot, a levendulaolaj kimondottan a viszketést enyhíti.A szúnyogcsípésre a banánhéjon túl forró gyertyaviaszt is csepegtethetünk állítólag.

Egy átlagosan fájdalmas pókcsípést érdemes citromlével bedörzsölni vagy rányomni egy csokor kicsit megvagdosott petrezselymet, és az aloa vera leveléből kinyerhető gél is segíthet rajta. Érdemes hideg borogatást tenni rá, ahogyan a darázs- és méhcsípésre is, hogy ne terjedjen szét a méreg. Utóbbiaknál az is fontos hogy kiszedjük a fullánkot - feltéve, ha bennünk hagyták - és a sebet jó ha kiszívjuk, majd lemossuk néhány csepp teafa-illóolajjal dúsított fertőtlenítő szerrel. Az egyéb csípésekre is jó ecetes borogatás különösen ajánlott darázscsípésre!   Hangya okozta hólyagok ellen a hígított szalmiákszesz vagy vízben oldott szódabikarbóna-borogatás hat leginkább.
 


Miután nagyapám elhallgatott, még megkérdeztem, hogy mi a véleménye a medúza csípésről. "Hagyjál nekem békét" - vágta rá, így aztán az interneten próbáltam kideríteni hogy a tengeri dög ellen, milyen mediterrán praktikák léteznek. Bár ez már veszélyesebb műfaj - a különböző medúzákkal való érintkezés gyakrabban végződik orvosnál (ha nagyon fáj és csúnya, érdemes elmenni, lehet hogy egy antibiotikumos kenőcs hatására már jobban is leszünk) - azért nem csak rémtörténetekkel találkoztam. Először is megtudtam, hogy Zeta Jones és Douglas kisfia már 7 éves, és még azt is, hogy az ecetes borogatás külsőleg, kalcium pezsgőtabletta belsőleg medúzacsípés esetén is segíthet - ezért ezeket meg is szavaztam elsődleges ultimate házipraktikának. 


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés