free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Le a toxikus tisztítószerekkel: elő az ecettel!

Borsa         Címkék: bio, púder, takarítás, tisztítószer 1 hozzászólás

A takarítás megoldható teljesen hétköznapi, természetes eszközökkel is, és az eredmény néha még jobb is, mint a megszokott koncentrátumok esetében.

Ez a cikk nem a konyhai felületeket egy törléssel csillogóra tisztító mosó- és tisztítószerek legyalázása miatt született. Aki megszokta, és semmi problémát nem okoz neki a műanyag, káros levek hatása nyálkahártyára, bőrre és pszichére, annak nem ajánlunk változtatást. Akit viszont zavar, hogy köhögő-görcsöt kap egy-egy tisztítószer gőzétől, vagy megijeszti, hogy rettenetesen kiszárad a bőre, esetleg még allergiás tüneteket is mutat, tart attól, ha véletlenül összekeveri a lúgost és a savast, amely akció után mérges gázok keletkeznek, hagyjon fel ezek alkalmazásával.

A természetes anyagok nem új keletű takarítási segédanyagok. Szokásos, ismert, majdnem már megunt szöveg, hogy nagyanyáink is ilyenekkel oldották a zsírt, távolították el a foltokat és a többi, de tényleg így van. Ezek a „bio” megoldások nem ártalmasak a környezetünkre, a gyermekeinkre, no meg ránk se és nem is kerülnek annyiba, mint jól kikevert, csodásnak nevezett változataik.  Arról nem beszélve, hogy nem csupán erre lehet őket használni. Nézzük, mire is lehet szükség hát otthon. Legyen kéznél – de azért ne a gyerekkacsó közelében - ecet, bórax (a bórsav nátriummal alkotott sója), mosószóda, szódabikarbóna, teafű, só, fűszernövények, kenyér.

Az alaptisztítószer: ecet

Az ecet az alaptisztítószer, amelyet számos szennyeződés eltávolítására felhasználhatunk. Kissé büdös, azonban sokkal kevésbé káros, mint szintetikus társai, és könnyen ki lehet szellőztetni. Az ecetet keverjük el vízzel (egyharmad ecet és kétharmad víz arányban), ez a folyadék tökéletes az üvegek, tükrök, fémfelületek megtisztítására. A csaptelepek, a lefolyók ragyogni fognak, a tükör foltmentes lesz. A konyhában lévő, gáztűzhely melletti, zsírcseppes felületeket is makulátlanná varázsolhatjuk ezzel az eleggyel. Ha a fotelt vagy a kanapét érte atrocitás, akkor is nyúlhatunk a fantasztikus ecetért – egy puhára elhasznált körömkefe, vagy egy már kiszuperált fogkefe is alkalmas arra, hogy a nem kívánt foltot eltávolítsa.  És - bár ez már egy másik kategória - az ecet a szemtelenkedő hangyákat is elűzi a lakásból.A padló és a fal

A padlóburkolat tisztítása sem csupán tömény és harsány illatú extra takarítószerekkel történhet. A padlószőnyeg könnyen lesz poros, beszagosodhat, leönthető ezzel-azzal, azonban nem érdemes a falnak menni és rögtön cserén gondolkodni. A szagokat eltávolíthatjuk bóraxszal vagy szódabikarbónával. Előbbi alkalmazása előtt nedvesítsük be a szőnyeget szivaccsal, majd szórjuk rá az anyagot, és amikor megszáradt, egyszerűen porszívózzuk fel. A szódabikarbónát szárazon is rászórhatjuk a szőnyegre, majd szintén porszívóval távolítsuk el. Ha vörösbor  kerül a padlószőnyegre, szőnyegre, szórjunk az adott felületre jó adag sót, ne sajnáljuk az ételek fő ízesítőjét: szépen magába issza a nem odavaló anyagot és egy porszívózás után azt vesszük észre, hogy volt folt, nincs folt.

Ha a falat koszoltuk össze valahogyan, ujjnyomokkal vagy ráfröccsent folyadékkal, vegyük elő a mosószódát és egy szivaccsal takarítsuk le a nyomokat. Amennyiben penészes a fal, elengedhetetlen a rendszeres szellőztetés, kerüljük a szobában a teregetést. A foltokat el tudjuk távolítani kakukkfűteával. A tapéta – nem vicc – kenyérgalacsinnal tisztára radírozható.
Illatosítás

Ha azok közé tartozunk, akinek a szimpla levegőillat, azaz a semmilyen szag kevés, ellenben szeretünk valamilyen pihentető, nyugtató, ébresztő illatot szippantani (mikor mihez van kedvünk), akkor ne a hatalmas flakonos fenyőillatú sprével permetezzük tele a lakást, hanem szerezzünk be egy illóolaj-párologtató edénykét. Van kisebb, van nagyobb, egyszerűbb és kacifántos. Fontos, hogy mindig figyeljünk arra, hogy a kis mécses lángja feletti kerámiamederben legyen elég víz, mert ha az elfogy, akkor szétpattanhat vagy meggyulladhat maga az edény.

A konyhában emellett tarthatunk élő fűszernövényeket az ablakban vagy egy hűvösebb zugban, azok is nagyon kellemes illatot árasztanak a helyiségben. Ha pedig mégis inkább bemennél a boltba és megvennéd a flakont, akkor még annyit mondunk, hogy kész ökotisztítószerek is kaphatók már. Az interneten fellelhető velük kapcsolatban minden információ.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés