free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Ilyen is van: háztartásról, gyerekekről álmodozó nők

HT2         Címkék: háztartás, hímtag, nők 20 hozzászólás

Hímtag kettő csak egy szinglit ismer, viszont több olyan csajt is, aki inkább gyereket nevelne és háztartást vezetne karrierépítés helyett. Elmondja, mit gondol róluk.

Még mondja valaki, hogy nincs humoros sorsszerűség. Már megvolt a mai eszmefuttatás témája, épp csak még elmentem inni egyet egy lányismerőssel, mielőtt nekiültem megírni – erre mit mesél az esküvőről, ahol nemrég volt? Dobja a csokrát az ara, mögötte húsz csaj, és még csak a kezüket sem emelik fel, a virág meg leesik a földre. Hogy miért is vicces ez? Mert arról készültem írni, hogy állítólag a szinglik korszakában élünk, én viszont igazi szinglit csak egyet ismerek, olyan fiatal nőt viszont többet is, aki deklaráltan szívesen lenne férjezett, eltartott HTB, és örülne, ha minden dolga az lenne, hogy mosson, főzzön, takarítson és gyereket neveljen, sőt akkor lenne csak igazán boldog, ha ez lenne a forgatókönyv. Erre meg jön egy ilyen Bridget Jones-jelenet, egyenesen a valóságból. Hát mi ez, ha nem a Sors Fintora, az élet fanyar grimasza, vagy tudom is én, hogy micsoda?Persze az irónia ócska dolog még az élettől is, egy kivétel(es eset) pedig amúgy is csak erősíti a szabályt – nem ez a kis vígjátékba, sőt romantikus vígjátékba (argh) illő jelenet fogja átírni a véleményemet. Hozzáteszem már most: nem is valamiféle kárörvendő tirádát szándékozom idehányni, hogy na nesze nektek emancipáció, önállóság és öntudat, arra volt csak jó az egész, hogy magatoktól is rájöjjetek, hogy a mosóteknő meg a gáztűzhely mellett van a ti helyetek. Még csak azt sem akarom kétségbe vonni, hogy vannak amolyan igazi szinglik, hisz mondom, egyet ismerek is. Azt viszont meg kell hagyni: mint az már csak lenni szokott, gyanúm szerint úgy volt ez is, hogy valami szingliszerűségek alapján a szociológia megalkotta a szingli fogalmát, aztán meg jöttek a szinglik, akik újraalkották magukat a fogalom nyomán. Valahogy úgy, ahogy sokan diagnosztizálják magukat pánikbetegséggel és mániás depresszióval, miután e betegségek tüneteiről olvasnak – és akkor ehhez még vegyük hozzá azt is, hogy szinglit játszani sokkal könnyebb is, mint neurotikust. Sőt talán még menőbb is, bármennyire is szeretnének sokan egy "kicsit őrültek" lenni, ahogyan anno az írók és költők körében is dívott betegeskedni. Szóval nekem ez a szinglisdi eleve művi.

Az okosok ráadásul mostanában már azt is pedzegetik, hogy ez az egész szingliség nem is annyira az önállóságról szól, mint inkább arról, hogy A Zigazit várják az alkalmi kapcsolatokban tobzódó főállású magányosok, a nagy ő viszont épp ezért lehet, hogy soha nem is jön el, hiszen manapság már különösen ritkák a hercegek, de még a fehér lovak is. Ha ezt elfogadjuk – és meg kell hagyni, nekem nem esik nehezemre –, akkor tulajdonképpen nem is meglepő, hogy van, aki fölösleges külön körök helyett inkább simán csak bevállalja: neki bizony klasszikus családmodellre fűlik a foga. De ha nem fogadjuk el, akkor sem meglepő, hogy sokan pont szembemennek a trenddel: egyszerű, törvényszerű ellenhatásról van csak szó. Sokak számára kiderült, hogy nem buli a szinglizés – van aki a saját kárán tanul, van, aki azon se, és van, aki a másén; ennyi a történet, vége. Taps?

Nos hát férfifejjel egyfelől mindenképp, mert ezerszer imponálóbb azt hallani egy nőtől, hogy anya akar lenni, mint egy yuppie-nő tirádáinak vagy valami önámító idealista liba hülyeségeinek kitenni magad. Volt egyszer az akkoriban még Wanted néven futó magazinban egy írás, ami arról szólt, hogy milyen szar lehet a yuppie-nő fogkeféjének lenni, mert annak sosincsen társa a pohárban a piperepolcon – egyszerű, majdhogynem szájbarágós, mégis nagyon igaz és fogós kis szösszenet az a pár sor, szóval igen, taps minden nőnek, aki vállaltan HTB és főleg anya akar lenni.Másfelől viszont az örök pesszimizmus vagy – nézőpont kérdése – a józan ész itt is beleszól a történetbe. Arról ugyanis nem lehet elfeledkezni, hogy legtöbbször dolgozó, és nem csak dolgozó, hanem karriert magukénak mondható, sőt karrierre vágyó nőkből bukik ki a panasz, hogy mennyivel szebb és nyugodtabb lenne az élet odahaza, anyaként. Ilyesmire pedig ugye mindenki vágyik, akinek munkája meg karrierje van, és kiborul néha, csak épp a férfiak nem tudják még a modern gyes ellenére sem ilyen egyszerűen kerettörténetbe foglalni a mindentől való menekülés vágyát. Ha pedig csak erről szól a sztori, akkor – épp a múltkor beszélgettünk erről valakivel – nyilván nem lesz jó a vége sem, mert félúton a büfiztetés meg a porszívózás között rájön majd a kedves anyuka, hogy nem erre vágyott. És ezen még a bébiszitter meg a bejárónő sem nagyon segíthet, mert akkor meg egyszerűen unni fogja magát az önjelölt HTB. Az események menete innentől ismert: sokan gazdagodtak meg az ilyen sztorikból írt könyveken és forgatókönyveken, a valós eseteken hízó válóperes ügyvédekről és párterapeutákról nem is beszélve.

Egyszóval bármennyire is idillinek tűnhet az eltartott feleség, a főállású anya szerepe úgy női, mint férfiszemmel, azt hiszem, a jelenlegi világ nem nagyon alkalmas a befogadására, és piszok szerencsések azok, akiknek mégis sikerül kivitelezni. Nemcsak a nők, a férjeik is. Hogy valaha alkalmas volt-e rá egyáltalán a világ, arról hosszan el lehetne vitázni, arról meg pláne, hogy alkalmas lesz-e valaha, de ez más lapra tartozik. Egy mindenesetre biztos: a nő nyugodtan építhet karriert, méltán követelheti a férjétől a gyereknevelésben meg a háztartás vezetésében való részvételt, de ha ki mer olyat mondani, hogy ő bizony inkább otthon maradna a kölykökkel meg a konyhával, és e mögött tényleg van valami őszinte meggyőződés, azzal nem alacsonyítja le magát. Sőt egy férfi szemében még 2010-ben is inkább felértékelődik.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés