free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 e-mail, amit nagy hiba elküldeni

Brabham         Címkék: email, kultúrtripp, levelezőrendszer, lista 0 hozzászólás

Az email-fiókunkban leselkedő ballasztot vesszük górcső alá. Lánclevelek, távolinak is túl messzi ismerősök üdvözletei és más fölös küldemények a boncasztalon.

Szép dolog, hogy ma már annyi levelet írunk akár naponta is, amennyit csak akarunk, és a feladással sem kell bajlódni, meg átfutási idő sincs, de azért ennek a nagy jólétnek is megvannak a maga hátrányai – dőlnek ugyanis az email-fiókunkba a kéretlen küldemények is. Az öt leggyűlöltebb típust vesszük számba, hátha elolvassa olyan is a listát, akinek szokása ilyeneket küldözgetni, és meggondolja magát.

A hivatalos beszervező hírlevél

Érkezhet valami üzleti vállalkozástól, szektától és még kismillió más típusú szervezettől, szerveződéstől és bagázstól. Egy biztos: mi nem kértük a tájékoztatót, sőt azt sem tudjuk, ki szolgáltatta ki a feladónak az e-mail-címünket. És ez az illető hatalmas mázlija, merthogy az első ilyen után gyorsuló ütemben elkezd dőlni a többi is, és a folyam sosem marad abba: gyűlésekre és személyes találkozókra hívogatnak, beavatnak minden titokba, vagy milliomost, netán boldog embert csinálnak belőlünk minden héten kétszer, és lépten-nyomon speciális lehetőségekre vagy mindent megváltoztató csillagállásokra hívják fel a figyelmünket. Épp csak egyetlen dolgot nem árulnak el: hogy hol a bánatban lehet leiratkozni erről a spamáradatról – magunktól pedig nem merünk rákérdezni, mert akkor talán még személyesen is felkeresnek.

A lánclevél

Az e-mail-világ mételyének is nyugodtan nevezhetjük, egyet jelent a szemét fogalmával. Több altípusa is ismeretes, ilyen például a továbbküldős-belehalós paráztatás („ha nem küldöd tovább ezt a levelet 666 embernek 33 percen belül, sáskaáradat jön és pusztító árvíz), a szívhez szóló, érzelmekre ható kamu (eltűnt kisgyereket kereső lánclevél), valamint a pénzkeresős átverés („ha ezt tovább küldöd, minden címzett után 24 dollár a jutalmad”). A legszemetebb mind közül nyilván a középső, mert az ember ilyen esetekben egyértelműen segíteni akar, és soha nem lehet tudni, hogy nem épp ez a levél igaz-e, de ettől még sajnos nagyon valószínű, hogy egyik sem az. A többi típusról meg ne is beszéljünk – mindent elmond a feladó és a továbbküldő jelleméről egy ilyen e-mail, csak sajnos ez sem segít azon, akinek kitömik velük a postafiókját.

A régi "ismerősök" bejelentkezése

Elmentünk úgy 100 évvel ezelőtt gombászni/busszal Görögországba/gyorstalpaló tanfolyamon főzni tanulni. Megismerkedtünk 5/10/20 emberrel, és ahogy az ilyenkor szokás, e-mail címet cseréltünk. Az 5/10/20 emberből 3/7/16 (köztük természetesen mi is) már akkor is csak azért adta meg az elérhetőségét, hogy ne tűnjön udvariatlannak, de végül – részben ennek is köszönhetően – egész könnyen sikerült megúszniuk (megúsznunk) a dolgot, mivel az elválás után két-három hétig még mentek a semmiről sem szóló, „hogy vagytok” típusú levelek, de aztán végre csend lett. És akkor egyszer csak a semmiből előbukkan megint az egyik grafomán exismerős: „Na hát hellósziasztok gombászok/görög istenek és istennők/séfek séfjei, hát mizújság veletek? : - ) Gombászkodtok/buszoztok/főztök még? ; - ))) Nem találkozunk? Puszi”. És akkor kezdődik minden elölről. Persze ez is lecseng hamar, csak egyrészt újra is kezdődik majd, másrészt meg teljesen fölösleges.

A munkahelyi online tacepao

Minden munkahelyen vannak feszültségek, és vannak okostónik is. A kettőnek együtt sok más egyéb mellett eredője a kör-email formájában történő piszkálódás, helyrerakás és a nézeteltérések ilyetén módon történő rendezése is. A feladó mindig a teljes munkaközösséghez szól, de persze nem szólít meg konkrétan senkit – és az egész munkaközösség tesz rá magasról, hogy mit is írt, viszont mindenkit bosszant a leveleivel. „Tisztelt kollégák, szeretném felhívni a figyelmet, hogy az irodahelyiség NEM ÉTKEZŐ. Paradicsomoskáposzta- és rántottponty-szagban nem lehet dolgozni, kérem a többi kolléga iránt több toleranciát mutatni, köszönöm, XY”, vagy épp „Kedves Mindenki, a bejárati ajtó baromira nem cipzárral működik, a huzat pedig nagy. Attól még, hogy valaki a hátsó helyiségben ül, lehetne tekintettel ránk is, itt elöl. Köszi, Z” – a panaszok sosem érnek véget, és így a levéláradat is konstans. És konstans idegesítő.

A váratlanul érkező farnehéz küldemény

A tárgya bizonyos szempontból lényegtelen is, bár az igazi bukéjához azért hozzájárul, hogy javarészt tökéletesen fölösleges az egész, pl. nyaralási beszámoló, vicces videó, mókás kérdőív, satöbbi. A lényeg azonban a rakomány: a nyaralási beszámolóhoz 600 db, egyenként 1,2 megabyte-ot nyomó nagyfelbontású kép van csatolva, a vicces videó nem linkként érkezik, hanem avi formátumban, a mókás kérdőív pedig tele van mozgó animációkkal. Persze gyorsul a világ, és vele együtt a számítógépünk meg a net is, a postafiókunk meg (állítólag) feneketlen, de ahogy mondjuk a gumióvszert sem szokás használat előtt szakítópróbának kitenni, úgy ezt sem kell feltétlenül pedzegetni. Pláne úgy, hogy minden említett küldeménynek van kulturáltabb formája, és soha nem késő belátni, hogy senkit nem érdekel egyik sem.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés