free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Fátyol alatt, szabadon?

Borsa         Címkék: fátyol, hidzsáb, iszlám, nikáb, szabadság 2 hozzászólás

Egyiptomban egyre népszerűbb viselet a teljes arcot befedő nikáb. A kormány viszont igyekszik korlátozni a fátyol viselését, méghozzá amiatt, amit szimbolizál.

Tavaly, a kuvaiti választásokon négy nő is bejutott a parlamentbe, ám az iszlamisták meg akarták akadályozni, hogy elfoglalhassák székeiket, ha nem viselnek hidzsábot. Végül az ország alkotmánybírósága mondta ki, hogy a képviselőnőknek nem kötelező hordaniuk a fejüket és testüket eltakaró öltözéket. A muszlim nők öltözködésének kérdése állandó, heves viták forrása. Nesrine Malik, szudáni származású újságírónő erről értekezett a Guardianben.

A kevésbé konzervatív Egyiptomban az utóbbi időben egyre népszerűbb viseletnek számít a nikáb - vagyis az egész arcot eltakaró fátyol -, melyet tradicionálisan az iszlám Wahabi/Salafi irányzatához szoktak kötni. A műholdas vallási televíziók térnyerése, melyet a migráció éveihez kapcsolnak, segített elterjeszteni a burkát és a nikábot olyan arab országokban is, ahol korábban ezeket csak egy kisebbség hordta. A nővéremet, aki Szaúd-Arábiában nőtt fel, erőszakkal beszélték le arról, hogy nikábot hordjon, miután visszatért Szudánba, a kendő ugyanis rendkívül szokatlannak tűnt a család és a barátok szemében.

http://islamizationwatch.blogspot.com

A nikáb az egyiptomi hatóságok és az egyetemi hallgatók közötti konfliktus forrása is. Nemrégiben egy kairói bíróság - egy kormányrendelet értelmében - kitiltotta az egyetemi vizsgákról a nikábot viselő lányokat. A kormány azzal indokolja a tiltást, hogy ezzel akarják megakadályozni az esetleges csalásokat, például hogy a diák helyett valaki más menjen be vizsgázni. A tiltás ellen érvelő ügyvéd szerint viszont ez a döntés arra kényszeríti a nőket, hogy felfedjék a testüknek egy olyan részét, melyet egyként nem akarnak, ez pedig lélekromboló hatással van rájuk. Korábban egy bírósági döntéssel betiltották azt is, hogy a lányok az egyetemi kollégiumok hálótermeiben nikábot viseljenek, az indoklás akkor az volt, hogy a fátyol alatt akár egy férfi is rejtőzhet.

Hidzsáb: Arab szó, jelentése: elfedni, elbújni. Női fejkendő, amely az arcot szabadon hagyja. Az iszlám identitás és erkölcs egyik szimbóluma. Felfogásuk szerint ez az öltözék megóvja a nőket a férfiaktól és önmaguktól is. Nem lehet figyelemfelkeltő vagy akár csak kicsit is átlátszó, leggyakoribb színe a fekete.
Nikáb: Az arcot is elfedő, csupán a szemeknek rést hagyó fátyol.
Burka: A teljes testet elfedő muzulmán női öltözék, amely még a szemek környékét is hálóval takarja. A burkát a muszlim nők nyilvános helyen a hétköznapi öltözék fölött viselik, otthon leveszik.
Csador: Külső ruhanemű, amit főleg az iráni muzulmán nők hordanak. Viselője teljes magasságára szabott, félkör alakú, ujjkivágás nélküli anyagdarab, melynek nyitott az eleje. Az arcot korábban egy hosszú, négyszög alakú fehér fátyollal fedték be, amely a szemeket még szabadon hagyta. Manapság a csadorhoz már nem hordanak fátylat.
Salwar kameez: Dél-Ázsiában hordott, hagyományos ruhanemű. A salwar egy lenge nadrág és a kameez egy hosszú felső. Megtalálhatóak mély dekoltázzsal, átlátszó anyagokkal kombinálva, ujjatlan vagy harangujjú mintára szabva is.

Az egyre hevesebb vita politikai színezetet is kapott. Az, hogy egyre több nő hord nikábot, a vallás befolyásának erősödését mutatja. Az üzletemberek és a miniszterek viták kereszttüzében találták magukat, miután Naguib Sawiris iparmágnás és Farouk Hosni kultuszminiszter is kifejezte aggodalmát a kendő egyre növekvő népszerűsége miatt. A ruhadarab ugyanis a kormánnyal való hallgatólagos szembenállás és a szélsőségesség szimbóluma. Az egyiptomi kormány határozottan olyan rendelkezéseket hoz, mellyel fel akarja számolni ezt a fajta szembenállást, s ezzel egyben elárulja a félelmeit. Hossam Bahgat, az Egyiptomi Kezdeményezés az Emberi Jogokért nevű szervezet vezérigazgatója szerint a kormány intézkedéseivel egyértelműen bünteti a nikábot viselő egyetemistákat. Amr Khaled, népszerű tévés prédikátort pedig, aki rengeteg arab és egyiptomi nőt térített meg a hidzsáb viselésére, sokak szerint szintén a kormány kényszerítette száműzetésbe.

www.factjo.com

A magam részéről legalább annyira idegenkedem egy olyan kormánytól, amely előírja, hogy a nők mit viselhetnek, mint amennyire a nikábtól. Bár alig van egyetértés abban, hogy a vallás valóban kötelezően előírja-e a ruhadarab viselését, mindez valójában eltereli a figyelmet a lényegről, vagyis a személyes szabadság kérdéséről. Természetesen vannak helyzetek, amikor az arc teljes elfedése biztonsági és azonosíthatósági problémákat vet fel. Ha egy ember befedi az arcát - legyen az illető  férfi vagy nő - annak egyszerű, gyakorlati következményei vannak. A szabadság viszont nem teljes akkor, ha megsérti mások jogait. Az olyan országokban, mint például Szaúd-Arábia, ahol a nők többsége nyilvános és hivatalos térben hordja a nikábot, kevés olyan helyzet adódik, amikor azonosítás végett le kell venniük azt férfiak jelenlétében. A repülőtereken például van egy olyan fülke, ahol női biztonsági személyzet előtt vehetik le a fátylat, a diáklányok a vizsgákat női termekben tehetik le, nők előtt, illetve a bankoknak is vannak kizárólag nők számára kialakított szekciója. Egyiptomban azonban, ahol a nemi elkülönítés hivatalosan nem létezik, nincsenek ilyen praktikus szolgáltatások sem a nikábot hordó kisebbség számára. A törvényhozásnak egy olyan középutat kellene találnia, mellyel megakadályozhatják a csalásokat, ugyanakkor a személyes szabadságot nem korlátozzák.

Mindazonáltal ezek a folyamatok ritkán mentesek érzelmi és politikai befolyásoktól. Ez ugyanis valójában nem is arról szól, hogy mit viselnek a nők, hanem azokról az értékekről, melyeket az öltözékükkel közvetítenek. Legyen szó a nikábról Egyiptomban, a hidzsábról Kuvaitban vagy épp Lubna Hussein nadrágjáról…LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés