free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 híres átok

Borsa         Címkék: átok, kultúrtripp, lista 1 hozzászólás

Öt híres, átkokról szóló mendemondát veszünk elő. Alapjuk valószínűleg nincs, de hogy érdekes egybeesésekre mutatnak rá, az biztos.

A babonaság és a természetfelettibe vetett hit akkor is érdekes, ha az ember teljesen szkeptikusan viszonyul a témához. Az alábbi öt, átkokról szóló mendemondának például valószínűleg csak furcsa egybeesések szolgáltatják az alapját – de hogy ezek az egybeesések nagyon furcsák, az biztos.

A sóni átok

William Henry Harrison, az USA kilencedik elnöke nem élt makulátlan életet a megválasztásáig: Indiana kormányzójaként whiskyvel vesztegette meg a földeket birtokló indiánokat, amivel ki is vívta a sóni törzsfő, Tecumseh haragját. A kettejük irányítása alatt kibontakozó harcokban végül az indián vezér elhunyt, mire testvére, Tenskwatawa megátkozta Harrisont és minden későbbi amerikai elnököt, akik az 1840-ben megválasztott célponthoz hasonlóan 0-ra végződő évben emelkedtek hatalomra. Az állítólagos átok elég hatékonynak bizonyult, ugyanis Harrison már 1841-ben elhunyt betegség következtében, és 1960-ig az összes 0-s évben megválasztott utódja követte: a 20 évente sorra kerülő elnökök Lincolntól Roosevelten át Kennedyig mind hivatali idejük alatt haltak meg, ki gyilkosság, ki betegség miatt. Az első túlélő végül Reagan lett, majd az őt követő George W. Bush is ép bőrrel úszta meg a posztot – bár hozzá kell tenni, hogy mindkettőjük ellen kíséreltek meg merényletet.

A Kennedy-átok

1963-ban a három évvel korábban megválasztott John Fitzgerald Kennedy amerikai elnök is áldozata lett a sóni átoknak – vagy nem, ugyanis egyesek amellett kardoskodnak, hogy vele egy családi átok végzett. Tény ami tény: az elnöknek még vagy egy tucat rokonát fel lehet sorolni, akiket merénylet, baleset, vagy más csapás ért. Ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra is, hogy valójában csak egy népes családról van szó, amelynek sok tagja választott veszélyes hivatást, és sokan kockáztatták is közülük az életüket felelőtlen viselkedéssel.

A Superman-átok

A szórakoztatóipar legismertebb átka szerint aki kapcsolatba kerül a bugyogóját kívül hordó hőssel, annak igen rossz fordulatot vesz az élete. Már maguk az alkotók, Jerry Siegel és Joe Shuster is buktak a figurával, mert minden idők legnagyobb képregényhősének megalkotása után sem lettek híresek, és utánuk még vagy kéttucat érintettet említ a fáma Christopher Reeve-től Marlon Brandón át Richard Pryorig, akik mind megjárták így vagy úgy, hogy a Superman-franchise részeivé váltak. Minő meglepetés: a hívők szerint John F. Kennedy halálát is Superman okozta, ugyanis az elnök az ellene irányuló merénylet előtt beleegyezett, hogy az akkoriban indított nemzeti egészségprogramját az igazságosztóról szóló képregényekben népszerűsítsék alakjának felhasználásával. Szegény Kennedynek ez már a harmadik átka, ami azért nem semmi – apróbb „szépséghiba”, hogy legalább egy tucatnyi olyan Superman-közeli ember is ismert, akinek soha semmi baja nem lett.

A fáraó átka

Talán minden idők legismertebb átka az, amely a legenda szerint Tutanhamon fáraó sírjának feltáróit sújtotta. A csapatot számos csapás érte: először az ásatást vezető Howard Carter kanáriját ette meg egy kobra (ami az egyiptomi monarchia jelképe), majd a kutatást finanszírozó Lord Carnarvon lelte halálát hat héttel a fáraó nyughelyének felnyitását követően, miután borotválkozás közben megvágott az arcán egy moszkítócsípést. Mivel Tutanhamon arcán is találtak egy sebet, ráadásul a feltáráskor még ment is a viccelődés azzal, hogy Carnarvonnak hat hete van hátra, aztán később még több „rejtélyes”, fertőzéses haláleset történt, a sztori kész is volt: a fáraó a túlvilágról bünteti azokat, akik megzavarják a nyugalmát. Hozzá kell tenni, hogy mivel az ókori egyiptomiak közismerten szerették furfangosan védeni szent helyeiket, az a racionálisabbnak tűnő magyarázat is felmerült, hogy a sír építői szándékosan gyilkos gombákat helyeztek el a kriptában, és ezek okozták a haláleseteket, de valószínűleg ez sem igaz – egyszerűen arról van szó, hogy a hosszú ideig lezárt helyeken könnyen telepednek meg a kórokozók.

A 27-es szám átka

Egyesek szerint 27 éves korában gyanúsan sok rock- és blueszenész veszti életét, méghozzá gyakran rejtélyes körülmények között. Elmondható ez Brian Jones-ról, a Rolling Stones gitárosáról, Jimi Hendrixről, Janis Joplinról, Jim Morrisonról és Kurt Cobainról is, az úgynevezett 27 Club öt „fő” tagjáról, meg még vagy kéttucat másik zenészről, köztük például az egyik legfontosabb blueselőadónak tartott Robert Johnsonról is, akiről azt is beszélik, hogy eladta a lelkét az ördögnek. Mondani sem kell: ennyi sokaknak elegendő is ahhoz, hogy ne csak érdekes véletlen egybeesésről beszéljenek, hanem rögtön átkot kiáltsanak, amit valaki a rockzenére mondott ki. Mi inkább maradnánk annál, hogy nagyrészt nehéz sorsú, és szinte kivétel nélkül gyors életet élt művészlelkekről van szó – bár ez persze azon nem változtat, hogy fájdalmasan korán mentek el mind.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés