free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Öt, emberekről elnevezett étel és ital

Borsa         Címkék: étel, ital, íz-i, lista 6 hozzászólás

Bár nem sokaknak jön ez össze, az ember neve sokféleképpen fennmaradhat. Az egyik legfurcsább eset pedig kétségkívül az, ha ételt vagy italt keresztelnek el valaki után.

Azt mindannyian tudjuk, hogy a szendvics nevét John Montagunak, Sandwich negyedik grófjának köszönhetjük, sőt valószínűleg azzal is sokan tisztában vannak, hogy azért kért a brit politikus két szelet kenyér közt egy darab húst, mert nem akart zsíros kézzel a kártyalapokhoz nyúlni. Na de mi a helyzet a Caesar saláta és a Granny Smith alma nevével? Rögtön kiderül.

Caesar saláta

Magyarországon nagy hagyománya van az ételnevek elírásának („Gordon blue”, hogy csak egyet említsünk a sok példa közül), így ezt is szokás cézársalátának hívni, pedig ennek csak akkor lenne létjogosultsága, ha tényleg Julius Caesarról lenne elnevezve – ez meg egy tévhit. Valójában ugyanis a népszerű ételt egy olasz származású mexikói étteremtulajdonos, Caesar Cardini alkotta 1924-ben, amikor a konyhája a július 4-i ünnepség miatt kifogyott az alapanyagokból, és a rendelkezésre álló szűkös készletekből kellett valamit összehozni. Persze az is lehet, hogy Cardini éttermének valamelyik alkalmazottjáé az érdem – közülük legalábbis többen így emlékeztek a történetre.

Pizza Margherita

Ezt is sikerül néha helytelenül Margaritának betűzni itt mifelénk, pedig ha már mindenképpen át akarnánk írni, akkor a „keresztanyja”, Savoyai Margit olasz királyné magyar névalakja után Margit-pizzának kellene hívnunk. Na de ácsi, szóval egy királynéról van szó? Bizony, és komplett legenda is kapcsolódik az egyszerű kajához: Margit állítólag egy szép napon megkívánta a szegények ételét, a pizzát, mire hívatták Rafaelo Esposito vendéglőst, ő pedig nemzeti buzgalmában zöld-fehér-piros, azaz bazsalikommal, mozzarellával és paradicsommal megpakolt pizzát készített. Persze arra nincs garancia, hogy tényleg így is történt.

Granny Smith alma

Bármennyire is hihetetlen, Smith nagyi létezett, a becses neve Maria Smith volt, és a közkedvelt zöldalma a létező legegyszerűbb módon kapta róla a nevét: ő termesztette. Azért persze itt is van mítosz, ugyanis az ízletes almafajta állítólag úgy született meg, hogy a néni a Sydney melletti farmján rábukkant egy szárba szökkenő facsemetére valami félreeső helyen, ahol pár nappal korábban épp összesepert néhány rothadó almát, és azonnal átültette valami előkelőbb placcra. Később aztán a fa gyümölcseiből a szomszédoknak is ajándékozott, és ez oda vezetett, hogy még az 1870-ben bekövetkezett halála után közel másfél évszázaddal is az ő almáit eszi a fél világ.

Béchamel mártás

Ezt még a helyesírási nagyszótár is elfogadja besamelnek, pedig legalább akkora otrombaság így átírni, mint a Caesar saláta nevét, ugyanis szintén valós személy, Béchamel márki után keresztelték el. Igaz, ami igaz, már az eredeti név is elírás, az illető ugyanis egész pontosan Louis de Béchameil volt, XIV. Lajos francia király pénzügyi tanácsadója. Az egyszerűbb velouté (bársonyos) mártásból kifejlesztett szószt állítólag azért keresztelték el róla a 17. században, hogy hízelegjenek neki – jó kérdés, hogy vajon azt mennyire díjazná, ha tudná, hogy ma már világszerte rosszul írják a nevét.

Dom Pérignon

Zárásul vegyünk elő egy italt is. A puccos pezsgők legismertebbike az egyszerű Margherita pizzával és Béchamel mártással ellentétben még véletlenül sem előkelő személyről kapta a nevét, hanem előállítójáról, dom. Pierre Pérignon bencés szerzetesről és pincevezetőről. A Franciaország északi részén található Hautvillers-ben ténykedő egyházi ember saját maga alkotta 1670-ben az első pezsgőt (amelynek receptje egyébként egész sokáig titkos volt), és ezen felül is számos újítás fűződik a nevéhez a borászatban, tehát egyáltalán nem indokolatlan, hogy pont egy ilyen elit italt neveztek el róla.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés