free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Tojások után kutattunk a húsvéti vásárban

Megyeri Nikolett         Címkék: húsvét, kézműves, tárgy, tojás, vásár 1 hozzászólás

A Vörösmarty téren zajló kézműves vásáron mutatósabbnál mutatósabb hímes tojások kínálgatják magukat az előnyös, tavaszi fényben. Körkép a húsvéti vásárról.

A Vörösmarty téri húsvéti kézműves vásár jelenleg is zajló, tavaszi verziójának érthető módon jellegzetes portékája a hímes tojás, mely kommersz és kevésbé kommersz változatokban egyaránt fellelhető a standokon. A hét elején szezonális szuvenírre vadászó turistalányoknak álcáztuk magunkat és - egy ilyenkor kihagyhatatlan kenyérlángos elfogyasztása után - felmértük a kínálatot. Mutatjuk a legszebb darabokat.

Aprólékos kidolgozás

Gyakorlatilag hegyekben áll a pavilonokban a hímes tojás klasszikus, népi változata és ez persze így is van rendjén. A különféle tájegységek jellegzetes színeivel, motívumaival (kép 1, 2) festett, illetve írott, karcolt tojások - függetlenül attól, hogy mennyire sokan vannak - bizony egytől egyig igényes, aprólékosan kidolgozott munkák, melyeket elnézegetve leginkább a tojásfestők előtti kalapemelésre éreztünk késztetést.


Nézegess húsvéti tojásokat!

Jó néhány standon találkoztunk kerámiatojásokkal (kép 3), melyek között találhatók a hagyományos hímes tojásokhoz nagyon hasonló, népi motívumokkal díszített darabok, de jócskán akadnak modernebb, sőt akár minimalistább változatok is. Aki az egész hímes tojás-témát azért utasítja el, mert nem jönnek be neki a tradicionális, népies stílusú tárgyak, a kerámiatojások között az is jó eséllyel találhat az ízlésének megfelelőt.Aki esetleg a hűtőszekrényt is szeretné méltóképpen feldíszíteni az ünnepre, az megteheti a képen látható húsvéti hűtőmágnesek (kép 4) segítségével. Ezek a kerámiából készült darabok mindenképp ízlésesebbek műanyag társaiknál.

Strapabírók és kifinomultak

A bohókásabb tárgyak kedvelőinek, kisgyermerekes családoknak, valamint azoknak a turistáknak, akik attól tartanak, hogy hazafelé, a bőröndben esetleg eltörik a szuvenír, ideális választás lehet a strapabíró nemeztojás (kép 5). Használhatjuk dekorációként - minél színesebb, annál jobb -, de akár még játékszernek is beválhat, ha az ilyesmire fogékony gyerek kezei közé kerül.Horgolt tojásokból többfélét is találtunk. Kaphatók egyrészről olyan kézimunkák, ahol maga a tojás horgolt (kép 6), de olyan, szintén horgolt "zsákocskák" (kép 7) is, melyekbe akár teljesen natúr - akár festett - tyúktojást kell beleraknunk. Ezek a díszek barkaágakból készült tojásfára akasztva érvényesülnek a legjobban.Az abszolút jó értelemben vett vásári portékák mellett - ha nem is tömegével de - olyan kifinomult, unikumnak számító árukkal is találkoztunk a téren, mint a metszett (kép 8) és a patkolt (kép 9) tojások.Ezek a különleges mestermunkák igazából nem is igazán szezonális tárgyak, hanem komoly népművészeti alkotások, melyeknek mind az anyagi, mind pedig az eszmei értéke jelentős.Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés