free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Tojások után kutattunk a húsvéti vásárban

Megyeri Nikolett         Címkék: húsvét, kézműves, tárgy, tojás, vásár 1 hozzászólás

A Vörösmarty téren zajló kézműves vásáron mutatósabbnál mutatósabb hímes tojások kínálgatják magukat az előnyös, tavaszi fényben. Körkép a húsvéti vásárról.

A Vörösmarty téri húsvéti kézműves vásár jelenleg is zajló, tavaszi verziójának érthető módon jellegzetes portékája a hímes tojás, mely kommersz és kevésbé kommersz változatokban egyaránt fellelhető a standokon. A hét elején szezonális szuvenírre vadászó turistalányoknak álcáztuk magunkat és - egy ilyenkor kihagyhatatlan kenyérlángos elfogyasztása után - felmértük a kínálatot. Mutatjuk a legszebb darabokat.

Aprólékos kidolgozás

Gyakorlatilag hegyekben áll a pavilonokban a hímes tojás klasszikus, népi változata és ez persze így is van rendjén. A különféle tájegységek jellegzetes színeivel, motívumaival (kép 1, 2) festett, illetve írott, karcolt tojások - függetlenül attól, hogy mennyire sokan vannak - bizony egytől egyig igényes, aprólékosan kidolgozott munkák, melyeket elnézegetve leginkább a tojásfestők előtti kalapemelésre éreztünk késztetést.


Nézegess húsvéti tojásokat!

Jó néhány standon találkoztunk kerámiatojásokkal (kép 3), melyek között találhatók a hagyományos hímes tojásokhoz nagyon hasonló, népi motívumokkal díszített darabok, de jócskán akadnak modernebb, sőt akár minimalistább változatok is. Aki az egész hímes tojás-témát azért utasítja el, mert nem jönnek be neki a tradicionális, népies stílusú tárgyak, a kerámiatojások között az is jó eséllyel találhat az ízlésének megfelelőt.Aki esetleg a hűtőszekrényt is szeretné méltóképpen feldíszíteni az ünnepre, az megteheti a képen látható húsvéti hűtőmágnesek (kép 4) segítségével. Ezek a kerámiából készült darabok mindenképp ízlésesebbek műanyag társaiknál.

Strapabírók és kifinomultak

A bohókásabb tárgyak kedvelőinek, kisgyermerekes családoknak, valamint azoknak a turistáknak, akik attól tartanak, hogy hazafelé, a bőröndben esetleg eltörik a szuvenír, ideális választás lehet a strapabíró nemeztojás (kép 5). Használhatjuk dekorációként - minél színesebb, annál jobb -, de akár még játékszernek is beválhat, ha az ilyesmire fogékony gyerek kezei közé kerül.Horgolt tojásokból többfélét is találtunk. Kaphatók egyrészről olyan kézimunkák, ahol maga a tojás horgolt (kép 6), de olyan, szintén horgolt "zsákocskák" (kép 7) is, melyekbe akár teljesen natúr - akár festett - tyúktojást kell beleraknunk. Ezek a díszek barkaágakból készült tojásfára akasztva érvényesülnek a legjobban.Az abszolút jó értelemben vett vásári portékák mellett - ha nem is tömegével de - olyan kifinomult, unikumnak számító árukkal is találkoztunk a téren, mint a metszett (kép 8) és a patkolt (kép 9) tojások.Ezek a különleges mestermunkák igazából nem is igazán szezonális tárgyak, hanem komoly népművészeti alkotások, melyeknek mind az anyagi, mind pedig az eszmei értéke jelentős.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés