free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Időjárás jelentés online: a legjobbak

Borsa         Címkék: időjárás, internet, kultúrtripp 0 hozzászólás

A tudományok lehetővé teszik, hogy tudjuk a jövőt, legalábbis az időjárás tekintetében. Felkutattuk a legjobban használható online időjárás előrejelző portálokat.

Az elmúlt hetek időjárásának a hatása miatt, a környezetünkben nem találtunk olyan embert, aki ne tartotta volna fontosnak kifejezni, hogy milyen a viszonya ehhez a meglepő - több mint egy hónapos eső volt, ugye - jelenséghez, illetve ne mondta volna, hogy milyen előrejelzéseket hallott. Borsaszerkesztő most elárulja mindenkinek, hogy ő honnan szokott informálódni, és milyen hatékonysággal, a várható időjárással kapcsolatban.

Biztosan ti is számtalanszor vagytok úgy, hogy a reggeli, számotokra is látható felhőképek alapján, képtelenek vagytok megállapítani, hogy milyen lesz az időjárás aznap, kisszoknyás kombót vegyetek fel, esőkabátot tegyetek el, hasznos kiegészítőnek. Borsaszerkesztő most töredelmesen bevallja, hogy reggelenként, ha nem egyértelmű a helyzet - és sosem lehet az - segítséget kér a meteorológiai szolgálattól. Derűs/borult az ég, majd kilenckor az ellentétére fordul. Ezért kell strandra kilenc után menni, különben könnyen végigdidereghetjük a délelőttöt.

Régi kedvencünk a koponyeg.hu, bár mióta az idokep.hu időjárás-előrejelző oldal, több napra - egy hónapos előrejelzések vannak itt - kínál jóslatokat, kicsit elhanyagoltuk ennek az oldalnak az információit. Itt találunk klasszikusnak számító, pár napos előrejelzést, nemzetközi időjárási adatokat is elérhetünk, valamint az oldal grafikus megjelenítése egy pillanat alatt tudomásunkra hozza, hogy a legfrissebb számítások szerint, a hétvégi gardenparty-t elveri-e az eső. Radarképeket és műholdak által sugárzott képeket is megfigyelhetünk, amelyek alapján azért egy laikus is le tud vonni következtetéseket.
Bevallom, én legjobban az idokep.hu oldalt szeretem, ha arra vagyok kíváncsi, hogy milyen időjárás lesz. Itt van egy olyan menügomb, ami alatt megjelenítik a felhőképet, tehát az elmúlt órákban, Magyarország felett látható felhőzetet. Ez egy állókép, ami szintén sokat mutat, de, ha a kép jobb alsó sarkában látható lejátszó gombra kattintunk, akkor egy animált felhőkép jelenik meg, amelyik megmutatja, hogy a felhőzet merre mozog, és a a jelenlegi tartózkodási helyünkhöz képest, mire számíthatunk: elázunk vagy sem. Mondjuk az elmúlt egy-másfél hónapban, általában az elázás volt jellemző. Mivel ezek a felhőképek, a szél, a ciklonok hatására folyamatosan változnak, és sokszor kiszámíthatatlanul, muszáj megjegyeznünk, hogy semmi sem biztos. Érkezhetnek gyors iramban esőfelhők, és el is térítheti őket valamilyen légköri hatás.

A magyar oldalak közül, még a metnet.hu érdemel említést, hiszen itt az amatőr időjárás megfigyelők is megnyilatkozhatnak, feltölthetik az észleléseiket, hogy hol mekkora a hőmérséklet, milyen időjárási jelenségeket tapasztalnak, sőt még videókat, fotókat is lehet feltölteni, amelyek általában a legérdekesebb eseményeket archiválják. Biztosan sokan emlékeztek rá, hogy tavaly nagyon szeles, viharos nyarunk volt, és ezen az oldalon rendszeresen lehetett látni, felhasználók által feltöltött képeket, mozgóképeket, tornádókról, jégesőkről.

Tapasztalataink szerint a weather.com nemzetközi oldal nyújtja a legtöbb - számunkra, itt Magyarországon is - hasznosítható információt. Orvosmeteorológiai szempontból is ad előrejelzéseket, a pollenkoncentrációt és a mennyiséget is jelzi, és bár ezek megvannak a hazai site-okon is, viszont a saját magunk által indított előrejelzési-versenyben messze kimagasló teljesítményt ez az oldal nyújtott. Az óránkénti frissítés, a folyamatos és automatizált megfigyelési információk megjelenítése azt eredményezi, hogy nincs olyan érzetünk, hogy csupán jóslatokba bocsátkoznak.

Ha mélyebben el akartok merülni az időjárás rejtelmeibe, akkor hasznos tudástárra lelhettek itt, amely áttanulmányozását követően sokkal nagyobb valószínűséggel tudjátok majd megállapítani reggel, hogy kell-e kardigán vagy sem?


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés