free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Rekord sebességgel olvadó jég, időjárási anomáliák

Borsa         Címkék: globálisfelmelegedés, kultúrtripp, obama 0 hozzászólás

Soha nem látott sebességgel olvad a grönlandi jégtakaró a globális felmelegedés következtében. Közben New Yorkban megjelent egy klímakutató könyve, aki vészes időjárási helyzeteket jósol a jövőre nézve.

A St. Andrews Egyetem kutatócsoportja közölte, hogy augusztus elején egy nagyjából 260 négyzetkilométeres darab szakadt le a Petermann gleccserből – ez egy fél Balatonnyi terült. A hatalmas jégsziget a Grönlandon valaha mért legnagyobb egészben leváló rész, és arra enged következtetni, hogy a hőmérséklet emelkedése gyorsabban fejti ki a hatását a sarkvidékre, mint ahogy azt gondolták - nyilatkozták a szakemberek.

Richard Bates, aki amerikai kutatókkal együtt tanulmányozza a jégtakarót, elmondta, az expedíció arra számított, hogy bizonyítékot talál az olvadásra, mivel az idei évben a térségben különösen magas hőmérsékletet tapasztaltak. Bates-t azonban meglepte a New York-i Manhattan területénél háromszor nagyobb kiterjedésű levált jégtömeg látványa. "Ez egészen biztosan a felmelegedés jele. Ez az év egy újabb rekorddöntő év az olvadás tekintetében Grönlandon. A hőmérséklet és az olvadás mértéke meghaladta a 2007-es értékeket és ezzel történelmi csúcsra emelkedett." 


A fenti kép 1942-ben készült, az alatta lévő napjainkban

A Petermann az északi félteke egyik legnagyobb gleccsere volt, most viszont az 1962-es méretére zsugorodott vissza.     Bates és csapata jelenleg is Grönlandon vannak és azt próbálják kideríteni, vajon a törés felgyorsítja-e a jég vékonyodását. A geofizikusok kamerák segítségével figyelik a gleccsert 900 méter magas csúcsától, továbbá az életüket is kockára téve próbálnak minél közelebb férkőzni a jéghegyekhez. A Pennsylvaniai Állami Egyetem kutatói arra figyelmeztettek, hogy a hőmérséklet 2-7 fokos emelkedése esetén az egész grönlandi jégtakaró elolvadhat, 6,9 méterrel növelve a tengerek vízszintjét.

Mindeközben, New Yorkban a jövőben várható időjárást jelzi előre Heidi Cullen éghajlatkutató a The Weather of the Future (A jövő időjárása) című könyvében. A könyvbemutatón, Cullent megdöbbentette, amikor a globális felmelegedés következményeiről tartott előadásán a hallgatóság egyik tagja feltette neki a kérdést, hogy szerinte eladja-e a tengerparti házát. Ha jobban belegondolunk, nem is tűnik olyan meglepőnek a kérdés. Cullen szerint ugyanis a tengerek vízszintje emelkedni fog, és félelmetes természeti katasztrófák is bekövetkezhetnek, amelyek következtében esnek majd a part menti ingatlanok árai. A szerzőnő arra akarja rávenni a kormányokat, hogy kötelezzék arra az embereket, csökkentsék a XXI. század első felében annak a több milliónyi tonna szénnek a kibocsátását, amely szén-dioxid formájában autókból, vonatokból, fűtési rendszerekből és gyárakból kerül a levegőbe.

Cullen az időjárást helyi ügynek tekinti. "A legtöbb amerikai úgy vélekedik, hogy addig nem tesz lépéseket, hogy megállítsa a klímaváltozást, amíg személyesen nem okoz kárt neki" - írja. Cullen könyve hosszú példákkal támasztja alá azokat a veszedelmeket, amelyeket az éghajlatkutató érzékel. Előrejelzése szerint több és erősebb viharra kell számítani, gyakoribbá válnak a száraz, aszályos és a nagyon csapadékos időszakok, amelyek éhezést és hatalmas menekülthullámokat eredményeznek. Ezeken kívül felfigyelt azokra a fenyegetésekre is, amelyek a kihalás szélére sodorják a bengáli tigriseket, valamint arra a körülményre, hogy a szánhúzó kutyák sincsenek biztonságban az olvadó jég miatt a kanadai Hudson-öböl keleti részén. Visszaesik a térségnek hasznot hozó turizmus a Dél-Csendes-óceán vizeinek felmelegedése miatt, a melegedés következtében kifakul Ausztrália Nagy-korallzátonyának színpompája is. A jóslat szerint egy hurrikán súlyos károkat okozhat New York közlekedésében. 

Nemcsak számtalan grafikonjával és statisztikai adataival, hanem sürgető hangnemével és a globális felmelegedés eddigi áldozatainak idézésével nyűgözi le olvasóját Cullen. Különösen azoknak lehet érdekes könyve, akik emlékeznek még valamire abból, amit az iskolában kémiából és fizikából tanultak. A könyv képzeletbeli időjárás-jelentéseket is tartalmaz a jövőbeni évekre. A legoptimistább, amit 2050 augusztusára New Yorkba vizionál a szerzőnő, hogy az Atlanti-óceánt fürdővíz melegségűnek képzeli.


Halak, olajban - Mexikói-öböl, 2010. 

Mindezt a káros emberi tevékenységre vezethetjük vissza. Elég csak a nemrég, a Mexikói-öbölben bekövetkezett olajkatasztrófára gondolni, amelynek a gazdasági következményeit, Obama pont a hétvégén próbálta meg elsikamikálni. Két napos mini-vakációra Floridába utazott a hétvégére az Egyesült Államok "első családja", azzal a nem titkolt céllal, hogy eloszlassa a potenciális turisták félelmeit, akiket a BP fúrótornyának balesete által okozott olajszennyeződés tart vissza attól, hogy felkeressék a Mexikói-öböl partvidékét.

Barack Obama elnök szombaton a kisebbik lánya, Sasha társaságában Panama Citynél megmártózott a tengerben és halas tacót evett, szombaton pedig egy delfinnéző sétahajókázáson vett részt. Az elnököt korábban többen bírálták amiatt, hogy miközben az amerikaiaknak azt javasolja, hogy nyaraljanak a Mexikói-öbölnél, ő maga mindeddig máshol vakációzott. Tavasszal Észak-Carolinában pihent, a nyár folyamán Maine államban, s a tervek szerint még augusztusban ellátogat a massachussettsi Martha's Vineyard szigetre is. A first lady, Michelle Obama nemrégiben Spanyolországban járt. Noha a BP kútjának szivárgását már sikerült elfojtani, és Florida száznyolcvan strandja közül csak tizenhatotot szennyezett be a kifolyt olaj, idegenforgalmi szakemberek szerint a nyaralókat még az érintetlenül maradt partszakaszoktól is visszatartja a katasztrófa idején bemutatott felvételek emléke.

Az víz tisztaságának bemutatására megrendezett elnöki fürdőzés ugyanakkor a média szempontjából nem volt szépséghiba nélküli. Az eseménytől ugyanis távoltartották a média kameráit. Az AP hírügynökség, amely megtagadta az elnöki pancsolásról a Fehér Ház által rendelkezésre bocsátott fotó közlését, nem mulasztotta el megjegyezni, hogy Obama - a földnyelvvel elzárt - Szent András-öbölben, nem közvetlenül a Mexikói-öböl vizében úszott.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés