free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 híres ember, akik idősen lettek sikeresek

Borsa         Címkék: híres, kultúrtripp, lista 0 hozzászólás

A tehetség általában hamar megcsillan, így a rátermetteket a siker is gyorsan utoléri. Vannak azonban kivételek is, akik idősen futnak be – közülük választottunk ki ötöt.

Pár héttel ezelőtt szót ejtettünk a csodagyerekekről, nemrég pedig azokról is, akik még kiskorúként változtatták meg a világot – itt az ideje tehát, hogy azokra is gondoljunk, akik épp az életük másik végén, azaz meglepően idősen lettek naggyá és ismertté. Következzen öt „későn érő típus”, akik jól példázzák, hogy a kapuzárási pániknak semmi értelme, mert soha nem lehet tudni, mikor éri utol az embert a siker.

Charles Bukowski

A legklasszikusabb és leghíresebb példa a lecsúszott rétegek amerikai trubadúrja, Charles Bukowski. Az író-költő 24 évesen ugyan meg tudta jelentetni egy rövidebb írását egy lapban, innentől azonban szerzői karrierje kátyúba került, ő pedig kiábrándulásában elment „rendes munkát” keresni – és inni. A súlyos alkoholizmussal küzdő művész végül első szerelme halála miatt ragadott újra tollat 42 évesen, de még ezután sem jutott sokra hosszú időn át – 49 esztendősen viszont végre otthagyhatta a postahivatali állását, és megjelenhetett első regénye, a Posta. A modern kor egyik legnagyobb írója végül csaknem negyedszázadon át hódolhatott kedvenc tevékenységének, és hat regénnyel, egy forgatókönyvvel, temérdek novellával, valamint még több verssel a háta mögött távozott közülünk.

Irene Wells Pennington

A milliomosfeleségekről általában mindenkinek megvan a véleménye – Irene Wells Pennington pedig nem is egy piti újgazdag figura, hanem a Forbes magazin szerint 600 millió dolláros vagyon felett rendelkező olajmágnás, Claud B. „Doc” Pennington neje volt. A sztereotípiákra azonban rendesen rácáfolt, ugyanis amikor a férje a kilencvenes éveiben járva már képtelen volt igazgatni a családi vállalatot, fogta magát, és dacára annak, hogy még az uránál is öregebb volt, átvette az irányítást – sőt még az addigi ésszerűtlenségeken és problémákon is sikerült felülkerekednie, mielőtt nyugdíjba vonult volna. Nem mellesleg szép kort is élt meg a hölgy, ugyanis még a 19. században, 1898-ban született, és a 21-dikben, 2003-ban hunyt el.

Grandma Moses

Anna Mary Robertson Moses 1860-ban született, és átlagos 19. századi életet élt: dolgozott a családi farmon, világra hozott tíz gyereket, szabadidejében pedig kézimunkázott. Ez utóbbiban nem is volt ügyetlen – amikor azonban igazán lett volna rá ideje, azaz nyugdíjasként már sajnos nem hódolhatott a hobbinak, egy ízületi betegség miatt ugyanis nehezére esett tűt fogni a kezébe. Így ragadott hát a hetvenes évei derekán ecsetet, és kezdett képeket festeni a vidéki életről, amik aztán felkeltették egy gyűjtő érdeklődését – innentől pedig a világhírnév már csak egy köpés volt. Grandma Moses végül 101 évig élt, és három évtized alatt mintegy 3600 festményt készített, amelyek eleinte méret alapján 2-5 dollárba kerültek, ma viszont már komoly értéket képviselnek: a legdrágábbat 1,2 millióért sikerült eladni.

Brian Dennehy

A Rambóban és a DiCaprio-féle Rómeó és Júliában is látott karakterszínész szintén meglehetősen későn kezdte a karrierjét. Bár színészi ambíciói mindig is voltak, valamiért fiatalon úgy döntött, hogy inkább lehúz pár évet a katonaságnál, mielőtt nekilátna a dolognak, és így is tett, úgyhogy már 38 éves is elmúlt, mire belevágott a színművészetbe. Ehhez képest igen sokra vitte: bár igazán nagy hollywoodi sztár nem lett, sok híres filmben jutott szerephez, és a tévében, sőt a színpadon is rendszeresen foglalkoztatták. Mi több, még a Simpsonsban és a South Park-mozifilmben is kiparodizálták, ami ugye külön rangot ad az embernek.

Ang Lee

A neves rendező ugyancsak a harmincas évei közepéig várt, méghozzá nem is akármilyen körülmények között: az iskolában megbukott, majd hiába találta meg a neki való szakmát, és végzett kiváló eredményekkel a filmművészeti egyetemen, hat évig munka nélkül maradt, így egyedül kereső felesége mellett háztartásbeliként nevelte két gyereküket, ami a hazájában, Tajvanon komoly szégyennek minősül. 1992-ben azonban egy pályázaton csak felfigyeltek a tehetségére, így megrendezhette első filmjét, majd jött az Értelem és érzelem, a Tigris és sárkány meg a Túl a barátságon, és ma már a legnagyobbak közt emlegetik – sőt ott van azon kevesek között is, akiknek a rendezői Oscar is kikerülhetett a polcára.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés