free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Iskolások anyatejen

Borsa         Címkék: anyatej, egészség, gyerek, kapcsolat, szoptatás 14 hozzászólás

Az idősebb gyerekek szoptatása egyes kultúrákban természetes, nyugaton azonban visszatetszést kelt. Pedig ezzel mindenki jól jár - egy brit könyv szerzője szerint.

A legtöbben valószínűleg bizarrnak gondolják azt a szituációt, amikor egy alsó tagozatos gyerek hazaér az iskolából, és uzsonna helyett anyatejet kér, az anya pedig ahelyett, hogy készítene egy szendvicset, szabaddá teszi a mellét. Ann Sinnott szerint mindez teljesen normális, ő maga hat éves koráig szoptatta a lányát. Tapasztalatairól és a témában végzett kutatásairól sokat vitatott könyvet is írt Breastfeeding Older Children címmel. A szerzővel Emma Cook, a Guardian munkatársa beszélgetett.

Van, ahol természetes

Ann Sinnott szerint azért találjuk furcsának a dolgot, mert nem szoktunk hozzá. Valószínűleg senki nem látott még olyat, hogy egy parkban egy 8 éves gyereket szoptatott az anyja. Ilyennel szinte soha nem találkozunk, legalábbis nyilvános helyen nem.  "A gyerekek nem kultúrlények, mint mi. Biológiai kényszert jelent a számukra olyan gyakran és olyan sokáig anyatejjel táplálkozni, ameddig csak lehet, függetlenül, hogy kétévesek, vagy esetleg nyolc" - mondta Sinnott. Bizonyos kultúrákban teljesen természetes, hogy az anyák kielégítik a gyerekeik ilyen fajta igényeit. Hawaiin nem ritka, hogy öt, az inuitoknál pedig hétéves korukig szoptatják a gyerekeket.A könyv szerzője egyébként részmunkaidős adminisztrátorként dolgozó, ötvenes éveiben járó nő. Az újságíró szerint inkább egy szeretetteljes nagynéni, mint egy szoptatási aktivista benyomását keltette. Ann Sinnott egyedülálló anyaként nevelte a lányát, és teljesen a gyerek szükségleteinek rendelte alá magát. Az első három évben napszaktól függetlenül annyiszor szoptatott, ahányszor a baba megéhezett.

A kislány három éves korában már annyira erős és fejlett volt, hogy a látogatóba érkező rokonok egyszerűen nem értették, mitől lehet ez. Úgy döntött, hogy sokáig fogja szoptatni a gyerekét, mivel a gyerek továbbra is igényelte, de arra is fel kellett készülnie, hogy ezzel ki fog lógni a sorból. Végül egy munkatársa erősítette meg ezt az elhatározást, aki elmesélte, hogy annak idején nyolc éves koráig táplálkozott anyatejjel. Sinnott ugyanakkor azt is belátta, hogy az ő esete bizonyos szempontból kivételes, mert a körülményei lehetővé tették a számára, hogy úgy nevelje a gyerekét, ahogy akarta. A lánya végül csak hat és fél éves korában döntött úgy, hogy nem akar több anyatejet.

Tényleg hasznos?

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) az anyatejet "megfelelő kiegészítő táplálékként" ajánlja két éves korig és még az után is. Azt azonban, hogy mit is jelent az, hogy "után", nem részletezik. Egyébként mindeddig nem készült kutatás arról, hogy a két éves kornál idősebb gyerekek szoptatása milyen előnyökkel jár. A WHO nem foglalt a kérdésben állást, ugyanis a nagyobb gyerekek anyatejjel való táplálásának sem az előnyére, sem az esetleges hátrányára nincs bizonyíték.

Az idősebb gyerekek szoptatásának érzelmi előnyeit szintén nehéz lenne mérni. Ann Sinnott könyvét sokan vitatják, a szkeptikusok között gyermekekkel foglalkozó pszichoterapeuták is vannak. Egy lehetséges ellenérv, hogy az anyáknak az önállóságra kellene nevelni a gyerekeiket, és a kisiskolás korú gyerekek szoptatása késlelteti az érzelmi érés és a szeparáció folyamatát. A modern neveléselméletek szerint pedig a szülő, és nem a gyerek az, akinek meg kell húznia a határokat.

Louise Emanuel, a londoni Tavistock Klinika  5 éven aluli gyermekekkel foglalkozó pszichoterapeutája szerint a hosszú távú szoptatás nem feltétlenül hasznos. A szülők úgy érezhetik, hogy nemet mondani kegyetlenség, pedig segíteniük kell a gyerekeket abban, hogy ne csak akkor érezzék magukat biztonságban, ha a szülő fizikailag a közelükben van. Sinnott azonban hevesen kitart az előnyök mellett. Az általa hangoztatott bizonyítékok főleg személyes történeteken és anekdotákon alapulnak. "Azok a gyerekek, akiket szoptatnak, vidám alaptermészetűek. Van önbizalmuk és kimutatják az érzelmeiket, persze nem túlzottan."

A cikk írója több olyan nőt is megkeresett, akik még anyatejjel táplálják iskolás gyerekeiket. Egyikük szerint a szoptatás sokat segít a fáradt és hisztis gyerekek kezelésében is. Egy 50 éves védőnő, aki szintén Sinnott híve, nyolc éves koráig szoptatta a gyerekét. Azt vélte, hogy ha nem sürgetik a gyerek leválasztását, az később jóval függetlenebb lesz. "Általában attól tartanak, hogy az anya túlságosan függ a gyerektől, a kicsi pedig éretlen marad" - mondta. "Egyáltalán nem ez a helyzet. Többen vannak azok, akik a túl korai szeparáció miatt sérültek."

Sikerült megszólaltatnia egy kislányt is, akit hatéves koráig szoptattak. A gyerek még emlékezett az anyatej ízére. Nagyon finomnak találta, és azt mondta, hogy nagyon boldog volt a szoptatás idején. De vajon mennyi idős koráig lehet szoptatni egy gyereket? Az írónő mesélt egy 16 éves fiúról, akit rendszeresen táplál anyatejjel az édesanyja, és több hasonló példával sokkolta az interjút készítő újságírónőt. Véleménye szerint a serdülők szoptatása sem megvetendő dolog.  

Nem akarnak sokkolni

Az aktivista számos olyan, különféle társadalmi rétegből származó nőt ismer, akik titokban még iskoláskorú gyerekeiket is szoptatják. Bár meg van győződve arról, hogy a számuk növekszik, egyelőre még mindig rejtett jelenségről van szó, a nők ugyanis félnek az emberek reakcióitól, úgy gondolják, hogy nem értenék meg őket, ha fény derülne a "titkukra". Az internet elterjedése sokat segített, a nők azóta sokkal több információt és segítséget találnak."Nem akarom sokkolni az embereket. Én tisztában vagyok a szoptatás egészségügyi és érzelmi előnyeivel, de nem mindenki gondolja ezt ugyanígy" - mondta egy álnéven nyilatkozó anya, aki még mindig szoptatja hatéves gyerekét. Van olyan ismerőse, aki azt kérdezte, "leszokott-e már" erről, de nőktől is kapott gonoszkodó megjegyzéseket.

Az idősebb gyerekek szoptatása valamilyen okból a legtöbb emberből visszatetszést vált ki, és sokan kényelmetlenül érzik magukat a téma hallatán. A cikk szerzője kisebb közvélemény-kutatást végzett az ismerősei között a témában. Sokan úgy gondolják, hogy az idősebb gyerekek szoptatása már nem róluk, hanem az anya szükségleteiről szól. A megkérdezett férfiak inkább az anyatejjel való táplálás szexuális jellegét emelték ki, és úgy vélték, az anya valószínűleg "beindul" az etetést követően.

Fizikai örömök az anyának

Ann Sinnott egyik kutatása igen meglepő eredménnyel zárult. A felmérésben részt vevő 181 nő közül 18 nő arról számolt be, hogy szoptatás közben szexuális örömökhöz hasonló élményekben részesül. A könyv szerzője úgy gondolja, hogy ez nem más, mint a természet "jutalmazó rendszere", a fizikai öröm biztosíték arra, hogy a nők szoptassanak. Sinnott hozzátette, hogy ő maga soha nem érzett ilyet, miközben szoptatott.

És hogy mit szólnak mindehhez az apák? Van olyan nő, aki szerint a férje soha nem érezte kívülállónak magát, miután elmagyarázta neki, miért csinálja mindezt. "Természetes dolog, és nagyon jól érzi magát tőle a gyerek" - nyilatkozott egy apa. "A feleségem így egyszerre lehet szexi és anya is." Persze nem mindenki ilyen toleráns, ha a nők hosszú éveken keresztül nem hagynak fel a szoptatással.

Ann Sinnott szerint az idősebb gyerekek szoptatása nemcsak a majdani felnőttek, hanem az egész társadalom számára hasznos lehet. Ez az a pont, ahol néha azok is megütköznek, akik egyébként szimpatizálnak az elgondolásaival. "Csak nézzünk körül, mit tettünk a világgal. A szoptatás a megoldás a szociális betegségeinkre. Ez túl egyszerűnek tűnik, de biztos vagyok abban, hogy egyszer elismerik a fontosságát" - mondta.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés