free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Konyharuhából készült az elmúlt ötven év legikonikusabb ruhája

Megyeri Nikolett         Címkék: kirakat, ladygaga, marilynmonroe 0 hozzászólás

Lady Gaga immár Marilyn Monroe és Audrey Hepburn nyomdokaiba lépett, már ami az öltözködést illeti. Egy internetes szavazásból legalábbis ez derült ki.

A brit Offers Supermarket online szavazásán nemrégiben arra voksolhattak a felhasználók, hogy melyek voltak az elmúlt ötven év legikonikusabb ruhái. Az első tíz helyezettet tartalmazó listát tanulmányozva egészen egyértelmű, hogy az túlnyomó részt britek szavazatai alapján állt össze...

Halliwell, Liz Hurley, Marilyn Monroe

A legtöbb szavazatot Geri Halliwell brit zászlós ruhája kapta, melyet először az 1997-es Brit Awards díjátadón viselt. Bár az első helyezést a magunk részéről kissé túlzónak érezzük, a ruhának kétségkívül helye van a listán, mint a "girl power" egyik tárgyiasult jelképének. A ruhát egyébként nem divattervező alkotta, hanem maga Geri Halliwell, aki a hazaszeretetét kívánta demonstrálni a díjátadón, ezért megkérte a nővérét, hogy varrja rá a fellépőruhájára az Egyesült Királyság zászlaját: a felhasznált alapanyag egy Union Jack mintás konyharuha volt. A ruhát egy évvel később elárverezték, a vevő Peter Morton, a las vegasi Hard Rock Hotel és Casino résztulajdonosa volt, aki egész pontosan 41,320 fontot fizetett ki a poptörténelmi ereklyéért.


Liz Hurley, Geri Halliwell és Marilyn Monroe

A lista második helyén Liz Hurley biztosítótűkkel összefogott, fekete estélyije landolt, melyet 1994-ben, a Négy esküvő és egy temetés bemutatóján viselt. A színésznő az eseményen akkori pasija, Hugh Grant kísérőjeként jelent meg, ám a merész Versace estélyinek köszönhetően másnapra az ő fotóival voltak tele a lapok és sokak szerint éppen ez a mozzanat alapozta meg világkarrierjét. "Csak" a dobogó harmadik fokáig jutott Marilyn Monroe libbenő szoknyás, hófehér ruhája, melyet a színésznő az 1955-ös, Hétévi vágyakozás című filmben viselt. A lista negyedik helyén szintén egy popkulturális klasszikus végzett: Audrey Hepburn fekete Givenchy estélyije a hozzá tartozó gyöngysorral, az 1961-es Álom luxuskivitelben című filmből.


Audrey Hepburn, Lady Gaga, Lady Diana

Az ötödik helyen viszont egy nagyon is jelenkori divatikon, Lady Gaga bizarr, álarccal és parókával megspékelt fehér szettjét találjuk, melyet az idei Brit Awards díjátadón viselt. Az öltözéket - melyben leginkább egy habos dizájnsüteményre hasonlított - Francesco Scognamiglio olasz tervező alkotta. Bár nem vagyunk teljes mértékben meggyőződve arról, hogy a popceleb évek múlva is szerepelni fog az ilyen és ehhez hasonló listákon, ugyanakkor most, 2010-ben kétségkívül ott helye. Viszont ha már, akkor mi inkább a Bad Romance klipjében viselt, Alexander McQueen tervezte futurisztikus öltözékkel szerepeltettük volna. A szavazáson hatodik lett Lady Diana menyasszonyi ruhája, melyet Elizabeth Emanual tervezett.


Kylie, Jennifer, Björk, Cindy

A hetedik helyet egy egészen aprócska ruhadarab, Kylie Minogue arany forrónadrágja szerezte meg, melyet a 2000-es év egyik szénné játszott popslágerének, a Spinning Around-nak a klipjében viselt. Nyolcadik lett Jennifer Lopez bevállalós, áttetsző Versace estélyi „köntöse”, melyben a 2000-es Grammy díjkiosztón jelent meg. A kilencedik helyet Björk felkavaróan egyedi hattyúruhája szerezte meg, melyet a 2001-es Oscar gálára öltött magára. A tizedik pedig szintén egy Oscar-ruha, Cindy Crawford piros Versace estélyije lett, az 1991-es gáláról.

Amik kimaradtak

A lista végére érve hiányérzetünk támadt, ugyanis kapásból beugrott jó néhány olyan öltözék, melynek szerintünk bőven ott lenne a helye az ikonok között. Egyértelműen a listára kívánkozik például Jackie Kennedy rózsaszín Chanel-kosztümje, melyet a Kennedy elnök elleni merénylet napján viselt.

Felmerült bennünk a kérdés, hogy ha egy konyharuha felkerülhetett a listára, miért ne kerülhetett volna oda egy törölköző is?! Egész konkrétan arra a rózsaszín törölközőre gondolunk, mely a 60-as évek szexszimbóluma, Brigitte Bardot testét takarja a róla készült talán legismertebb fotón. Erősen hiányoltuk a listáról Madonna csúcsos melltartós Gaultier-fellépőruháját is.


Jackie Kennedy, Brigitte Bardot, Madonna, Jennifer Beals

Ugyanis, ha abból indulunk ki, hogy a kilencvenes évek egyik divatszimbóluma Geri Halliwell Union Jack ruhája, akkor a nyolcvanas éveké mindenképp ez a Madonna outfit. Ha pedig a nyolcvanas éveknél tartunk, meg kell említenünk a Flashdance öltözéket is, melyet Jennifer Beals viselt az 1983-ban bemutatott filmben.

Hogyha Oscar-ruhákban gondolkodunk és erősen szelektálunk, akkor is ikonikus kategóriába sorolható Gwyneth Palthrow rózsaszín Ralph Lauren estélyije 1999-ből, Julia Robers fekete vintage Valentinója 2001-ből és persze Halle Berry Elie Saab ruhája 2002-ből.


Gwyneth, Julia, Halle, SJP

Bár a mozifilm-változat nagyon nem jött be, a Szex és New York akkor is alap, olyannyira hogy az elmúlt ötven év legikonikusabb ruháit összefoglaló listán minimum egy öltözéknek helye van a filmsorozatban látott rengeteg zseniális outfit közül. Ez az egy pedig - szerintünk - az a  tündérmesés Versace ruha, melyet Sarah Jessica Parker a párizsi epizódban viselt.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Fenék-tömés

Ha már a fenekünk méretével sem vagyunk elégedettek, mindössze 18 000 forintért miénk lehet egy fenék-tömés.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés