free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Innovatív hangszerek az asztaltól Csubakkáig

Megyeri Nikolett         Címkék: , dizájn, hangszer, innovatív, tárgy 0 hozzászólás

Zongora-gitár hibrid, zenélő asztal, "éneklő" halálcsillag és közös zenélésre csábító köztéri ülőbútor. A kortárs tervezők újragondolták a hangszer fogalmát.

Bár már így is szinte megszámlálhatatlanul sok különféle hangszer létezik a világon, mégis számos dizájner dönt úgy, hogy ezt a mennyiséget ő még mindenképp növeli eggyel. Ez persze nem feltétlenül baj, legalábbis abban az esetben, ha az innováció kellően ötletes.

Ami még nem volt
 
A Rezon (kép 1) nevű hangszert Simon Morasi Pipercic horvát dizájner elsősorban olyan kortárs zenészek, zeneszerzők számára tervezte, akik annyira újszerűt akarnak alkotni, hogy olyan hangszerre is szükségük van, ami eddig még nem létezett. A speciális acélból készült, innovatív akusztikus hangszeren - akár egyszerre - többféleképpen lehet játszani. Az ujjakra húzott gyűrűk segítségével ütögethetők a fém huzalok, de a hangszer teste is, továbbá a tárgyat mozgatva a belsejében található fémgolyók is megmozdíthatók, amivel tovább fokozható a hangzás összetettsége.

www.designboom.com

Egyedül is használható, de akár közös zenélésre is lehetőséget ad Tor Clausen zenélő asztala (kép 2). Az asztal lapja cserélhető, fa téglatestekből áll, melyeknek az aljára különféle ütőhangszereket - például csörgődobot, cintányért, csengőket, harangjátékot, tamburint - rögzítettek. A téglatestek felülről való ütögetésével megszólaltathatók a hangszerek.

www.yankodesign.com, www.techdigest.tv

Egy matematikus professzor, Jorn Starret keresztezte a zongorát a gitárral, így jött létre a Harpejji (kép 3). A hibrid hangszer több soros  billentyűzete fölött 24 húr fut végig, a billentyűket ezért csak úgy lehet nyomkodni, hogy közben a húrokat is érintjük. Állítólag egyébként sokkal könnyebb játszani rajta, mint amilyennek tűnik.  

Az énekes, a dobos és az álmodozó

Csubakka, Darth Vader és a Halálcsillag "együtt zenél" Benjamin Males The Singer, The Drummer and The Dreamer (kép 4) nevű, MIDI controller kollekciójában. Az "énekes" a cseresznyefa borítású Halálcsillag, melyet a klasszikus hangszerek ihlettek. A "dobos" a minimalista formatervezésű Darth Vader, melyet - feje tetejére fordítva -  afrikai dobok módjára ütögethetünk. Az "álmodozó" pedig a háromféle hanghatás kibocsátására képes Csubakka.

www.yankodesign.com, www.trendhunter.com

Annak a közhelynek, mely szerint a zene összekötő kapocs az emberek között, új értelmezést ad a Dan LaBarca és Jeff Watson által megalkotott HARP (Harmony and Acoustic Research Project) (kép 5). Egy olyan köztéri ülőalkalmatosságról van szó, amely egyben "közösségi hangszer" is. A négy részre osztott kerék négy különféle hangszer - elektromos orgona, zongora, dob és harangjáték - hangját képes produkálni digitálisan. Minél többen ülik körül a kereket, a hangzás annál sokszínűbb.

www.giuseppe-guerriero.com

Giuseppe Guerriro olasz dizájner a Yamaha cég számára tervezte a Physical Sequencer (kép 6) nevű szerkezetet, melynek segítségével mindenféle hangszeres tudás nélkül, csupán a mozgásunkkal "csinálhatunk" zenét. A keretbe épített szenzorok érzékelik a mozdulatainkat, melyeket aztán a masina a beépített szoftver segítségével techno-trance stílusú zenére fordít le.

http://gadgets.softpedia.com

Bár zenének csak nagy jóindulattal nevezhető az a hanghatás, melyet Yoshi Akai Wireless Catcher (kép 7) nevű találmánya kibocsát, ám azért ez is egyfajta digitális hangszer. A masina felfogja a vezeték nélküli adó-vevők által kibocsátott jeleket, és ezeket alakítja át hanggá. Hogy ennek van-e bármi értelme, annak eldöntését rátok bízzuk.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés