free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Érthetetlen internetes rövidítések megfejtései

Borsa         Címkék: chat, internet, kultúrtripp, rövidítés 6 hozzászólás

Vajon nagyanyáink, akik mindig kértek minket, hogy egész mondatokban beszéljünk, mit szólnának gyakori rövidítéseinkhez? RSVP, WTF és társairól beszélünk.

Amióta többet kommunikálunk írásban mint szóban, és leginkább online tesszük, sokkal gyakrabban használunk rövidítéseket: olyan angol, francia mozaikszavakat, amelyek jelentését sokszor a szövegkörnyezetéből próbáljuk kitalálni. Ideje rendet tenni az IMG, RSVP, WTF és más hasonló, elsőre érthetetlen rövidítések között.

Talán akkor alakult kis ez az őrült, érthetetlen, posztmodern kommunikációs kultúra, amikor a számítógépes játékok elterjedtek, és a LAN-ban (hálózatban) játszók minél érthetőbben, rövidebben és gyorsabban szerették volna kifejezni véleményüket, érzelmeiket. A rövidítésekkel párhuzamosan jelentek meg az emotikonok (érzelmek) is, amelyek azért egyszerűbben megfejthető jelentéssel bírnak, mint például a LOL.A legtöbb rövidítés idegen nyelvből ered. Ezek közül a legnépszerűbbek a LOL - Laugh Of Loud/Lots of Laugh, ami annyit tesz, hogy valaki hangosan vagy sokat nevet. Aztán ott van Borsaszerkesztő által igen-igen gyűlölt FYI - For Your Information - és az ASAP - As Soon As Possible. Ezt a kettőt néhai multidolgozóként naponta kaptam az e-mailboxomba a feletteseimtől. A "Csak, hogy tudd" és az "Amint lehetséges" lekezelő és technokrata kifejezés. Léteznek azoban olyan rövidítések is, amelyeket muszáj használnunk, mert kimondva dallamos, leírva helyettesítheti a ordenáré, obszcén beszédet. Az egyik a BTW - By The Way -, az "Erről jut eszembe", ami kimondva is jól hangzik, a másik vulgáris, a "vötöfö", vagyis a WTF - What the fuck -, azaz "Mi a f*sz van!?"

Ti használtok rövidítéseket? A mi kedvencünk az RSVP, amelyet a facebook meghívókban láttunk sokat. Kérdezgettük az ismerősöket, senki nem tudott pontos meghatározással szolgálni, hogy ez mit is jelent pontosan. Majd egy hozzáértő közölte, hogy a rövidítés nem jelent mást, mint azt, hogy válaszoljon legyen szíves, ami franciául így néz ki: Répondez S'il vous plait, innen pedig már egyszerűen kiolvasható a rövidítés.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés