free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Rendezetlen intim kapcsolataink

Fiáth Tita         Címkék: intimkapcsolat, karácsony, lélek, romantika, társkeresés 7 hozzászólás

Intim kapcsolataink rendezetlensége karácsonykor is előtérbe kerül, ezért ne kerüljük a romantikát. A díszlet adott, idővel úgyis többet kell majd dolgozni a hangulatért.

Plázapolcok közt szédelgés ide vagy oda, karácsony közeledtével azért továbbra is az intim kapcsolatainké a reflektorfény. A szeretteinkre irányuló figyelem persze nem jár egyöntetűen pozitív végeredménnyel.

Hasonlóan ahhoz, amikor egy lüktető fogra vagy a sajgó tarkótájékunkra figyelünk - és az "odakoncentrálás" hatására tovább növekszik a fájdalom -, a rendezetlen viszonyaink váratlan főszerepbe kerülése is elmélyítheti a magányosságérzésünket, vagy azt a meggyőződésünket, hogy nem a megfelelő pályán haladunk. Gyarapíthatjuk a karácsonygyűlölők egyre népesebb táborát - de okoskodhatunk úgy is, hogy ha már a tévéreklámoktól a metróbelsőkig mindenütt a szeretetről mantráznak, szánjunk egy kis időt a szembenézésre.Pszichológusok szerint a kapcsolatainkról - pláne intim kapcsolatainkról - való morfondírozás során nem árt, ha a saját szerelemfelfogásunkkal, vagyis az emberi viszonyokról alkotott elméleteinkkel is tisztába kerülünk. Ahogy a férfiakkal viselkedünk, vagy ahogy mondjuk egy veszekedés közben reagálunk az azonnali ájulástól a jénaihajításig, nagy mértékben múlhat azon, hogy hogyan tekintünk a szerelemre és a társunkra. "Három éve nem volt senkim, és lehet vádaskodni, hogy válogatós vagyok - mondja a 27 éves Luca. - Szerintem viszont egyszerűen csak romantikus. Hiszek a szerelemben, és nem fogadom el, hogy pusztán amiatt, mert hiányzik az intimitás az életemből, felesleges köröket kellene futnom olyanokkal, akik iránt valójában semmit sem érzek." A Lucához hasonlóan gondolkozókat "összeillés-pártiaknak" is nevezhetjük. Ők azok, akik hisznek abban, hogy létezik a világon egy - de legalábbis nagyon kevés számú - Igazi. A feladatunk, hogy rátaláljunk a "másik felünkre": arra, aki egyedüliként képes boldoggá és elégedetté tenni.

"Na persze - kezdi az ellenérvek sorakoztatását a 25 éves Zsófi. - Fel is mondok azonnal, csapot-papot félre, aztán hozhatod a világ körüli repjegyet, hogy a szóba jöhető pár milliárdból mazsolázzak. Nem mondom, hogy bárkivel képes volnék intim kapcsolatra, bárkivel együtt tudnék élni, pláne amiatt nem, hogy aktuálisan ne unatkozzak egyedül, de az oldalborda-elméletet túlzásnak tartom. Dolgozzunk már egy keveset azért, hogy jó legyen, ahelyett, hogy ásítozva várjuk a sült galambot!" Az összeillés-pártiakkal ellentétben Zsófiékat "dolgozóknak" címkézhetjük. Ők azok, akik nem hisznek a "fehér ló fiában", a Tökéletes eljövetelében. Noha bizonyos kizáró tényezőket elismernek, úgy gondolják, hogy viszonylag nagy az a kör, ahonnan válogathatunk, a kapcsolat milyensége pedig ettől kezdve rajtunk áll. A szerelem nem olyasvalami, ami csak úgy "megtörténik": "Szerintem nincs 100 százalékos összeillés, de még 90 százalékos sem - folytatja Zsófi. - Valami gáz mindig lesz. És akkor mi a teendő? Ahányszor nézeteltérés támad, ismerd el, hogy hoppá, valószínűleg mégsem a Nagy Ő-t halásztad ki, immáron huszadszorra sem, és indulj tovább portyázni?"

A két csoport közötti különbség elsősorban abban áll, hogy míg az összeillés-pártiak a nagybetűs Társ megtalálását tűzik ki célul, addig a "kemény melósok" az "elég jó" partner kiválasztását és a folyamatos csiszolódást. Ők azok, akik nem adják fel a boldogság-hormonok lecsengése után sem; akik igyekeznek megküzdeni a párkapcsolati unalommal meg a nézeteltérésekkel, és akik megpróbálnak reális elvárásokat megfogalmazni a másikkal szemben. A hollywoodi mainstream-mozikból merítő romantikusoknak velük ellentétben jóval több keserű poharat kell fenékig üríteniük (hiszen valahányszor problémák állnak elő, fel kell ismerniük, hogy a jelenleginél akadhat pontosabb illeszkedés is).Noha úgy tűnhet, mintha a hosszú távú elköteleződés záloga a romantikus igényeink megnyesegetése, és a "kapcsolatért küzdés" ideológiájára váltás lenne, azért a valóság nem ennyire fekete-fehér (ha a szenvedélyes szerelem felesleges mítosz volna csupán, már rég kihajította volna az evolúció a bárkáról). Kutatások szerint minél erőteljesebben idealizáljuk, ha úgy tetszik: "sztároljuk" a partnerünket, intim kapcsolatunkat, annál hevesebb érzelmekkel viseltetünk iránta - és annál elégedettebbnek érezzük magunkat a kapcsolattal! Az igazság tehát valahol Luca és Zsófi között, félúton bujkál. Nagyobb eséllyel pályázunk a mindennapi elégedettségre, ha nagykanállal merítünk a férfiak közül, és nem szűkítjük le túlságosan a szóba kerülő partnerek körét (vagyis ha nem csak a vélelmezett Igazival vagyunk hajlandóak randevúzni). Ugyanakkor nem árt némi "önmeggyőzés" sem arról, hogy aki éppen horogra akadt, az a számunkra legértékesebb és legkiválóbb az összes pályázó közül. Aktuálisan az egyedüli és az egyetlen.

A szerelembe feledkezés leginkább akkor sikerül, ha átengedjük magunkat az illúziónak - aztán hosszabb távon persze ismét sebességet kell váltanunk, ha meg is akarjuk őrizni a varázslatot. A csoda kopásával párhuzamosan kell elkezdenünk dolgozni azért, hogy időről időre újból átélhetővé váljon a szerelem. A karácsony a legfontosabb ilyen alkalmak egyike, amikor minden dekoráció adott a romantika újjáélesztéséhez. Talán még a hó is esik majd.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés