free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Az 5 legirritálóbb karácsonyi dal

Brabham         Címkék: , dal, karácsony, lista, púder 21 hozzászólás

Könnyen túláradnak az érzelmek így ünnep idején. Aki már besokallt a sok szépségtől és boldogságtól, tartson velünk, és morogjuk meg együtt az öt legsziruposabb karácsonyi slágert.

Közeleg a szeretet ünnepe. Szívünkbe boldogság költözik, arcunkra mosoly ül, szép dallamok csendülnek… hé, hé, hé, ácsi, mondom, szép dallamok, nem pedig nyálas melódiák! Na igen, szóval klassz dolog ez a karácsony, de sokszor túlcsordul a jó szándék, vagy eleve rosszakarat szüli az ünnephez kapcsolódó dolgokat, és akkor bizony tömör giccsbe csap át a sok gyönyörűség. Nem kivétel ez alól a könnyűzene világa sem: az undorító ünnepi dalokkal Dunát lehetne rekeszteni. Íme ezek közül is az öt legszörnyűbb.

Wham! – Last Christmas

George Michael nagyon jó énekes: szép a hangja és frankók a dalai. Csak épp a múltja rovott, mert mielőtt nagyon jó énekes lett belőle, nagyon szép fiú volt a Wham! nevű duóban, és olyan emberiség elleni bűntetteket követett el, mint a Last Christmas című förmedvény. A dalba érezhetően szerettek volna mindent belepréselni, amit csak lehet, mert a tempója alapján pont nem lehet eldönteni, hogy csörögni vagy lassúzni kell rá, a zenéje pont 50-50 százalékban melankolikus és vidám, a szövege meg egyszerre szomorú és reményteli.


Épp csak azt szúrták el, hogy undorítóan giccses lett a bevezető szintiputtyogástól a záró plömplömig az egész, és akkor még nem is beszéltünk róla, hogy milyen irritálóan intonálja az énekes, hogy "gevjumáhart" és "szamvan szpesssöll". Nem csoda, hogy Bulgáriában épp a minap a legszörnyűbb karácsonyi dalnak választották ezt az izét.

Mariah Carey – All I Want for Christmas Is You

Mariah Carey a zeneiség antitézise, de amit ebben a hányingerkeltő számában bemutat, azt még ő maga sem lesz képes soha túlszárnyalni. Már az első perctől a zárt osztályon szeretné tölteni az ember a karácsonyt: némi csilingelés után minden idők leggyomorforgatóbb női hangja egy soulba hajló áriát vonyít az éterbe, és csak ezután indul a száncsengők hangjára (tehát emeljük ki külön is: száncsengők hangjára) épülő, leginkább talán vagányan bugisnak szánt, valójában viszont idegtépően gejl szám.


A szöveg elemzésébe külön már bele se menjünk – az All I Want for Christmas Is You-nak a karácsonyhoz annyi köze van, hogy az ünnep idején kint röpködnek a mínuszok, és ettől is kirázza az embert a hideg.

Band Aid – Do They Know It’s Christmas?

Ne értsen félre senki, nem a jótékonykodással van bajunk, de Bob Geldoftól és az ő akcióitól rosszul vagyunk. A két csík kokain közti álszenteskedés apostola természetesen a förtelmes karácsonyi dalok terén is tudott nagyot alkotni, sőt épp egy ünnepi dal, a Band Aid nevű alkalmi szupercsapat Do They Know It’s Christmas? című száma volt az első műve a karitatív pop vonalán. A szerzeményt a tematikája miatt talán a "fagyott nyál" jelzővel lehet a legjobban leírni: több tucat sztár énekel egy fájdalmasan szájbarágós szövegekkel kísért, erőltetetten érzelgős dalt, a hozzá készült klipben pedig iszonyatos grimaszok közepette, a hatalmas fülhallgatóikba kapaszkodva vernyognak.


Ha mindez önmagában nem volna elég, tegyük még hozzá, hogy itt kezdődött minden, ami a jótékonysági popban rossz volt az elmúlt 25 évben: innen eredt a We Are the World és az összes hasonszőrű förmedvény, a Live Aid című gigarendezvény, és itt kezdte igazán bontogatni a szárnyait Geldof legjobb padawanja, Bono is. Hátborzongató.

Bing Crosby – White Christmas

Noha karácsonyi giccs szempontjából a legtermékenyebb időszak kétségkívül a nyolcvanas évek volt, nem akkor kezdődött minden. Irving Berlin például már 40 évvel korábban összedobta Bing Crosbynak a White Christmast, amelyben a gagyi nagyzenekari kíséret egy bugyinedvesítő férfihanggal találkozik, és együtt körülbelül olyan hatást keltenek, mint 50-60 darab marcipános szaloncukor két perc alatt történő elfogyasztása.


Biztos van, akinek ez afféle kedves kis békebeli kompozíciónak tűnik, minket viszont sokkal inkább kihoz a béketűrésünkből – pláne akkor, ha hozzávesszük azt is, hogy ez az egyik legtöbbször feldolgozott karácsonyi szerzemény, amit olyan elvetemült alakok tettek még az eredeti verziónál is rosszabbá, mint Michael Bolton, Andrea Bocelli és Boy George. Brrr.

Miley Cyrus – Rockin’ Around the Christmas Tree

Nem hagyhatjuk ki a lazulós-rokkolós vonalat sem, mert ha van külön kiborító kategória az ünnepi dalok között, akkor ez az. Egy-két nagyon debil kivételtől eltekintve hallgathatatlanul erőltetett minden szám, ami arról szól, hogy hogyan kell csengőkkel rakenrollozni és a fa körül rokizni, de mind közül a Rockin’ Around the Christmas Tree a legförtelmesebb a sompolygó verzéivel és az alattomos ritmusaival.


Johnny Marks szerzeményét először Brenda Lee énekelte el, de mi nem az eredetit választottuk, mert korunk legtenyérbemászóbb popénekesnője, a tányérképű, orrhangú és pofátlanul beképzelt Miley Cyrus minden korábbinál mélyebb szintre tudta süllyeszteni ezt a pocsék dalt.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés