free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Kevésbé népszerű drogok hálójában

Borsa         Címkék: , drog, kulartripp 3 hozzászólás

A Föld számtalan növényéből kivonható, más tudatállapotba röpítő, kábítószer. Kemikáliákat, és természetes anyagokat mutatunk be, azok közül, amelyek kevésbé ismertek.

Közel ötszáz kemikáliához lehet legálisan –  minimális visszaéléssel – hozzájutni, amelyeket az OGYI kábítószert és pszichotróp anyagokat tartalmazó gyógyszerekként aposztrofált. Ezeknek a hatásairól nehezen tudnánk értekezni, hiszen még urbánus legendaként sincs jelen, mondjuk a Panadolban található codeintől, mennyire lehet beállni. Lássuk inkább a mindennapokban jelenlévő, viszont kevésbé ismert kábítószereket. Mielőtt azonban, megemlítenénk ezeket, felhívjuk a figyelmet arra, hogy vegyszereket, pszichoaktív anyagokat – legyen akár természetesek is – senkinek nem ajánljuk fogyasztásra, de tudni azért tudjunk róla.

2C-B

A 2C-B–t fehér porként, néha tabletta vagy zselékapszula formájában értékesítik. A drogot rendszerint szájon át fogyasztják, de néha orrba szippantják. Alexander Shulgin szintetizálta 1974-ben. A hallucinációkra jellemző, hogy csökken, majd emelkedik az intenzitásuk, ezzel egy hullámzó érzést nyújtva a használóinak, amit leginkább a „70-es évek klasszikus vizuáljaként” írnak le. Hasonlítják az LSD-hez és az MDMA-hoz – ecstasy -, illetve ezekenek valamiféle keverékéhez. A tapasztalatok szerint kevésbé tart a befolyása alatt, mint az LSD, viszont nem is annyira pörgős, mint ecstasy. Hatása hullámzó, a módosult tudatállapotokat gyakran felváltja a teljes józanság, gyakorlottak már irányítani is képesek, ezeknek a váltakozását. Az alap tüneteink a következők lehetnek, 2C-b hatására: belső tökéletlenség felfedezése – olyan érzet, mintha belül valami nem lenne rendben, enyhe hasmenés, hányinger jelentkezhet, a hallucinációk hektikusak, szexuális gerjedelemmel járhat és szinte folyamatos vigyorgásra késztet minket, és amíg a hatás tart, folyamatos csacsogásra vagy épp mély, filozofikus gondolatmentekkel számolhatunk. A 2C-B rendkívül dózisérzékeny. Néhány milligramm hatalmas változásokat produkál a drog hatását illetően. Gyakran lehetetlen megbecsülni egy tablettában vagy kapszulában található anyag mennyiségét, és, ha nincs nálunk egy zseblabor, még abban sem lehetünk biztosak, hogy valóban azt kapjuk, amit várunk. A 2C-B Magyarországon illegális, kábítószernek minősülő anyag. Nagyon keveset tudunk a 2C-B farmakológiai hatásairól, de az biztos, hogy partydrogoktól elhunyt fiatalok szervezetében megtalálták már ezt a vegyszert is, a lényeg, hogy tilos bármilyen más tudatmódosítóval együtt használni.
Mefedron

A mefedron a stimuláns pszichoaktív szerek közé sorolható. Sokak szerint – a manapság silány minőségű, és gyakran veszélyes szereket tartalmazó – Extasy „méltó utódja” lehet. Valószínűleg 2007-ben került ki az illegális drogpiacra, és az európai, Psychonaut Research Project szervezete azonosította 2008-ban, miközben új kábítószereket keresett az interneten, eleinte Neodove tablettaként árulták, manapság MMCAT-nek, bubbles-nek nevezik, illetve mefedronnak. Nagyon keveset lehet tudni erről a drogról, hiszen még nagyon friss. Az biztos, hogy a tünetei nagyon hasonlatosak az MDMA-éhoz: afrodiziákum, feldobottság érzetet nyújt, beszédkényszert generál. Ezek még talán elviselhetőek, sőt mondhatni kellemesek is, viszont okozhat orrvérzést, hallucinációt, vérkeringési problémákat, tartós, ok nélküli aggodalmat, kiütéseket, a rövidtávú memória károsodását, paranoiát. A BBC Newsban szerepelt egy személy, aki másfél éve mefedronozott, heti két alkalommal, ezután hallucinációkkal, mániás állapottal szállították a pszichiátriára. Ez év elején, két brit tinédzser is elhunyt, mefedron használatát követően. Mivel Magyarországon nem számít illegálisnak, ráadásul nagyon olcsó, ezért egyre többen használják.

A szintetikus drogokkal nagyon óvatosan kell bánni, de a legjobb az, ha semmilyen kapcsolatba nem kerül vele a testünk és a tudatunk. A keringésre végzetes hatással lehetett egy felütött, rosszul legyártott, több- más hatóanyagot tartalmazó tudatmódosítónak. Ez azt jelenti, hogy a legelső alkalom kínálhat már lehetőséget a halálra. Itt nem túladagolásról van szó, persze arról is lehet, hanem arról ,hogy nem ismerjük, hogy a testünkben milyen reakciók generálódhatnak azokra a vegyszerekre, amiket magunkba tömünk. A Borsaszerkesztő még az E-jelzésű adalékokkal dúsított ételeket sem ajánlja fogyasztásra, nem ám a fenti vegyszereket!

Csak természetesen

Bogyók, gombák, magvak. Amit a természet ad, már az ősidők óta használhatjuk tudatmódosítóként. Valószínüleg a sámánok is ezek hatására tudtak olyan ügyesen varázsolni. Milyen szerekről beszélünk? Gomba, ayahuasca, hajnalka virág magja, pántlikafű, hawaii törperózsa... a sor végtelen, amennyi mindent kipróbált már az ember történelme során, ha választ akart kapni, meg akart nyugodni, vagy csak máshová vágyott. A világ számos természeti nép, ma is szorosan kötődik lélekben a túlvilághoz, a sámánizmushoz és egyéb, a civilizált világtól eltérő dolgokhoz, így a pszichedelikus növényeket sem az eufória, a lazulás, a buli kedvéért használják. Jellemző, hogy ezekre a területekre – Mexikó, Amazonas környéke – nagyon sok nyugati turista érkezik, hogy kipróbálják az ott jelenlévő drogokat.

Ayahuasca

Ez az anyag majdnem olyan hatásos, mint az LSD, sőt, az általa átélt élmények gyakran még intenzívebbek. Az ayahuascát különböző növények általában lassú tűzön való főzésével állítják elő, ami által koncentrálják a növényi kivonatokat, amelyet a felhasználók megisznak, hogy átéljék a hatásait. Készítése eltérő a különböző kulturális környezetekben, de fontos megjegyezni, hogy a főzet mindig tartalmazza a Banister-iopsis caapi indáját, és általában egy olyan növényt, ami dime-thyltryptamint tartalmaz. A lelki egészségre vonatkozóan a kevés pszichológiai tanulmány szerint azok, akik az ayahuascát rendszeresen rituális környezetben fogyasztják, csökkentett pánikszintet és reménytelenséget mutattak, és általában véve bizakodóak voltak. Fizikai hatását tekintve az akut hányinger mellett a kábítószernek nincs negatív hatása. Komoly és hosszantartó hányásra számíthatunk, erős émelygésre és izzadásra, de állítólag az a fajta spirituális élmény, amit nyújt, mindennél többet ér.Varázsgomba

A gomba szinte közismert drognak számít, mégsem ismerik sokan, sőt egyesek félelemmel fordulnak felé, hiszen hatását hasonlítják az LSD-hez, és azzal kapcsolatban nagyon sok negatív sztereotípia él a köztudatban. Sokan kerestek egy LSD-25-höz mérhető pszichedelikus hatású, de egy kicsit békésebb, természetes eszközt, hogy folytassák tudatuk és a világ más nézőpontból való egyre mélyebb megismerését. Egyesek tudták, mások nem, hogy ezek a természetes eszközök léteznek, ráadásul igen változatos formákban. A természeti népek évezredek óta használtak pszichedelikumokat, a közép-amerikai indiánoktól kezdve a szibériai sámánokig. Ezek az entheogének tehát itt vannak, és a sok használható termesztési útmutató segítségével mindenki egy kis figyelemmel, függetlenítve magát a drogkereskedelemtől, akár otthon is megtermesztheti pszichotróp katalizátorát. Talán az egyik legmegbízhatóbb, legkevesebb kellemetlenséget - rosszullét, íz miatt - okozó növény a pszilocibingomba. Léteznek ilyen feljegyzések, melyek részletesen beszámolnak pszilocibin fogyasztás miatt bekövetkezett mérgezésekről. Ugyanis vannak olyan pszilocibinfajok, melyek toxikusak, de nem nagymértékben. Túladagolás esetén viszont a toxikus hatás is megnő, így valóban okozhatnak ezek a fajok halálesetet.

Még az LSD kisebb adagjainál is előfordul a nagyfokú zavarodottság, szorongás, koncentrációra, kommunikációra való képtelenség, addig a gombánál ez sokkal enyhébb, nem okoz nehézséget a másokkal való beszéd. Nagyobb adagban már a gombára is jellemzők az LSD erőteljes hatásai. Pupillatágulás, szapora pulzus és a vércukorszint emelkedése tapasztalható. Az első fázisban állandó nevetési inger, hőmérséklet-érzékelési zavarok jellemzőek. Ez a felfutás fázisa, majd egy óra múlva színes látási hallucinációk, víziók - főleg sötétebb helyeken -, a fényérzékelés felerősödésének és megzavarodásának érzete jelentkezik. Ezután következhet az időbeli és térbeli érzékelés zavara, a 3 dimenzióból való kitörés érzete, tájékozatlanság, erős izgatottság.

A legtöbb természetes szer hallucinációt okoz, így a csattanó maszlagtól elkezdve a hawaii törperózsán át egészen a kék hajnalka magjáig, a legtöbb növényt bódításra, vizualizációs képesség növelésére, és az érzékek kiteljesedésére használják manapság, de nem szabad elfeledkezni ezeknek a kábítószereknek a kiszámíthatatlanságáról, hiszen a körülményeink már rég nem olyanok, mint az a világ természetes állapotában volt.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés