free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 ételekkel és italokkal kapcsolatos babona

Borsa         Címkék: babona, étel, ital, íz-i, lista 0 hozzászólás

Természetfeletti tulajdonságokkal szinte mindent fel lehet ruházni, és eleink nem is voltak restek megtenni ezt. Íme néhány ételekkel és italokkal kapcsolatos babona.

Manapság különösen nagy divat hangoztatni, hogy az étel nem pusztán táplálék, hanem annál jóval több: élvezetforrás, kulturális termék, művészi kifejezőeszköz, és így tovább. Hogy ez mennyire így van, azt az is igazolja, hogy amit elfogyasztunk, az fétisként is működőképes. Persze aki most mindenféle mézes-tejszínhabos kenekedésekre gondol, az téved (és piszkos a fantáziája is) – mi arról beszélünk, amikor babonák kötődnek kajákhoz és piákhoz. Íme pár példa.

Tojás

Késő középkori, kora újkori eredetű, tehát nagyon régi, és mára már el is feledett, de roppant érdekes hit, hogy a tojás héjának alját és tetejét evés után össze kell törni. Hogy miért? Nos, a régiek úgy tartották, hogy ha ezt nem teszi meg az ember, akkor jön egy boszorkány, összeszedi a héjakat, hajót épít magának, aztán tengerre száll, és nagy viharokat csinál. (Más változatban azért van erre szükség, mert a tojás máskülönben „visszatér” a házhoz, de már mérgezetten, bármit jelentsen is ez.)

Lencse

A tojáshéjak összeropogtatásával szemben az újévi lencsefogyasztás a mai napig sokfelé hagyomány. Azt mondjuk néhányan már nem tudják, hogy pontosan miért is „kell” betartani ezt a szokást, de nem baj, csak csinálják, hisz tiszta haszon: a régi hit szerint aki lencsét eszik újévkor, az gazdag esztendő elé néz. Egyet nem sikerült viszont még megfejtenünk: ha lencselevest kanalazunk, az vajon azt is jelenti, hogy kicsit kevesebb pénz áll majd a házhoz, mint ha főzeléket fogyasztanánk?

Tej

Ha jön a vihar, ne álljunk fa alá, húzódjunk biztonságos helyre, és így tovább. Na de mi van a tejjel? Nem, nem ment el az eszünk, tényleg vigyázni kell vele vihar idején. Legalábbis a babona szerint, az ugyanis azt mondja: ha nem vagyunk óvatosak, a nagy égi háborútól a tej könnyen megsavanyodhat. A legjobb tehát, ha vihar idején a konyhában bújunk el, és benyakaljuk az összeset, még mielőtt megtörténik a baj. Közben pedig nyugodtan lehet azon is gondolkodni, hogy ezt vajon hogyan találták ki eleink.

Rizs

Szintén kevesen tudják, hogy miért kell rizzsel telehinteni a templomból kilépő friss házasokat, pedig ez sem csak úgy a móka kedvéért történik (habár el kell ismerni, hogy a különböző fotókon mulatságosan mutat a felcicomázott pár hajában néhány kis fehér izé). Nos, a rizsnek ebben a formában hasonló a jelentősége, mint az újévi lencsének, ugyanis szintén jólétet és gazdagságot hoz, de egy kicsit még többet is tud annál, mert a boldogságot is bebiztosítja (tudniillik a pénz nem boldogít, ugyebár).

Rum

Ez a mi kedvencünk. Férfias ital, és egy többnyire férfiakat érintő problémára is lehet használni: a kopaszságra. A babona szerint ugyanis ha valakinek kihullik a haja, külsőleg alkalmazva, közelebbről a fejbőrre kenegetve megszünteti a gondot. Hogy máshova is érdemes-e dörzsölni, arról sajnos nem szól a fáma, pedig igazán kíváncsiak volnánk rá, hogy lehet-e vele mondjuk vállat vagy térdhajlatot szőrösíteni – arról nem is beszélve, hogy mi van, ha valaki véletlenül bekeni vele a homlokát, és esetleg ott is elkezd nőni tőle a haj.
LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés