free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A gyerek előtt inni

Borsa         Címkék: alkohol, buli, ivás, kultúrtripp 1 hozzászólás

Lehet a gyerekkel együtt bulizni, de a mértéktelen alkoholfogyasztást jobb elfelejteni. Rövidtávon undort kelt, hosszútávon alkoholizmushoz vezethet nála.

Mint tudjuk, a magyar embernek a bor, a sör, a pálinka a társasági élet elengedhetetlen velejárója, azaz bármilyen alkalom megfelelő arra, hogy egy flaska hamarjában előkerüljön. Fiatal baráti társaságban ezzel gond egy szál se, hiszen mikor bulizzon (igyon) az ember, ha nem féktelen ifjúkorában. De mivel bizonyos idő után szép sorjában születnek a csemeték, - és vannak olyan alkalmak, ahová velük együtt megy a szülő, úgy mint esküvő keresztelő, szilveszteri buli, születésnapi zsúrok, baráti nyaralások és így tovább -, muszáj némi önuralmat gyakorolni ezen a téren is. Persze a gyereknevelési elméletektől függetlenül még nem mindenki gondolja ezt így. Attól, hogy valaki szülő lett, nem feltétlenül vesz vissza mulatozási szokásaiból.„A kicsik igen hamar, már három-négy évesen észreveszik, ha apu vagy anyu kicsit máshogy viselkedik, mint szokott. Hangosabban nevet, többet beszél, erőteljesebben gesztikulál, szóval más, mint otthon, és ezek az érzékelések nem feltétlenül pozitív benyomásként csapódnak le bennük” – mondja Frank Zsuzsa gyermekpszichológus. Tehát már a kisgyereket sem szabad lenézni azzal, hogy legyintve rá azt mondjuk: úgyse veszi észre spicces állapotunkat. Attól még, hogy nem tudja szavakba önteni érzéseit, tudat alatt érzi, miről van szó, és ez a problémák hosszas láncolatát indíthatja el. Ha ugyanis egy gyerekre anyukája vagy apukája nem úgy figyel, ahogy szokott, vagy nem reagálnak rá, ha hívja őket, saját fegyverével, a hisztivel támadhat. A zúgó fejű szülő reakciója pedig könnyen konfliktusszituációhoz vezethet – a gyerek pedig okos, nemcsak undort érezhet a megváltozott szagú lehelet miatt, de attól kezdve a szesz illatát össze is kötheti mérges anyjával vagy apjával. Onnan pedig már csak egy lépés, hogy távolságtartóvá váljon.  

A következetlenség zsákutcája

Ezen túlmenően azonban további mélyebb sérülések is keletkezhetnek a gyerekben. A gyermekpszichológus szerint minden életkorban más-más nyomot hagyhat az alkoholt rendszeresen fogyasztó szülő, de különösen a kiskamasz-, majd a serdülőkorú gyerekek válnak igazán kritikussá. ”Ha nem figyelünk a kellő mértéktartásra, a szülői tekintélyen eshet csorba, legfőképpen akkor, ha a spicces, vagy részeg állapot agresszióval is együttjár, ami esetleg épp a gyerek felé irányul” – hívja fel a figyelmet a szakember a felhőtlen baráti koccintgatásnak indult alkalmak veszélyeivel kapcsolatban. És itt most természetesen nem arról beszélünk, hogy egy-két pohár bort, sört vagy koktélt sem szabad a gyerek jelenlétében meginni, hiszen ezek a mennyiségek abszolút elfogadottak, sőt akár a gasztronómiai illemszabályok között is helye lehet a lenyelésüknek, már ha léteznek ilyenek egyáltalán.

A nyolcéves Tomi édesanyja azt meséli, mivel nincs kire bíznia a gyereket, előfordul, hogy olyan összejöveteleken is megfordulnak együtt, amelyek igazi felnőttbulik. De mióta Tomi látta őket egyszer pityókásan, sőt múltkor riadt szemmel nézte erősen illuminált nagybátyját, Ágiék figyelnek a mértékre. „Mindig megkérem Anyut, hogy csak egy pohár bort igyon, mert a felnőtt innivaló rossz, attól sok ember ’berúgik” – feleli a kisfiú faggatózásomra, miért nem szereti ezeket a bulikat. Ági szerint Tomi azért figyeli őket ilyenkor, mert attól tart, nehogy idegenként lássa őket. „Tény, hogy a gyerek jelenlétében becsiccsenteni nem éppen a legfelelősségteljesebb cselekedet. Nem csak azért, mert ebben az állapotban a szülő reflexei tompulnak, de ilyenkor könnyen bele lehet szaladni a következetlenség zsákutcájába is, ugyanis ilyenkor olyan dolgokat is megenged a szülő, amit máskor nem” – magyarázza a helyzet összetettségét a gyerek szemszögéből nézve a szakember.        

Lemásolt modell

Az alkohol tudatmódosító hatására nem mindenki reagál egyformán. Van, akinek nagyszerűen megy, hogy figyelmét megossza a gyerek és a borospohár/söröskorsó között, de akadnak szép számmal olyanok is, akiknek ez egyszerűen nem megy. Frank Zsuzsa azt tanácsolja, hogy aki nem tud a gyerek jelenlétében mértéket tartani, vagy még mindig nem ismeri saját szeszfogyasztási határait, az mindenképpen válassza külön a két dolgot, a gyereket és az alkoholt.„Baráti társaságban szilvesztereztem a szüleimmel, ahol azt láttam, hogy apám szeme egyre zavarosabb, már ordítva beszél, néha dalra fakad, és azon is nevet, ami nem poénos. Rászóltam, hogy ne igyon annyit, erre ő begurult, miért szólok bele az életébe” – emlékszik vissza a két évvel ezelőtti esetre a tizenhat éves Botond. Majd hozzáteszi, hogy borzasztó kiábrándító volt így látni a hétköznapokban komoly apját, még ha tudja, is, hogy ritkán fordul ilyen elő. Ilyenkor érdemes másnap leülni a kamasszal megbeszélni a tegnapot, - főleg, ha megbántottuk -, és olyan okosságokat mondani, hogy olykor a legtöbb emberrel előfordul ilyesmi, sajnáljuk, hogy előtte történt, és valószínűleg ő is szert tesz majd hasonló tapasztalatokra, de próbálja meg elkerülni.

„Ha viszont a gyerek rendszeresen azt a modellt látja, hogy a társasági élet nélkülözhetetlen eszköze a mértéktelen alkoholfogyasztás, sokkal nagyobb az esély arra, hogy ezt követi majd, mint hogy ellenpéldaként épp emiatt okosan bánik majd a pohárral, esetleg absztinens lesz” – mondja a gyermekpszichológus. Tehát a túl jókedvűre sikerült alkalmaknak sokkal hosszabb távú hatásai lehetnek, mint elsőre gondolnánk. A szentet játszani persze fölösleges: adott esetben mindenkinél el tudnak mosódni a kitűzött határvonalak a nagy beszélgetések közepette, amikor bármi le tud gurulni. Ám ha a gyerekkel érkezünk egy buliba, vagy vele együtt lelünk turistaházra a kirándulás közepén, ahol ritka finom a forralt bor és a mézes pálinka, számoljunk vele is, hogy könnyebb legyen határozni arról, hány decit is kérünk. Ilyenkor ne a közösségi szellem döntsön.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés