free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Izzadjunk alumíniumos deók nélkül!

RA         Címkék: alumínium, izzadás, nyár, púder 24 hozzászólás

Izzadni normális, sőt egészséges, de az már kérdés, jót tesz-e, ha alumíniumos deókat használunk. Kis utánajárással találhatunk alternatív megoldásokat is.

Máig emlékszem milyen büszke és boldog voltam, mikor megkaptam életem első dezodorát: egy Fa golyósat. Sötétkéket választottam, mert akkor az volt a kedvenc színem, és emlékeim szerint egyáltalán nem zavart hogy az férfi illat. Férfi vagy nő - hol érdekelt engem ez még akkor, a lényeg, hogy felnőttnek éreztem magam, "hiszen már dezodort is használok". Hogy aztán a szervezetem "hozzászokott" a szerhez és azért lett szükségem később valóban az izzadásgátlóra, vagy az egész napos jó illat oly sok mindenhez hasonlóan tényleg a gyerekek kiváltsága, azt máig nem tudom. Annyi minden tehető felelőssé azért, hogy ki milyen mértékben szenved az izzadás tüneteitől! Léteznek kóros állapotok is, de a természetes izzadás méregtelenítő hatása mindenki számára egyértelmű - a népszerű szauna és egyéb verejtékeztető módszerek is kizárólag az izzasztással érik el a szinte azonnal érzékelhető tisztító, méregtelenítő hatást.Akinek az izzadás mennyisége, vagy szagának erőssége komolyan megkeseríti az életét, annak érdemes orvoshoz fordulnia, hátha az okot felfedve és megszüntetve ez a tünet is elmúlik. Ma már azok is a bőség zavarával küszködhetnek, akik (az ominózus Fa dezodor óta) hozzám hasonlóan a napi tisztálkodás elengedhetetlen eszközének tartják az izzadásgátlást. Ráadásul nem kizárólag az ízlésünkre bízzák, hogy melyik termék mellett tesszük le a voksunkat. A különböző púderek, krémek, golyós, spray-s vagy zselés dezodorok, valamint a kristályok alternatívái - vagyis az állag - mellett más szempontok is szerepet kapnak.

A pozitív trendek közé tartozik, hogy egyre divatosabbá válik utánagondolni, hogy mi is az összetevője mindannak, amit megeszünk vagy magunkra kenünk, és ez alól az izzadásgátlók sem kivételek. S bár önmagában semmi kivetnivaló nem lehet abban, ha egy dezodor alumíniumot tartalmaz, mióta felreppent a hír hogy ez az anyag a hónaljba kenve rákot okozhat, vagy elősegítheti az Alzheimer-kór kialakulását, többen elgondolkoztak azon, vajon nem érdemes-e inkább olyan szert választani, ami nem tartalmazza.
Alumínium egyébként azért van a dezodorokban, hogy lehetetlenné tegye számunkra a verejtékezést azáltal, hogy eltömíti a verejtékmirigyeket. Ez egyrészt azok szerint is ellenjavallt, akik azt mondják: az izzadás egészséges, méregtelenítő hatását mesterségesen mellőzni nem vezet jóra, másrészt vannak alumíniumra érzékeny emberek is, és bizonyos álláspontok szerint ez az anyag mindenképpen káros a szervezetre. A rákkeltő hatással kapcsolatban is megoszlanak a vélemények: bizonyos kutatók például az egyébként nem bizonyított felvetéshez hozzáteszik a megnyugtató kitételt: az alumíniumnak csupán bizonyos, az illatszereknél nem használatos kémiai formája indíthat el visszafordíthatatlan káros folyamatokat a szervezetben.

Lehetőség pedig van másra is, így aki elhiszi hogy az alumínium hónaljunkba kenése-fújása kockázatos, az válogathat a "mentes" készítmények között is. Igaz, jól teszi, ha előtte utána néz annak, hogy mit keressen, mert a patikákban és drogériákban - tapasztalatom szerint - bár már ismert fogalom az alumínium hozzáadása nélkül készült izzadásgátló, az illetékesek leginkább még csak hallottak róla, esetenként "már megrendelték" a szert, de választékot nem tudnak mutatni belőle. Pedig - annak ellenére hogy szinte kizárt, hogy egy nagy bevásárlóközpont munkatársa szakértő lenne a dezodorok összetételét illetően - már nem csak apró bioboltokban vehetünk méregdrágán ilyesmit. Ha tudjuk, mit keresünk, akár a városszéli hipermarketek polcán is találunk alumínium és/vagy alkohol mentes dezodort.

A kínai Bionsen termékcsaládja vagy a Nivea fresh (a többi Nivea alumíniumos) alumínium nélküli dezodora például a nagyobb boltokban, drogériákban is kapható. Patikákban SebaMed vagy Vichy márkájút tettek elém, a főváros egyik bioboltjában egy olasz, Zuccari nevű terméket mutattak. Az exclusiv Lush is készít a tárgyalt kritériumnak megfelelő szert, és a New Generation dezodora internetről rendelhető meg. Persze számtalan egyéb márka is létezik, az itt felsoroltak sem jobbak, vagy rosszabbak a többinél. Válogatásunk azt mutatja, hogy nem létezik olyan illatszereket is értékesítő kereskedési forma, amelyben ne lenne utol érhető az alumínium mentes izzadásgátló.    

A kellemetlen szag és a pólónkon éktelenkedő nemkívánatos folt ellen más, természetes módszerekkel is megpróbálhatunk védekezni. Főzhetünk például zsálya teát, vagy ha a tudatosságnak magas fokára jutunk, akkor azzal is befolyásolhatjuk izzadságunk mértékét és szagát, ha megválogatjuk mit eszünk-iszunk. A fűszeres ételek és az alkohol hatással vannak arra, hogy mit párolgunk ki magunkból, sőt, vannak olyan ételek (például a vöröshagyma és a fokhagyma) amelyek sajátos szaga nem csak a leheletünkön, hanem az izzadságunk szagán is felismerhetővé válik.Emellett léteznek további izzadásgátló hatással bíró növények, melyek alkalmazásával meg lehet kísérelni a dezodor kiiktatását. Az egyik barátnőm számos izzadásgátlóban csalódva ma már csak egy borsószemnyi aloa vera zselét masszíroz a válla alá. Neki működik, nekem nem. Személyes feladat megtalálni az eszünkkel elfogadható és izzadásunkat hatásosan befolyásolni képes módszert, hiszen mindenki mást hisz, és másképp is izzad.


Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés