free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Izzadjunk alumíniumos deók nélkül!

RA         Címkék: alumínium, izzadás, nyár, púder 24 hozzászólás

Izzadni normális, sőt egészséges, de az már kérdés, jót tesz-e, ha alumíniumos deókat használunk. Kis utánajárással találhatunk alternatív megoldásokat is.

Máig emlékszem milyen büszke és boldog voltam, mikor megkaptam életem első dezodorát: egy Fa golyósat. Sötétkéket választottam, mert akkor az volt a kedvenc színem, és emlékeim szerint egyáltalán nem zavart hogy az férfi illat. Férfi vagy nő - hol érdekelt engem ez még akkor, a lényeg, hogy felnőttnek éreztem magam, "hiszen már dezodort is használok". Hogy aztán a szervezetem "hozzászokott" a szerhez és azért lett szükségem később valóban az izzadásgátlóra, vagy az egész napos jó illat oly sok mindenhez hasonlóan tényleg a gyerekek kiváltsága, azt máig nem tudom. Annyi minden tehető felelőssé azért, hogy ki milyen mértékben szenved az izzadás tüneteitől! Léteznek kóros állapotok is, de a természetes izzadás méregtelenítő hatása mindenki számára egyértelmű - a népszerű szauna és egyéb verejtékeztető módszerek is kizárólag az izzasztással érik el a szinte azonnal érzékelhető tisztító, méregtelenítő hatást.Akinek az izzadás mennyisége, vagy szagának erőssége komolyan megkeseríti az életét, annak érdemes orvoshoz fordulnia, hátha az okot felfedve és megszüntetve ez a tünet is elmúlik. Ma már azok is a bőség zavarával küszködhetnek, akik (az ominózus Fa dezodor óta) hozzám hasonlóan a napi tisztálkodás elengedhetetlen eszközének tartják az izzadásgátlást. Ráadásul nem kizárólag az ízlésünkre bízzák, hogy melyik termék mellett tesszük le a voksunkat. A különböző púderek, krémek, golyós, spray-s vagy zselés dezodorok, valamint a kristályok alternatívái - vagyis az állag - mellett más szempontok is szerepet kapnak.

A pozitív trendek közé tartozik, hogy egyre divatosabbá válik utánagondolni, hogy mi is az összetevője mindannak, amit megeszünk vagy magunkra kenünk, és ez alól az izzadásgátlók sem kivételek. S bár önmagában semmi kivetnivaló nem lehet abban, ha egy dezodor alumíniumot tartalmaz, mióta felreppent a hír hogy ez az anyag a hónaljba kenve rákot okozhat, vagy elősegítheti az Alzheimer-kór kialakulását, többen elgondolkoztak azon, vajon nem érdemes-e inkább olyan szert választani, ami nem tartalmazza.
Alumínium egyébként azért van a dezodorokban, hogy lehetetlenné tegye számunkra a verejtékezést azáltal, hogy eltömíti a verejtékmirigyeket. Ez egyrészt azok szerint is ellenjavallt, akik azt mondják: az izzadás egészséges, méregtelenítő hatását mesterségesen mellőzni nem vezet jóra, másrészt vannak alumíniumra érzékeny emberek is, és bizonyos álláspontok szerint ez az anyag mindenképpen káros a szervezetre. A rákkeltő hatással kapcsolatban is megoszlanak a vélemények: bizonyos kutatók például az egyébként nem bizonyított felvetéshez hozzáteszik a megnyugtató kitételt: az alumíniumnak csupán bizonyos, az illatszereknél nem használatos kémiai formája indíthat el visszafordíthatatlan káros folyamatokat a szervezetben.

Lehetőség pedig van másra is, így aki elhiszi hogy az alumínium hónaljunkba kenése-fújása kockázatos, az válogathat a "mentes" készítmények között is. Igaz, jól teszi, ha előtte utána néz annak, hogy mit keressen, mert a patikákban és drogériákban - tapasztalatom szerint - bár már ismert fogalom az alumínium hozzáadása nélkül készült izzadásgátló, az illetékesek leginkább még csak hallottak róla, esetenként "már megrendelték" a szert, de választékot nem tudnak mutatni belőle. Pedig - annak ellenére hogy szinte kizárt, hogy egy nagy bevásárlóközpont munkatársa szakértő lenne a dezodorok összetételét illetően - már nem csak apró bioboltokban vehetünk méregdrágán ilyesmit. Ha tudjuk, mit keresünk, akár a városszéli hipermarketek polcán is találunk alumínium és/vagy alkohol mentes dezodort.

A kínai Bionsen termékcsaládja vagy a Nivea fresh (a többi Nivea alumíniumos) alumínium nélküli dezodora például a nagyobb boltokban, drogériákban is kapható. Patikákban SebaMed vagy Vichy márkájút tettek elém, a főváros egyik bioboltjában egy olasz, Zuccari nevű terméket mutattak. Az exclusiv Lush is készít a tárgyalt kritériumnak megfelelő szert, és a New Generation dezodora internetről rendelhető meg. Persze számtalan egyéb márka is létezik, az itt felsoroltak sem jobbak, vagy rosszabbak a többinél. Válogatásunk azt mutatja, hogy nem létezik olyan illatszereket is értékesítő kereskedési forma, amelyben ne lenne utol érhető az alumínium mentes izzadásgátló.    

A kellemetlen szag és a pólónkon éktelenkedő nemkívánatos folt ellen más, természetes módszerekkel is megpróbálhatunk védekezni. Főzhetünk például zsálya teát, vagy ha a tudatosságnak magas fokára jutunk, akkor azzal is befolyásolhatjuk izzadságunk mértékét és szagát, ha megválogatjuk mit eszünk-iszunk. A fűszeres ételek és az alkohol hatással vannak arra, hogy mit párolgunk ki magunkból, sőt, vannak olyan ételek (például a vöröshagyma és a fokhagyma) amelyek sajátos szaga nem csak a leheletünkön, hanem az izzadságunk szagán is felismerhetővé válik.Emellett léteznek további izzadásgátló hatással bíró növények, melyek alkalmazásával meg lehet kísérelni a dezodor kiiktatását. Az egyik barátnőm számos izzadásgátlóban csalódva ma már csak egy borsószemnyi aloa vera zselét masszíroz a válla alá. Neki működik, nekem nem. Személyes feladat megtalálni az eszünkkel elfogadható és izzadásunkat hatásosan befolyásolni képes módszert, hiszen mindenki mást hisz, és másképp is izzad.


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés