free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Beleszerettünk ezekbe a japán babákba

Borsa         Címkék: baba, játék, kokeshi, tárgy 0 hozzászólás

Egy európai számára sok furcsaság van Japánban: a bizarr szexuális játékoktól a tinik durva, felnőttes szokásain át egészen a Kokeshi babákig. Utóbbit mutatjuk meg.

Cuki, elnagyolt, minimalista dizájnban tobzódó babákat mutatunk most nektek abból az apropóból, hogy Borsaszerkesztő is megkapta élete első - de biztos benne, hogy nem utolsó - Kokeshi babáját. Reméljük, nektek is tetszeni fog.

1603-1867 között, az Edo időszak közepén, Japán északi részén készítettek először Kokeshi babákat. A fafaragók, akik főleg télen gyártották ezeket a babákat, a japán nők tradicionális mindennapjait ábrázolták. Spirituális jelentése is volt a babáknak: aki rendelkezett ilyen alkotással és gyermekei játszottak vele, azok biztosan jó termésre számíthattak. A hagyományos Kokeshi babának tizenegy fajtája létezik, nevük: Tsuchiyu, Togatta, Yajiro, Naruko, Sakunami, Yamagata, Kijiyama, Nanbu, Tsugaru, Zao-takayu és Hijioro. Őket arcuk és ruhájuk alapján lehet megkülönböztetni. Körülbelül százötven éve kezdték el vendégeknek, turistáknak árulni, hogy szuvenírként.Fából esztergált és faragott babák nemes egyszerűséggel ábrázolják a nőket és lányokat, mintegy megtestesítve a japán női szépségideált. Fekete, rendezett haj, bájos, szelíd, fehér arc és zárt, díszes kimonóba öltöztetett test. Különböző hipotézisek léteznek az eredeti funkcióját tekintve. A legelfogadottabb, hogy mesteremberek kezdték el készíteni, akik edényeket, rizses tálakat esztergáltak és tél idején az "onsenekbe" - forró fürdőkbe - érkező vendégeknek árulták - egyébként manapság is leginkább a fürdők környékén lehet beszerezni ez a szuvenírt. A másik feltételezés, hogy ugyancsak ezek a fafaragó mesterek a gyermekeiknek készítették játékként ezeket a Kokeshi babákat. A harmadik lehetőség, hogy egyfajta ősi szexuális tisztelet, fallikus szimbólumaként készültek.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés