free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Henyélés helyett: játékok a strandra

Trapp Henci         Címkék: játék, nyár, púder, sport, strand 0 hozzászólás

Forró nyári napokon nincs jobb a strandolásnál, de nem csak napozásról, stírölésről lehet szó. Vízpartra való sportos játékokat mutatunk be, sok-sok képpel.

A nyári szezon – ami idén elképzelhető, hogy elmarad -, mindenki által kedvelt kikapcsolódási formája a strandolás. Mindannyian ismerjük azokat az időtöltéseket, amikkel szórakoztatóan, pihentetően eltölthetjük a vízparti napokat, most a sportos játékokat vesszük sorra. A labdajátékok alapvetőnek számítanak minden strandon. A palánkra dobálás, és a strandröpi mellett, azonban vannak olyan játékok is, amik kevésbé egyértelműek. A mindenféle ütögetővel játszható páros-, és társasjátékok, romantikus francia filmkockákat felidéző, a petanque, és egyre népszerűbb az underground városi sport, a bikepolo, ami idén nyáron tarolni fog a strandokon is.

Petanque

Csak három fém petanque golyót és egy kis fagolyót, és egy vízszintes pályát igényel ez a játék, amit ketten, négyen és a hatan is játszhatunk. Maga a játék neve a francia piecls tanqués: mozdulatlan lábak szóösszetételből ered. A csapat tagjai a célgolyót igyekeznek megközelíteni, saját golyóikkal, lassan gurítva, így kilőve, odébb taszajtva az ellenfél golyóját. Tehát a lövő vagy kiütő az, aki az ellenfél jó pozícióban lévő golyóit lövi ki, úgy, hogy az ellenfélét kiüsse, azért, hogy ezzel stratégiailag kedvező pozíciót érjen el a csapatának. Játszhatunk kettesben és csapatban is, ha hatan vagyunk, akkor három-három ember játszik együtt, mindekinek két golyója van, ha ketten játszunk, vagy négyen, akkor minden játékosnak három golyója van. Hivatalosan tizenhárom méter hosszú és három méter széles egy petanque pálya, de ha strandon játsszuk, akkor az is bőven elég, ha találunk egy hasonló méretű sík terepet. 

A pályán belül, a szélétől egy méterre, rajzoljunk egy fél méter átmérőjű kört, innen fogunk gurítani úgy, hogy nem érünk a kör széléhez, mozdulatlan lábak ugye, ahogy a nevében is szerepel. A kis fagolyót dobjuk el először, amit Öcsinek neveznek a játékban. A cél, hogy a pálya szélétől és más szilárd akadálytól legalább egy méterre legyen. Amennyiben az eldobott Öcsi földet érés előtt bármihez hozzáér, a dobás érvénytelen és újat kell dobni. A játék célja, hogy a saját golyóink minél közelebb legyenek az Öcsihez, mert azok érnek pontot. A verseny a tizenharmadik pont eléréséig tart, az a csapat nyer, aki előbb eléri. Minden golyó egy pontot ér. A versenyt kezdő játékos az Öcsi pályára dobása után dob egy golyót, lehetőleg minél közelebb az Öcsihez. Ezt követően az ellenfél játékosa dob, természetesen azzal a céllal, hogy az ő golyója legyen közelebb az Öcsihez. Amennyiben ezt a célt - akár több dobásból is - elérte, úgy ismét a kezdő csapat játékosa kísérel meg közelebb kerülni az Öcsihez. Így dobálnak felváltva, mindaddig, amíg el nem fogy mindkét csapat minden golyója. Kilövésre is játszhatunk: az ellenfél golyójának kilövésekor a cél az, hogy az kerüljön távolabb az Öcsitől és ne legyen pontszerzési lehetősége, inkább a saját golyónk legyen közelebb az Öcsihez, mert az ér pontot.Ütögetünk egyet? 

Első tengerparti nyaralásaim során, a legjobb dolog a partmenti légpingpong volt. Kicsit nagyobb faütőkkel lehet játszani, mint a pingpongot, és a labda is hasonlóan nagyobb méretekkel rendelkezik, és gumiból van. Itt különösebb szabályok nincsenek, a lényeg, hogy ne essen le a labda a földre. Ketten játszhatjuk - bár, ahogy a pingpongban a forgózást is felfedezték, el tudom képzelni, hogy ezt is többen ütögessük egymásnak. Eddig még nem jártam olyan strandon, ahol ne lehetett volna kapni ezt a játékot, tehát különleges utánajárást nem igényel, elég bedobni a táskába, amikor indulunk a partra és már lehet is pörögni, ugrálni, szaladni, nevetni.

Ezek az ütögetős játékok alaposan meg tudnak mozgatni, persze, ha megfelelő partnerre akadunk. Tavaly, a Balcsin felfedeztük ugyanennek a játéknak a vizesített formáját, amikor azzal bonyolítjuk - pontosabban, tesszük szórakoztatóbbá a játékot -, hogy a vízben ütögetünk. Mivel a vízben nehezebb a mozgás, így nagyobbakat kell vetődnünk, ami nyilván azzal jár, hogy folyamatosan arccal esünk a vízbe, ami miatt telemegy az arcüregünk vízzel, mindenhonnan folyik belőlünk a víz, és csak prüszkölünk, ugrálunk a napfényben, mozgunk és barnulunk. Annyira kellemes kép, nem? 

Bringával a strandon

Tavaly a Velencei-tónál fedeztem fel egy új játékot, amit eddig csak lovakkal láttam játszani. Hat srác, fürdőnadrágban, fix hajtású bringákkal mentek körbe-körbe, összevissza egy pályán, ahol bottal ütögettek egy golyót, láthatóan gólra játszva. Bevallom, először a félmeztelen pasik keltették fel az érdeklődésemet, ami nem annyira meglepő egy strandon, viszont hozzá kell tenni, hogy a mozgásban lévő, szálkás izomzatú, bringán ügyeskedő férfiak látványa jóval nagyobb érdeklődésre tart számot, mint a parton aszalódó, mozdulatlan alvó férfitestek. Lássuk a bikepolo szabályait! Kell három-három ember, bringa, néhány síbotból átalakított ütő, egy laszti, és pálya. A pálya kaputól – gólvonaltól – kapuig huszonöt méter, ahol a játékvezetője kiválasztja az egy csapatba tartozókat, méghozzá úgy, hogy mindenkinek az ütőjét a kezébe veszi, összekeveri, és a háta mögé teszi, hogy ne lássa, aztán eldob egyet jobbra, egyet balra, míg minden ütő nem kerül a jobb vagy baloldalra. Így állnak fel a csapatok, a saját gólvonalukhoz, majd a középen elhelyezett labdára rástartolnak és kezdődik a kapura menés.

Nagyon fontos, hogy az ütővel nem szabad megtámadni a másikat, de mondjuk vállal, lehet lökdösni, na meg ütő és ütő között is alakulhat ki csata. A legfontosabb szabály, hogy a bringával úgy kell manőverezni, hogy a lábunkat nem tehetjük le, tehát vagy folyamatosan haladunk, vagy támaszkodunk az ütőre, mondjuk a kapuban, de akkor is vigyázni kell, nehogy valaki kibillentsen minket az egyensúlyunkból. Ha mégis megesik, akkor ki kell menni a pályáról, tenni egy-két vicces mozdulatot – ütővel megütögetni bármit -, aztán lehet csak visszatérni a labdához, a pályára. A bringák kerekeire érdemes ráapplikálni egy úgynevezett gettóküllőt, ami gyakorlatilag két kör alakú – nyilván, hiszen a keréken van rajta – plasztik lap, ezzel akadályozzák meg, hogy a labda a küllők között átpattanjon.  A játék maximum nyolc percig vagy öt gólig tart. Kemény sport ez, a srácok és a lányok is láthatóan kifáradnak, de azt mondják könnyű megtanulni, belejönni. A kérdés számomra csak az, hogy miként lehetséges hátrafelé kerekezni, meg-megállni, nem elesni…? 


Ha valaki megkedveli a bikepolot – mondjuk ennek a videónak a hatására – akkor itt talál még plusz információkat arról, hogy hol, kikkel, mikor lehet játszani. Budapesten szinte minden este van valahol játék - ahol akár ki is lehet próbálni, mielőtt letekerünk a tóra pólózni -, a Hősök terén, vagy a Millenáris Velodrom pályáján. Ha a városban kipróbálod ezt a játékot, számíts rá, hogy függővé válhatsz. A minap azt mondta valaki, hogy olyanok ezek a hétköznap kora esti játékok, mintha lemennénk a grundra, akárcsak gyerekként, csak bambi helyet sörözünk. Nos, azt hiszem a strandon sem kell több, egy-két pajtás, hajlandóság a mozgásra, játék és sör. 

Ti milyen kellemes, nem túl kimerítő és hajtós játékot vinnétek a strandra?


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés