free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Csak a jó szexre emlékezünk

Borsa         Címkék: emlék, párkapcsolat, púder, szex 2 hozzászólás

Sokaknak lehet ismerős a jelenség, hogy szeretkezéseikből semmi konkrétumot nem tudnak felidézni. Az ok egyszerű: nem elég emlékezetesek az aktusok.

A "nyári éjszakák" és "utolsó érintések" el nem feledése Demjén Rózsitól a V-techen át Caramellig elnyűhetetlen toposzai a hazai slágergyárnak. Miközben a populáris kultúra az intim pillanatok emléknyomainak örökkévalósága mellett tör lándzsát, érdemes elgondolkoznunk az egyik Kundera-regényhősnő panaszán, aki élete nagy szerelme után sóvárogva egyszer csak rádöbben, hogy a szeretkezéseik közül valójában egyetlen egyre sem emlékszik pontosan vissza.A pezsgőmámoros szilveszteréjszakák képei leginkább a következő, ugyancsak illuminált évzáráskor idézhetők fel – ezt hívjuk állapotfüggő tanulásnak. Amikor valamilyen élményben van részünk, nem egyszerűen a nyers sztorit, hanem a történések teljes kontextusát is bevéssük az emlékezetünkbe (vagyis az, hogy vadul flörtöltünk a férjünk főnökével, a saját részegségünkkel és ordenáré jókedvünkkel együtt kerül a memóriába. Az esetet valószínűleg töredékesen idézzük fel másnap az ébresztő kávézás során, de két héttel később, egy baráti borozáskor meglepően élesen és váratlanul léphetnek a tudatunkba az egyes események.) Valószínűleg vitán felül áll, hogy a jó szex és az orgazmus pillanatai módosult tudatállapotot hoznak létre. A "hasfájásomkor történteket főleg az újabb hasgörcsök alatt idézem fel" logikája tehát a szerelmeskedésekre is érvényes. Ahogy egyre inkább belefeledkezünk az ölelkezésbe, úgy válnak hozzáférhetőbbekké a korábban tárolt emléknyomok – szexuális élményekről vagy maszturbációs fantáziákról –, amelyek felbukkanása a képzeletben tovább fokozza az izgalmat is.

Ahogy a szülés utáni fájdalomnak megvan a maga emlékezetgátló, hormonális párja – hiszen ha pontosan, zsigermélyig fel tudnánk idézni a testrepesztő kínok érzését, valószínűleg még kevesebben vállalnának újabb kisbabát –, úgy az orgazmus során is felszabadulnak azok az elsősorban a kötődésért felelős kémiai anyagok, amelyek elhomályosítják a pontos emlékezetünket. A felejtés szerencsére nem teljes, sőt: Kate Mosshoz hasonlóan, aki egyre felajzottabb állapotba kerül egy taxi hátsó ülésén egy parfümreklámban, magunk is tapasztalhatjuk a felidézés "spirálhatását" a szexben. Ha felvillan egy emléktöredék az egyik legjobban sikerült éjszakánkról, és nem hessegetjük el azonmód, némiképp megnövekszik bennünk a szexuális izgalom. Minél jobban begerjedünk, annál inkább elérhetővé válnak a kisebb részletekre vonatkozó emlékek, amiknek ha újabb kapukat nyitunk a tudtunkban, alighanem félbe kell szakítanunk az aktuális melót, és keresni egy fogadókész partnert.A hosszabb párkapcsolatokban tapasztalható amnéziára visszatérve, ami miatt Kundera Terezája sóhajtozik: sajnos hajlamosak vagyunk a mindennapi betevőt egyre rutinosabb és semmitmondóbb cselekvésekre redukálni. Ahogy a felső szemhéj kihúzása másfél órát vett igénybe gimiben, mire sikerült hozzávetőlegesen elérni, hogy ne két centivel a szempillasor fölé kerüljön az az idegesítő vonalka, manapság viszont már egy lendületes kézmozdulat elég az Audrey Hepburnné váláshoz, úgy a szexben is egyre ügyesebbek, és határozottabbak leszünk. Amivel párhuzamosan sajnos gyorsan apad a kísérletező kedv és a kreativitás – ugyan ki próbálja ki a reggeli rohanásban éppen a nyolcvanas évekkel harmonizáló szemcerka-használatot, mire nagy nehezen sikerült begyakorolnia a klasszikus fazont? A forgatókönyvszerűen lezavart szerelmeskedések azonban azzal az áldozattal járnak, hogy egy idő után képtelenek leszünk visszaemlékezni az egyedi eseményekre. Az elmúlt évek "összterméséről" legfeljebb egy olyan vázlatszerű cselekvéssor marad meg, mint ahogy azt is tudjuk, hogy az étterembe belépve helyet foglalunk, étlapot kérünk, rendelünk, eszünk, fizetünk és léc.

"Nyilván tudom, hogy milyen a férjem érintése, illata, hogy hová csókoljak, hogy beinduljon, és mit kell mondanom ahhoz, hogy kedve támadjon a szexhez egy kemény nap végeztével is, de hogy idézzek fel egyetlen konkrét szeretkezést az elmúlt évből... – mondja az egyik emlékezetkutatás résztvevője, egy férjes, 35 éves asszony. – Leginkább arra emlékszem, amikor végre rávettem, hogy anyáméknál, a kisszobában is hajlandó legyen, mert ott mindig tartott attól, hogy meghallják. És emiatt olyan hihetetlenül visszafogottá, lassúvá és érzékivé vált az egész!" Vagyis ahhoz, hogy több egyedi szeretkezést tudjunk majd elmesélni az unokáinknak, bizony több egyedi szeretkezésre is szükség van. Minél nagyobb mértékben térünk el a megszokott rutintól – amire, ahogy azt korábban kifejtettük már, azért elengedhetetlenül szükség van a mindennapok működéséhez –, annál jobban elősegítjük, hogy a megszokott sémába való beillesztés helyett egyedi módon tároljuk el az emlékezetben, majd később, akár a "felhúzottság" újraélése céljából, újból ki tudjuk keresni onnan. Úgyhogy csak bátran: elő a japán iskoláslány-térdzoknival, ostor- és bilincskészlettel, hogy később, ha munkaútra utazik a szerelmünk, legalább képzeletben ne nélkülözzük a társaságát.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés