free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A jojó effektus teljesen ellehetetleníti a fogyást

Borsa         Címkék: diéta, fogyókúra, jojóeffektus, púder 9 hozzászólás

Megtanulhattuk volna már, hogy a csodadiéták kiló/percben mért kecsegtető ígéretei soha nem teljesülhetnek. Az átkozott jojó-effektus, avagy sikertelen fogyókúráink oka.

Sokaknak ismerős szituáció: a kilencven napos szuperkúra utáni kilencvenegyedik nap; az egyhetes juharszirup-ivás vége, vagy a pizsamanadrágon feszülő gumírozás húsvét vasárnap sonkaillatú reggelén. Dőzs! Bevásárlókocsin rallizás a TESCO-ban, dupladesszert-rendelés a Gundelben, lábujjhegyen való kisettenkedés éjnek évadján a hűtőszekrény lefűrészelt lakatjáig. Miért érnek ilyen csúfondáros véget a diétáink (melyek során a legidiótábbnak tűnő szabályokat is képesek voltunk betartani: nem fogyasztottunk aszalt szilvát gyümölcsnapon; nem kanalaztunk Polisweetet a víznapi teánkba; megtudtuk, hogy a gomba nem zöldség, ezért csak fehérjenapon szaladtunk ki vargányázni a kiserdőbe, és így tovább), miért kell a jojó-effektus áldozatává válnunk?


A kudarcok pszichológiája


Paradox módon épp a "diéta" szót címükben viselő magazinok emlegetik időről időre, hogy hagyjunk fel a fogyókúrázással. Alakítsunk ki új életmódot! Ne bízzunk a néhány hetes, villámgyors szalonnaégetésben! Meg, hogy a fogyókúra jobban hizlal, mint a szerencsi csokigyár együltő helyben való beburkolása... Bár nem rendelkezem Béres Alexandrához fogható táplálkozástudományi szakismeretekkel, úgy gondolom, érdemes volna kicsit megpiszkálni a kudarcok mögötti pszichológiai tényezőket is.
Mi történik egy fogyókúra kezdetén? Több szabályt magolunk be a leendő viselkedésünkkel kapcsolatosan, mint egy KRESZ-vizsgára. Kitűzzük a várva várt napot (amely előtt természetesen lukulluszi "utolsó vacsorát" rendezünk, csak hogy tovább növeljük a pluszkilók okozta hendikepet). Másnap azzal a simogató gondolattal állunk fel a fél grépfrútot tartalmazó reggeliző tálca mellől, hogy "Hm, tök finom volt! És igazán jól is laktam!". Váratlanul imádni kezdjük a nyers sárgarépából álló "ínyenc salátát", és fintorogva bámuljuk a Sport szeletet szopogató kollégánkat. (Az egészségtelen barma, infarktusban fog elhullani!) Magyarán: az étkezésünkkel kapcsolatos tudatos önkontrollunkat az egekig növesztetjük, s eközben elszakadunk a saját testünkből származó valódi érzéseinktől.


Visszavágó


A fogyókúra feladásával/szándékos befejezésével egyidejűleg aztán megkezdődik az addig megszorításokkal gyötört test "visszavágója". Kísérletek bizonyítják, hogy az élelemtől való megfosztás később túlzott evéshez vezet. Négy napig éheztetett patkányok akkor is folytatták a zabálást, amikor már visszanyerték a normál súlyukat, magyarán alaposan elhíztak a léböjtkúrát követően. Másrészt: a fogyókúra csökkenti az anyagcsere sebességét (ezért érzik a bőszen diétázók néhány hét után, hogy egyhelyben toporognak: hiába esznek kevesebbet, a csökkenő anyagcsere-sebesség kompenzálja az alacsonyabb kalóriabevitelt).


Mikor a hollywoodi szupertitkos kúra végén visszatérünk a normál étrendhez - miközben az anyagcsere sebessége alacsony szinten marad -, természetes, hogy pár napon belül a 40-es kosztümkabátot sem tudjuk begombolni. Ráadásul, mivel a test minden fogyókúrára az anyagcsere sebességének csökkentésével válaszol, az egymás utáni káposztalevesezések során egyre nehezebb és nehezebb lesz súlyt leadni. Ennyit a biológiai háttérről.


A kis lelked


A fogyókúra abbahagyásának természetesen pszichológiai következményei is akadnak. Mint azt korábban már említettem, a diéta lényegében tudatos önkorlátozás, melynek során a testünk belsejéből származó érzéseket figyelmen kívül hagyjuk. Voltaképpen ez az, amit a kúrák során a legalaposabban elsajátítunk: nagy ívben tenni arra, amit a testünk üzen. Éppen emiatt, amikor úgy döntünk, hogy elég a csalamádéból és a frissen préselt céklaléből, úgy fogunk neki a harmadik tábla Milkának két bödön pörkölt után, hogy nem veszünk tudomást a jóllakottság érzéséről sem. Megtanultunk nem odafigyelni a belső jelzésekre. Mivel fogalmunk sincs arról, mikor vagyunk "tele", naná, hogy a kipukkadásig tömjük az Esterházy-tortát befelé!


Mindenki besokall egyszer


A legtöbb elhízott ember a napokat kétféleképpen címkézi: vannak diétás, illetve mindent-szabad napok. Amikor éppen hiperpontosan teljesítik a diéta által előírtakat, irreálisan keveset esznek. Mihelyt azonban becsúszik egy falat péksüti, metrópék-pogi, rögvest úgy érzik: "Á, ez a nap már el lett rontva, majd holnap újra kezdem. Tökéletesen!". És ettől kezdve napnyugtáig csak zabálnak, zabálnak a másnapi kőkemény korlátozástól való félelmükben.


A jojó átka


A jojó effektus egy idő után teljesen ellehetetleníti a fogyást, aláássa az elhízott emberek egyébként is alacsony önértékelését, és ördögi körbe zárja a diétázókat (akik eleinte azt tapasztalták, hogy akár egy hét alatt megszabadulnak az öt kilónyi feleslegtől, s ezért egyre halogatnak, halogatnak, végül a mindent-szabad napok miatt könnyen akkorára híznak, hogy egy egyéves súlycsökkentő program válik szükségessé ahhoz, hogy elkerüljék a magasvérnyomás-betegséget vagy a szívinfarktust). A megoldás valóban az életformaváltás lehetne, amelyről ritkán írják le, mit is jelent valójában. A testünkkel való kapcsolat újrafelvételét, a belső jelzéseinkre való odafigyelés helyreállítását, az éhség és a jóllakottság állapotainak megkülönböztetését, és az ezeknek megfelelő táplálkozást. Nem könnyű. Az első lépés azonban mindenképpen a csodakúráktól való könnyes, örök búcsú!LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés