free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A hétvégi rohanáshoz ajánljuk: káposztás tészta

Borsa         Címkék: íz-i, káposzta, recept, tészta 1 hozzászólás

Mivel sokan nem érzik a különbséget a párolt és pirított káposzta között, most helyre tesszük kicsit a dolgokat. Ezért készítettünk káposztás tésztát.

Sokak számára nem egyértelmű, hogy a pirított káposzta nem egyenlő a párolt avagy dinsztelt káposztával, úgyhogy rögtön az elején tisztázzuk az alapinformációkat. Párolt káposzta készül kevés ecettel, köménymaggal, esetleg almával, pezsgővel a sült malac, liba, kacsa körítéseként. Ez készülhet lilakáposztából is a főzésének technológiája nem sokban különbözik a lepirított fehér káposztáétól, mégis teljesen más zamatvilágú.

A pirított káposztát ellenben nem köretként hasznosítjuk, hanem töltelékként és dúsító anyagként bánunk vele. Ez kerül a káposztás tésztára, a káposztás lángosba, hozzá gyúrható a pogácsa tésztájához és a többi. Érdekes módon, míg a káposztás tészta ízesítése legalább annyira megosztja a közvéleményt, mint a túrós tésztáé, sosem hallottunk még senkit panaszkodni, arról, hogy a káposztás lángost ő cukrosabban szereti. Ezzel szemben a kifőtt tésztához kevert káposzta édesség/csípősség arányáról mindenkinek nagyon határozott véleménye van és azt erősen és mindig hangoztatja is.


Hozzávalók:

70 dkg káposzta
2 dkg cukor
só, bors ízlés szerint



A káposzta külső leveleit lehántjuk, félbevágjuk, leöblítjük, majd a reszelő legnagyobb lyukú oldalán lereszeljük. (A torzsáját ne vágjuk ki, hanem reszeljük körbe, így nem fog leveleire hullani a kezünkben.) A lereszelt káposztát besózzuk, átforgatjuk. Negyed órát állni hagyjuk, majd alaposan kicsavarjuk a káposztareszeléket. Kevés olajon egy púpos kávéskanál cukrot kezdünk pirítani állandó kevergetéssel, és amikor már szép világos barna, rádobjuk a káposztát.


Folyamatos keverés mellett pirítjuk, majd amikor barnulni kezd megszórjuk őrölt borssal és letakarjuk. Rövid ideig saját gőzében puhítjuk kicsit, majd a fedőt levéve, kevergetve addig pirítjuk, amíg a színe szép világosbarna lesz. Ekkor keverjük bele a negyedkilónyi kifőzőtt kockatésztát. Még azzal is pirítgatjuk egy kicsit, hogy legyenek finom ropogós részei, utána fűszerezzük ízlésünk szerint cukorral, sóval, borssal és már tálaljuk is.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés