free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Valóban a másikat ajándékozzuk meg karácsonykor?

Borsa         Címkék: karácsony, púder, vásárlás 27 hozzászólás

Tényleg egy vagyonba kell-e kerülnie annak, hogy szeretve legyünk? A másikat ajándékozzuk, vagy pedig saját figyelmes státuszunkat vásároljuk-e meg. Karácsonyi kérdések.

Sokan fél karunkat adnánk, ha egy tekintélyes méretű smirgli cakompakk és végleg eltávolítaná a decembert az életünkből - a bennünk munkáló mizantróp a seggén maradna, ahogyan vagyonunk is a zsebünkben, sőt a lélekápolásért felbérelt pszichológ heti kétszeri vizitjét is ritkíthatnánk. Álszenteskedés helyett ("a szeretet a fontos, az, hogy végre együtt legyünk", "az ajándékozás a dolog lényegét veszi el") azonban nézzünk szembe vele: vagy az időnkön és a kreativitásunkon spórolunk (sok drága ajándék, egy füst alatt, egy helyről), vagy nekiveselkedünk, és tényleg olyasmit ötlünk ki, ami tán melósabb, de mondjuk ötletesebb és sok esetben olcsóbb is. A lényeg: az ajándékozási mizériát megúszni ma ilyen-olyan elvi kifogásokra hivatkozva nem túl elegáns, vagy csak nagyon egyezményes keretek között megvalósítható.


Mielőtt spórolás céljából karácsony előtt magunkra haragítjuk az összes munkatársunkat, és barátaink egy tetemes hányadát is vérig sértjük, mondván: majd januárban jóváteszünk, addig is három fővel kevesebb karcsúbb a listánk, legyünk gyakorlatiasak! Induljunk ki abból, hogy a kollégák és a haveri kör se miránk szándékozik költeni a várva várt 13. havit vagy a bónuszt. Így, a lélekölő feszkók elől menekülve már jó előre tisztázzuk: az ünnepek előtt/után egy közös forralt borozás (esetleg vacsival, mozival) a cimborákkal, a munkahelyen a kalapból kihúzott kollégának meg nem kell mártírt vagy Krisztust játszanunk: nyugalom, nem a mi tisztünk új mobilt vagy bőr aktatáskát vételezni neki. Iméntieket elkerülendő több helyen már maximalizálják az ajándékra költendő összeget egymás között, pl. jelképes 500-1000 forintban.

Ha a fölösleges/tiszteletköröket letudjuk, fókuszáljunk a fontosakra. Család, szerelem, jó barátok. Ha például biztosan tudjuk, hogy a pasink új laptopra/biciklire/januári külföldi pihenőre vágy, mérlegeljünk. Vagy az lesz, hogy olcsójánosra véve a figurát beszerezzük a használtat vagy az akciós gagyit, vagy egy évre eladósodva belefutunk egy méltatlan banki hitelbe, erőn felül, csak azért is, vagy... Vagy például utánajárunk, és összeszereltetünk méltányos áron profit profikkal, vagy felhívjuk a családot, barátokat, közös teherviseléssel leveszünk pár mázsát saját vállunkról, és csak kibulizzuk a liverpooli focimeccset szállással. Senki örömén nem tompítunk ezzel, ellenben pár mély ránc és ősz hajszál mínusszal zárhatjuk az ünnepeket, és a bejgli is megmarad a gyomorban. Hasonlóképp: (jövendőbeli) anyósunk sem biztos, hogy a legújabb százötvenezres, aranyesszenciájú kencefice miatt fog a szívébe zárni, viszont egy színházbérlet plusz közös vacsora kombó lehet, hogy iparkodóbb/szeretetteljesebb színben tüntet fel bennünket.

Ha pedig mindenképp sumákolásra vagyunk kényszerítve, a legkevesebb, amit tehetünk, hogy figyelmesen járunk el. Sunyítani csak szenvtelenül, de precízen szabad: ha a nagyinak a polcról leemelt nippet dugjuk a fa alá (idén is), elvégre retróidők és trendiség, legyen gondos a csomagolás, és alaposan suvickoljuk ki a nálunknál öregebb porcelándarabot. Nagyapánknak lehetőleg ne a Véres fogú alien a csillagrombolók árnyékában című könyvet vegyük meg, csak mert azt vesztegették kétszázér' az antikvárban, és a tesónknak se a munkahelyünkön/az egyetemen a nevünkre kiállított könyvutalvánnyal kedveskedjünk. Költségkímélni, néha úgy tűnik, csak időt-energiát nem kímélve lehet - és hogy ki, mitől lesz úgymond boldogabb 24-e este az ár-ötletesség-személyesség tengelyen, változatlanul rejtély... Egy próbát tán megér idén is.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés