free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 furcsa karácsonyi esemény

Borsa         Címkék: esemény, foci, karácsony, lista, ünnep 0 hozzászólás

Nem mindenki csinálja azt karácsonykor, amit az emberek általában szoktak. Összeválogattunk néhány furcsa eseményt, ami a háromnapos ünnep alatt történt.

Azt hinné az ember, hogy azért, mert ő maga és az ismerősei otthon ülnek, karácsony három napjára megáll az élet mindenhol. Valamennyire igaz is ez természetesen (elég csak körülnézni az utcákon), de azért szoktak ilyenkor is nagyszabású és furcsa dolgok történni, amiket egyáltalán nem ezen az ünnepnapon várna az ember. Ezekből válogattunk.


http://ouvidodemaxwell.comAz első rádióadás

Ha egy feltaláló dolgozik, akkor ugye édes mindegy, hogy reggel van vagy este, szürke kedd vagy az év egyik legnagyobb ünnepe, netán mindenki az utcákon bulizik, vagy megtámadták a Földet a mutáns óriáshangyák. A Koponya számára olyankor egyetlenegy létezik: a munkája. Így volt ezzel 1906 karácsonyán - egyes források szerint december 23-án, de hadd szabadjon csalni, ha így van - Reginald Fessenden, kanadai születésű feltaláló is, aki egy rádióval molyolt. És hogy, hogy nem, sikerült is neki adást sugároznia a Cobb-szigetről, amit még egy mérfölddel arrébb is lehetett hallani. Sokan mondjuk készülék hiányában valószínűleg nem füleltek, és amúgy is elég pocsék volt a minőség, de így is elég sokat köszönhetünk a jeles férfiembernek, amiért nem bejglit burkolt éppen.


www.tugurium.comNa meg a net is

Közel egy évszázaddal később, 1990 karácsonyán égett a munka egy derék brit, Tim Berners-Lee keze alatt is. És a fazon odagyújtott az egész világ tenyere alá, nem mellesleg pedig - ahogy azt vállalati ünnepségeken, díjátadókon és más jeles alkalmakkor szokás mondani - "mi sem lehetnénk" itt, ha ő nem lett volna, ugyanis a neten dolgozott ilyen serényen. A dolgot persze nem egy este alatt, és nem is egyedül hozta össze, egész évben dolgozott rajta, hogy legyen szerver, böngésző és böngészhető weboldal is a bulihoz, de mégiscsak ő és társa a bűnben, Robart Cailliau voltak azok, akik december 25-én kommunikáltak a világ első webszerverével, mondhatni "neteztek". Nem sejtették még valószínűleg, hogy hány brutális flash-alapú karácsonyi képeslapot szabadítanak ezzel az emberiségre pár év múlva.


www.tamu-commerce.eduÜnnep a laboratóriumban

Érdekes egy házasság lehetett Marie és Pierre Curie-é. Egy fizikus-kémikus pár persze már alapjáraton is izgalmas, de ha megnézzük, hogy mit csináltak ők ketten 1898. december 26-án, még pikánsabbá válik a sztorijuk: mentek bejelenteni, hogy felfedezték a rádiumot. Ha pedig jobban belegondolunk, még jobb is a történet, mint azt első blikkre hittük, mert ezek szerint közönségük is akadt. Mindenesetre ők legalább elmondhatták magukról, hogy olyan ajándékot adtak egymásnak, amit senki más, tovább azt is, hogy köztük aztán karácsonykor is "működött a kémia". Persze valójában csak az irigység mondat velünk ilyen rossz vicceket: ha nekünk sikerülne felfedezni bármit is, valószínűleg úgy rohannánk bejelenteni, ahogy ők soha, és nagy ívben tennénk rá, hogy mit mutat a naptár.


http://news.pinkpaper.comFoci, mi más

Azt mindenki tudja, hogy odafent a ködös Albionban karácsonykor és újév napján is rendszeresen pályára zavarják a focistákat, és megtelnek a lelátók, meg a tévék előtti fotelek is, mert az a hülye bőrdarab ugye mindennél fontosabb. Hogy ez miért van így, azt ép ésszel felérni lehetetlen, de sok mindent megmagyaráz, hogy már a kezdetnél el volt szúrva az egész, ugyanis a krónika szerint az első hivatalos klubok közötti meccsre is december 26-án, 1860-ban került sor. Kizárólag a rend kedvéért említjük: a Sheffield FC és a Hallam FC játszott a Sandygate Road-i pályán. Vajon tényleg nem lehetett volna jobb időtöltést találni? Most már mindegy.


http://blogs.chesterchronicle.co.ukKarácsonyoztak

A végére egy fonák történet, amire lehet, hogy egyébként illene is emlékezni történelemóráról. Ha nincs meg, most jegyezzük meg egy életre, mert tanulságos, és visszaad valamennyit az önmagunkba vetett reményünkből: az első világháború katonái 1914 karácsonyán - karácsonyoztak. Együtt az ellennel. A korabeli beszámolók szerint egyik lövészárokból a másikba történő átkiabálással kezdődött az egész, aztán lassan előbújtak a fegyveresek, németek, angolok, franciák vegyest, és beszélgetni, cigarettázni, meg focizgatni kezdtek, a frontvonal kellős közepén. (Ez esetben még az utóbbi tevékenység is gyönyörű.) Tisztek állítólag ugyan próbálták megállítani a dolgot, de másnapra már karácsonyfák is álltak, megindult az ajándékcsere, csend és béke honolt a tűzvonalban. A legtöbb csatatéren aztán még a szilvesztert is együtt ünnepelték az ellenségek, újévkor azonban kiújultak a harcok. Hogy ez tragédia, az nem kifejezés, de ami előtte történt, az olyan karácsonyi sztori, aminél valószínűleg kitalálni sem lehetne szebbet, úgyhogy gondoljunk is inkább erre.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés