free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Karácsonyi menü: levesek

Ízbolygó         Címkék: kaja, karácsony, leves, menü, recept 0 hozzászólás

A karácsonyi menü összeállítása háziasszonyt próbáló feladat - már azoknak, akik nem akarják minden évben ugyanazt főzni. Sorozatunkat a levesekkel kezdjük.

Karácsonykor az ajándékok bontogatását követően jó lerogyni az asztalhoz, és nem csak szájjal, hanem szemünkkel is enni, közben pedig beszívni a karácsony jellegzetes illatát. Az orromban érzem, ahogy a fenyőillat keveredik a narancs, a fahéj, szegfűszeg, csillagánizs illatával. Az ételekbe is ezeket a jellegzetes ízeket/illatokat csempésztem bele. A leves nem a hagyományos borleves, bár alkohol akad ebben is, igaz kiforralva. A fő alkotóelem: a (kissé hanyagolt) gyökérzöldségek.

Grapefruitos, pezsgős sárgarépa krémleves márványsajttal

Hozzávalók

1 póréhagyma
4 nagyobb sárgarépa
1 evőkanál vaj
1 evőkanál olívaolaj
3-4 dl száraz pezsgő
2 grapefruit leve

frissen őrölt bors
csipet fahéj
kevés cayenne bors
márványsajt
tökmagolaj

A pórét felkarikázom, majd apróra vágom. Egy lábasban a vajat elolvasztom, hozzákeverem az olívát, majd a pórét megfonnyasztom rajta. Közben a répákat megpucolom, felkarikázom. A grapefruitot kifacsarom. A hagyma amikor üveges hozzákeverem a répakarikákat, és pár percig együtt párolom őket, majd nyakon öntöm a pezsgővel, és hagyom, hogy rottyanjon egyet, majd felöntöm annyi vízzel, hogy a répát bőven ellepje.



Sózom, borsozom, cayenne borssal és fahéjjal finoman ízesítem, majd a répákat puhára főzöm. Botmixerrel leturmixolom, ha darabos maradna, akkor szitán gyorsan átpasszírozom. A grapefruit levével savanyítom. Tálaláskor márványsajtot morzsolok a tetejére, és megcsepegtetem tökmagolajjal.

Aszalt szilvás, céklakrémleves vörösborral

Hozzávalók

1 csomag újhagyma
2 evőkanál vaj
4 cékla
15 dkg aszalt szilva
3-4 dl vörösbor
1 csillagánizs
1 rúd fahéj
1 evőkanál méz
1 dl tejszín (narancslé, citromlé)
balzsamecetkrém (vagy balzsamecet kissé beforralva)

Az újhagymát felkarikázom az olvasztott vajon megfonnyasztom. A céklákat megpucolom (jól jön a konyhai kesztyű, így nem lesz vörös a kezünk), felkockázom, és a hagymán átforgatom. Felöntöm a borral, megforralom, majd adok hozzá még annyi vizet, hogy a zöldséget bőven ellepje. Hozzáadom az aszalt szilvákat, a fűszereket és a mézet, és a céklákat puhára főzöm.



Ha elkészült, botmixerrel leturmixolom, ha lágyabb állagot szeretnénk át is szűröm egy szitán. A tejszínt hozzákeverem, még egyszer megforralom. Narancslével, citromlével lehet savanyítani rajta. Tálaláskor balzsamecetkrémmel díszítem.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés