free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Túlélhető karácsonyi menü

Borsa         Címkék: íz-i, karácsony, tél, ünnep 0 hozzászólás

Elképzeléseink szerint túlélhető a karácsonyesti zabálás, ha egy kicsit újragondoljuk a menüt. Nem kell semmilyen klasszikus hozzávalóról lemondani.

Minden családnak megvan a saját, hagyományos menüsora karácsony napjaira, melyeket, ha jobban megnézünk valószínűleg soha nem kérnénk ilyen párosításban és sorrendben, ha étteremben ülnénk. Sőt, ezen összeállítások nagy része olyan tartalmas és nehéz, hogy esti étkezésként még véletlenül sem választanánk. Nem csak a fogyókúrás tilalmak miatt, hanem mert a nyugodt éjszaka érdekében nem szoktuk degeszre zabálni magunkat esténként. Gondolkodtunk rajta, hogyan lehetne a hagyományos karácsonyi kajákból túlélhető menüt összeállítani és úgy tűnik sikerült. Nem éppen lájtos, fogyókúrás változatot, de mindenesetre egy kicsit harmonikusabb ételsort próbáltunk összerakni.


Melyiket miért?


A népszokások a decemberi ünnepkörre csupa olyan ételt diktálnak, amelyek fogyasztása bőséget, szerencsét hoz a következő esztendőben. A hal a halpénzek miatt kerül az asztalra - és persze a kereszténység szimbóluma is -, az apró szemű ételek, mint a mák, a lencse szintén bőséget ígérnek. A dió gonosz űző szereppel bírt, ezt a fokhagymával együtt annak idején az étkezés előtt fogyasztották. A töltött káposztát hagyományosan 25-én ették, de amióta nem jellemző a karácsony előtti böjt, sok helyen már Szenteste az asztalra kerül. A pulyka nem hagyományos étel, angolszász hatás az ünnepi asztalon, de legalább egy kicsit könnyebb megemészteni, úgyhogy számoljunk vele. Ettünk már mi is halászlé-rántotthal-töltött káposzta menüsort, de ha szeretnénk modernizálni és életben maradni, nem árt, ha újragondoljuk egy kicsit az ünnepi kajákat.



Ha muszáj halászlézni - ami ugye voltaképpen egytálétel, tehát más alkalmakkor a következő fogás maximum egy süti -, akkor azt kövesse mákosguba, amit azért ünnepivé lehet tenni mazsolával, aszalt gyümölcsökkel, vaníliaöntettel. Ha szükséges húsozni - mert a guba nem rendes étel-, jöhet egy könnyű pulyka szelet, amit fokhagymás tejben pácolunk, és zöldségekkel közös tepsiben megsütünk. Talán befér még utána egy-két szelet bejgli.


Nem kell mindig magyaros


A rántott ponty hagyományos mivoltára a nagyáruházakban méltatlan körülmények között tartályosított halak is emlékeztetnek, pedig sokan nem szeretik a gyakran zsíros, nagyon szálkás, tenyésztett tükörpontyot. Ha már muszáj rántani azt a halat, vegyünk inkább fogast, ami ugyan drágább, mint a ponty, de biztosan nincs mocsáríze, valódi, szálka nélküli filéket lehet belőle szeletelni és sokkal gyomorbarátabb. Ráadásul a ponttyal ellentétben vajon sütve, sok petrezselyemmel, fokhagymával és citrommal fűszerezve könnyű és finom. De miért ragaszkodunk az édesvízi halakhoz, amikor minden nagyobb üzletben elképesztő mennyiségű tengeri halat lehet vásárolni. Nem kell az apró szálkáktól félni és egészen nyugodtan kipróbálhatjuk az ünnepre bármelyik elkészítési módot, amivel nyaralásaink során mindenféle tengerek mellett találkoztunk.



A halak megszokott körete - mármint Magyarországon - a majonézes krumplisaláta. Ha valaki újítana, akkor rafinált és a szokásokhoz alkalmazkodó köret lehet a vöröslencse saláta. Vöröslencsét leginkább bioboltokban lehet beszerezni, gyorsabban fő, mint hagyományos társa és könnyebb is megemészteni. Nagyon passzol a natúr halakhoz. Babérlevéllel, citromhéjjal, fokhagymával átpároljuk, ha megpuhult olívaolajjal és citromlével meglocsoljuk, megborsozzuk és elkeverjük nagy karikákra vágott lilahagymával. Kihűtve, de nem jéghidegen kínáljuk.


Nagy zabálás előtt


A halat elkészíthetjük előételnek is, nem szakad le a csillár, ha a leves előtt kínáljuk. Ráadásul egy könnyű halas fogás után jól esik az édeskés borleves és utána a töltött káposzta alternatívája lehet egy igazán ünnepi pulykasült, borban párolt szegfűszeges aszalt szilvával, és krumplipürével. Így, ha hagyunk kellő időt az evésre, jó eséllyel tudunk aludni és felkészíteni a gyomrunkat a másnapi eszem-iszomra.




Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés