free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 karácsonyi veszélyforrás

Borsa         Címkék: karácsony, púder, tél, ünnep, veszély 0 hozzászólás

Bár a karácsony előtti veszekedés a legtöbb helyen adott, estére mindenki lecsendesedik. Az idillt, azonban nem várt problémák újból megtörhetik.

Nem szerencsés, ha a fahéjillatú, tojáslikőrös idillt megtöri egy olyan nem várt probléma, ami kis odafigyeléssel elkerülhető lett volna. Az alábbiakban olyan potenciális veszélyforrásokat veszünk számba, amelyek nem csak, hogy az ünneplésbe rondíthatnak bele, de rosszabb esetben akár sérülést, vagy jelentős anyagi kárt is okozhatnak.


Karácsonyfaizzók

A szép fát még inkább feldobják a színes, vagy fehér, illetve bevállalósabbak esetén akár villogó, többszínű izzófüzérek. Azonban nem árt egy-két dologra odafigyelni a bevetésük előtt. Elsőként például, lehet ugyan, hogy pár száz, vagy ezer forintot is megtakaríthatnánk, ha a kínain vesszük meg a háromállású, nyolcszínű csodát, azonban ezek a füzérek nem mindig felelnek meg a különféle fogyasztó-, és érintésvédelmi előírásoknak, ezen tehát nem érdemes spórolni, főleg, ha kültéri felhasználásra szánjuk. Másik fontos teendő, a vásárlás helyszínén azonnal kipróbálni a cuccot, ugyanis ha csak egy picike izzó is megrepedt, az egész zárlatot kaphat és nem gyullad meg. Rosszabb esetben meggyullad, de nem fénnyel, hanem lánggal. Végezetül figyeljünk nagyon oda, hogy a fa díszítésénél nehogy véletlenül belelógjon a fenyőfatalp vizébe, ez ugyanis egyenes belépő a lakástűzhöz, vagy áramütéshez. 


Gyertyák, égők

A fenti tétel "analóg" változata, a kanócos, viszaos, olajos gyertyák nagyon meghitté varázsolhatják a lakást, viszont tűzveszélyesek. Talán senkinek sem kell ecsetelni, hogy milyen kényelmetlenségeket okozhat szenteste a tűzoltók kihívása. Éppen ezért nagyon körültekintően helyezzük el a lámpásokat, mécseseket, nehogy egy terítő, fenyőgally, vagy függöny a láng közelébe kerüljön. Nem árt tudni, hogy a 100% műanyag függönyök akár nagyonbb magasságban is megolvadhatnak, ha erősebb a gyertya hője, így ezzel sem érdemes kísérteni a sorsot. Szintén tanácsos elkerülni, hogy olyan asztalra, állványra kerüljön gyertya, ahonnan a családhoz tartozó (vagy éppen vendégségben randalírozó) kisgyerek, esetleg kutya, vagy macska lerántsa valamelyiket. A kézre loccsanó forró viasz vagy olaj is csúnya sérüléseket okozhat, ha mégis beüt a baj, jeges vízbe áztatással elkerülhető a hólyagok kialakulása. Ez utóbbin szintén segít, ha cserepes aloe verát tartunk a háznál, ilyenkor ugyanis egy levél végét letörve a benne lévő nedvvel bedörzsölve az égést, jótékonyan csökkenti a hólyagosodást.


Instabil fenyőfa

Ha a karácsonyi szobadísz nem akar megállni a lábán, nyugodtan fogjunk egy gombolyag spárgát és rögzítsük a rakoncátlankodó ágakat. Persze ügyeljünk rá, hogy sem a fa, sem a rögzítés nem állja útját ajtónak, ablaknak, illetve lehetőség szerint a családtagjainknak sem. Érdemes lehet vödörbe állított földlabdás fenyőfát vásárolni, ugyanis egyrészt jóval stabilabban áll a földön, másrészt nem kell végignézni szerencsétlen növény haláltusáját, hanem a karácsony elmúltával, tavasszal ki lehet ültetni a kertbe, vagy a telekre. Ezt szem előtt tartva bérelhetünk is karácsonyfát, amelyet az egekbe szökő árak miatt érdemes lehet fontolóra venni. 


Tojáslikőr, aszúbor, és a többi...

Hát igen, a karácsony is csak egy újabb indok, hogy a pohár fenekére nézhessünk. Ilyenkor az ünnepi vacsora mellé bepuszilt üveg bor után sokan ülnek autóba mondván, "a rendőrök ilyenkor úgysem igazoltatnak, ha pedig mégis, hát istenem, karácsony van, nekik is biztos van szívük". Ez azonban kevésbé vigasztaló, ha a kedves rokon ittas állapotban balesetet okoz, neadjisten neki történik valami baja, a jeges, csúszós hazaúton. Soha jobb alkalom, hogy hívjunk egy taxit, vagy ha a kedves vendég autóval jött, akkor egy sofőrszolgálatot. Ha pedig egyik változat sem működik, akkor bizony az illető rokont inkább szállásoljuk el a kanapénkon, a karácsony végülis arról szól, hogy együtt a család. 


Depresszió

Bizony, külön kategóriát kell szentelnünk a karácsonyi depressziónak, a jelenség létezésére ugyanis a pszichológusok is felhívják a figyelmet. Ilyenkor könnyen előfordulhat, hogy valaki, akinek nincsen párja, vagy családja, a lépten-nyomon ráerőltetett ünneplés láttán inkább befelé fordul és szomorkodással tölti az ünnepeket. Figyeljünk oda rájuk, ha ismerünk ilyen embert, mert számukra akár egy kedves szó, vagy egy mosoly is sokat jelenthet ezekben az időkben. Ha előre tudjuk, hogy valamelyik ismerősünk egyedül töltené a szentestét, hívjuk meg egy vacsorára, esetleg vegyünk, vagy készítsünk neki valami apróságot. Garantáltan emelkedett hangulatba fogunk kerülni, amikor látjuk majd rajta, hogy mennyire örül, hogy nem kellett magányosan tölteni a szeretet ünnepét.
LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés