free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A japánok a legjobbak, de mi is tudunk

Borsa         Címkék: éneklés, japán, karaoke, magyarország, zene 3 hozzászólás

Szétnéztünk, az egyes nációk hogyan próbálnak megbirkózni a karaokéval. Erősen szubjektív beszámoló következik, de az tagadhatatlan: a japánok a legprofibbak.

Nyilván mindenki belefutott már valamelyik magyarországi szórakozóhelyen abba a jelenségbe, amikor egy ismert dalt totál hamisan, értelmezhetetlen kiejtéssel ordibál egy nem teljesen józan fiatalember vagy egy önbizalommal erősen megáldott, hanggal és énektudással viszont egyáltalán nem rendelkező ifjú hölgy. Ez így elsőre elég rémisztőnek tűnhet, pedig az egészben pont az a nagyszerű, hogy hétköznapi emberek néhány percig Robbie Williams-nek, Michael Jacksonnak vagy Beyoncé-nak képzelhetik magukat, ráadásul nem otthon a fürdőszobai tükör előtt, hanem népes közönség jelenlétében.

Nem nagyon akad olyan ember, aki kiskamaszként ne próbálta volna kedvenc előadóját kezében - mikrofon helyett - dezodoros flakonnal utánozni. Ezen alapokra fektették a japánok a karaoke kifejezést, amely eredetileg "üres zenekart" jelent. A karaoke lényege, hogy az eredeti dal, zeneszám csak instrumentális (hangszeres) változatban szól a háttérben, a vokális részt, tehát magát a dallamot, az önjelölt sztárok úgy éneklik rá az alapra, hogy a szöveget közben folyamatosan nyomon követhetik egy monitoron. A képernyőn a szöveg csak soronként jelenik meg, ahogy az aktuális dal ezt megkívánja, de a kiejtés és a ritmusérzék már nem volt igazán az ötletgazda japán üzletemberek sajátja. Így aztán a karaoke show társasági humorforrássá alakult, ahol mind az "előadó", mind pedig a közönség kitűnően szórakozik saját bénázásán. A karaoke olyannyira elterjedt világszerte, hogy ma már kifejezetten erre építkező szórakozóhelyek és karaoke bárok csábítják közös éneklésre a nagyérdeműt.

Felsőfokon

A karaoke hazájában, Japánban ez a fajta szórakozás kivétel nélkül minden korosztály és társadalmi osztály sajátja. Egyesek szerint a karaoke fontosabb része a bulinak, mint maga a zene, amiről ugye az egész szólna. Vagyis a jelenség túlnőtte magát, valahogy úgy, mint Amerikában a televízió. És ha már a képernyőnél tartunk, nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy az egyszeri japán akkor is egy karaoke bárban találhatja magát, ha csak bekapcsolja a tévét - ugyanis kifejezetten erre szakosodott műsorokat talál magának jóformán minden este. Akad köztük olyan, ahol az utcáról betért járókelők énekelnek, és zsűri is ítélkezik felettük, de a másik véglet is képviselteti magát, amikor is az alkalmi fellépők "komoly" produkcióval egészítik ki a karaoke-t. Az utóbbi esetben a fellépő ruhára, a hangszerekre is nagy hangsúlyt fektető show általában sokkal szórakoztatóbb, mint maga az énekprodukció.

www.mazur.net

A japán nagyvárosok utcáin világító, villogó neonreklámok hívogatják a járókelőket a karaoke bulikra, de aki otthon akar jól szórakozni, könnyen megteheti, hiszen a házi verzió minden sarkon kapható. Sőt, a karaoke funkció már az egyszerű ébresztő órás rádiókban is elérhető. A boltokban jól fogynak a speciális cd-k, amelyeken mindössze két track van: egyik oldalon maga a sláger, a másikon az instrumentális verzió, a borítón pedig ott olvasható a szöveg. Ha az ember már jól begyakorolta az egészet, akkor be is veti magát a bevásárlóközpontok felső szintjein található karaoke bárok valamelyikébe, ahol saját termet bérel magának - általában egy kisebb társaság tagjaként, hogy ne legyen olyan drága a mulatság. Az ilyen helyeken a komoly üzletemberek is lazítanak a nyakkendőjükön és a legújabb japán dalokat ordítják bele a mikrofonba. A karaoke őshazájában ugyanis nem a világslágerek, hanem a kifejezetten a műfaj kedvéért készült dalok hódítanak.

Mulatós

Magyarországon jellemzően az a változat terjedt el, amikor kocsmákban - vagy mondjuk, a Sziget fesztiválon - óriáskivetítőkön futó szövegre kell a jelentkezőnek énekelni, miközben a hallgatóság tapssal vagy heveny röhögéssel véleményezi a produkciót. Ezt különösen azok tudják igazán "értékelni", akik hallották már egy vidéki lagziban az éjfél után már nem teljesen józan vendégek nagyszabású karaoke show-ját, amikor is a műsorvezető alig tud választani a mikrofont a "csipkés kombiné" miatt megrohamozó önkéntes megasztárok között.

Családias

Finn nyelvrokonaink bezzeg teljesen más jellegű karaoke szokásokkal bírnak. Mivel náluk meglehetősen drága a kocsmában az alkohol, vagy csak nagyon gyenge söröket árulnak, ezért a dalolászást is hozzáigazították sajátságos életformájukhoz. A finnek a szeszes italokat jellemzően nem az üzletben szerzik be, hanem különféle kerülőutakon jutnak hozzá Oroszországból vagy a balti államokból. Így a lakosság jelentős készleteket halmoz fel otthon vodkából, ami viszont nem kedvez a közösségi kocsmai élménynek - márpedig ez lenne a karaoke egyik alapfeltétele. Ezért aztán a következő trükkhöz folyamodnak: otthon mindenki jó alaposan leissza magát, hogy a megfelelő alaphangulat meglegyen, majd ezt követően támolyognak le a kocsmába énekelni.Maga a karaoke sokkal családiasabb, mint nálunk. A bátor vállalkozók kis csoportokba verődve éneklik a dalokat, sokszor aprócska monitorokról olvasva a szöveget, és jellemző az is, hogy az egész társaság egyszerre énekel és kezével az asztalon dobolja a ritmust. A bénázás vagy a hamis hangok senkit nem zavarnak, hiszen mindenki meglehetősen ittas, így aztán a végeredmény közel áll a tökéleteshez. Ha a hangulat alábbhagy, akkor hazaugranak egy újabb adag kedvcsinálóért, és a buller folytatódik tovább. Különösen télen ez a kedvenc szórakozásuk, ami a helyi időjárási viszonyok ismeretében igencsak érthető.


Utcai

Néhány ezer kilométerrel délebbre, az afrikai Kenyában egészen más jellegű karaoke partikat rendeznek a helyi kiscsillagok. Miután a kenyai nagyvárosokban meglehetősen meleg van, ezért a kocsmák és szórakozóhelyek a nyílt utcára települnek, és a városi emberek aktív időszaka is naplementétől napfelkeltéig zajlik. Szinte mindegyik kocsma, bár, valamint az italbolt és a büfé közötti átmenetek rendelkeznek hatalmas kivetítőkkel, ahol a dalok szövege nyomon követhető. Az ember azt gondolná, hogy az egész csak a pénzes turisták miatt van, de ez tévedés, hiszen olyan helyeken is karaokéznak, ahonnan egy turista nem biztos, hogy egyáltalán kijönne (ezért aztán be sem megy).

http://grainsofmasala.blogspot.com, http://blogs.sohh.com

Érdekes szokás, hogy a fiatal lányok pasikat fognak maguknak a közös éneklésre. Errefelé kizárólag amerikai zenékre nyomják rá a dalokat, meglehetősen vicces kiejtéssel. A ritmus viszont annyira a vérükben van, hogy ütemet sosem tévesztenek, ezért az eredmény nem lesz rossz, és a közönség nem is nagyon figyel oda a produkcióra - inkább iszogatnak és beszélgetnek az utcákra kihordott székeken.

Tengerparti

Afrikától egy óceánnyival nyugatabbra, Brazíliában bezzeg a karaoke igazi közösségi műfaj! Ha brazilokról van szó, akkor mindenkinek eszébe jut a jó foci, a szamba és a karneváli hangulat, de kevesen tudják, hogy karaokéban is verhetetlenek. A riói tengerpartokon a homokba állítják fel a hatalmas képernyőket, ahol esténként fergeteges táncos show-műsor keretében ragadja meg a mikrofont a favella nyomornegyedéből származó utcagyerek és a külvárosi villanegyedből érkezett milliomospalánta egyaránt. Mindenki az előadóra figyel, és a produkció végén pontoznak. A show-t egy önjelölt műsorvezető irányítja, aki a végén némi pénzt próbál összeszedni a megjelentektől. (Erre mondják azt, hogy önkéntesen csinálja, de nem társadalmi munkában.) Sokszor előfordul, hogy a hirtelen lezúduló eső elmossa a partit, de ha eláll, akkor egy pillanat alatt ott folytatják, ahol abbahagyták. A brazilok egyébként szeretik a saját, portugál nyelvű dalaikat énekelni, így csak a kizárólag turisták által látogatott bárok környékén jellemző az angolszász zenei beszivárgás.

Fegyelmezett


A karaoke leginkább szabályozott formája Nyugat-Európában, főleg a francia és német nyelvterületen alakult ki. A német precizitás jegyében itt inkább színházi keretek között zajlik a karaoke parti. Még a bajor Oktoberfesten sörmámorban úszkáló vendégek is betartják a házirendet! A jelentkezőknek előre le kell adni a nevezésüket, ahol fel kell tüntetni, pontosan mit is akarnak énekelni. Ezután név szerint sorban szólítják őket a színpadra, s a "produkciókat" hatalmas taps követi.Ha valaki még nem végzett a grillcsirkéjével, amikor rá kerül a sor, akkor egy körből kimarad, és meg kell várnia, amíg mindenki elénekli a maga nótáját. A németek imádnak angol vagy amerikai zenéket énekelni - műfajtól teljesen függetlenül -, itt a Bon Jovi ugyanúgy működik, mint a Depeche Mode vagy a Queen. A produkcióban részt nem vállaló külső szemlélő számára a lebonyolítás sokszor sajnos unalmassá válhat, ezért a terepet a helyiek uralják, a turisták inkább a jól bevált sörözésnél maradnak.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés