free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Mire figyelmeztet Kate Middleton fogyása?

Brabham         Címkék: esküvő, katemiddleton, púder, vilmosherceg 2 hozzászólás

Kate Middleton esküvő előtti fogyókúráját a brit bulvársajtó óriási szenzációként tálalta. A menyegző előtti fogyási vágy azonban beteges méreteket is ölthet.

Ha a menyasszonyi „kiképzőtáborok” és a Shedding for the Weddinghez hasonló showműsorok népszerűsége jelez valamit, akkor az esküvő napjáig tartó fogyókúrázás előkelő helyen áll a nők menyegző előtti teendői között. Egyesek szerint olyannyira így van ez, hogy a halálos végkimenetellel fenyegető anorexiára utalva brideorexiának nevezett betegség [a továbbiakban magyarul: ararexia] már a lexikonba is bekerült. De vajon tényleg ilyen szélsőségesen állnak a nők a menyasszonyi diétához?Nos, az igaz, hogy rengeteg jövendőbeli tervez értelmetlenül drasztikus fogyókúrát. A Cornell Egyetem 2000-ben lefolytatott vizsgálatában például a 273 válaszadó 70 százaléka 9 kilónál többet szeretett volna leadni egy éven belül tartandó esküvőjéig. Ugyanakkor azonban azt is figyelembe kell venni, hogy a menyegző napjára ezzel szemben átlagban 3 kilótól szabadultak meg. „Egyértelmű, hogy a kultúránkban a karcsúság érték, a legtöbb nő pedig valószínűleg az esküvőjén kerül a legnagyobb reflektorfénybe – mondja ezzel kapcsolatban Dr. Jeffrey Sobal, a Cornell szociológiaprofesszora és a kutatás egyik társszerzője. – Ugyanakkor a beszámolók szerint a nők többsége kifejezetten üdvös módszerekkel igyekezett megszabadulni pár kilótól az esküvő napjáig: többet sportoltak, több gyümölcsöt és zöldséget ettek, súlyzóztak. Az én véleményem az, hogy néhány extrém esettől eltekintve a probléma egyáltalán nem létezik.”

Na de mi a helyzet ezekkel az extrém esetekkel? Sobal azt mondja, a vizsgálatban részt vevő nők elenyésző része – kevesebb, mint tíz fő – valóban egészségtelen fogyókúrás praktikákhoz folyamodott, például hashajtókat szedett, léböjtöt tartott, dohányzott az étvágya csökkentése érdekében, és túlkorlátozta a kalória-bevitelt. Mindemellett pedig az sem kizárt, hogy a „menyegzőiparban” történt változások következtében az elmúlt években megnőtt az ilyen extrém esetek száma. „A kilencvenes években viszonylag csekély nyomás nehezedett a nőkre, hogy adjanak le a súlyukból az esküvőjükre. Vizsgáltunk korabeli házassági magazinokat, és mindössze egyben találtunk fogyókúra-reklámot – mondja Sobal. – Ez azonban 2000 óta megváltozott. Ma már léteznek menyasszonyi fitneszprogramok és extrém átalakító kezelések, egyszóval az arákat egyértelműen buzdítják a fogyókúrára. A ’házasságipar’ részéről kicsit nagyobb a nyomás, és erősebb a hangsúly azon is, hogy a menyasszonyok között zajlik valamiféle vékonysági verseny.”

Súlyosbítja a helyzetet emellett az is, hogy a média szintén piedesztálra emeli a karcsú menyasszonyokat. A brit bulvársajtó például óriási felhajtást csapott akörül, hogy a 178 centi magas Kate Middleton mennyit faragott le a súlyából, mióta február 24-én először jelent meg a nyilvánosság előtt Vilmos herceg jegyeseként. Szemrevételezés alapján Middleton a brit méretskálán a 10-estől a 6-osig lépett vissza két hónap leforgása alatt, de hogy ararexiás-e, az nem egyértelmű. Az viszont egészen biztos, hogy ha – az esetek 10-20 százalékában halállal végződő – anorexia nervosában, vagy valamilyen más táplálkozászavarban szenvedett, akkor egyáltalán nem üdvös, hogy a média az alakját vizslatta. Sőt mi több: dr. Ira M. Sacker táplálkozászavar-specialista szerint Middleton fogyása olaj lehet a tűzre az amerikai népesség azon 1 százaléka számára, akik hajlamosak az anorexiára.„A számadatok felbujtó erővel bírnak – mondja Sacker. – A táplálkozási zavarokra hajlamos embereknek erős a testkép-tudatuk, így lehet, hogy azt mondják: ’Ha neki sikerült, nekem is sikerülnie kell.’ Ha ismert személyiségek leadnak a testsúlyukból, valós a veszély, hogy társadalmi szinten másolni kezdik őket.” A menyasszonyok egy kisebbsége esetében pedig a rövid idő alatt bekövetkezett nagymértékű fogyás krónikus problémába csaphat át. Az elmúlt évtizedben az „ararexia” elharapózását tapasztaló Sacker szerint a rizikós házasság előtti diétákba és edzésprogramokba kezdő nők mintegy tíz százalékánál alakul ki tartós zavar. Az ilyen nők, akik gyakran eleve hajlamosak az étkezési zavarokra, a fenyegetően közeledő esküvő miatt átesnek a ló túloldalára.

Ki forog veszélyben? Elsősorban a testképükkel egész életükben sokat foglalkozó, maximalista, vagy korábban kényszerbetegséggel kezelt nők, valamint azok is, akik egyszer már felépültek valamilyen táplálkozási zavarból. Sacker olyan nőket kezelt, akik élénkítőszereket és hashajtókat szedtek a fogyás kedvéért, megszállottan edzettek vagy radikálisan változtattak az étkezési szokásaikon, például drasztikusan csökkentették az elfogyasztott étel mennyiségét vagy rituálévá torzították a táplálkozást. Néhányuk kényszeres gondolatokkal is küzdött, például megszállottjává vált egy adott testrészének, vagy mániákusan méregette magát.

Az egyébként szintén egészségtelen villámdiétától az különbözteti meg ezeket a magatartásformákat, hogy a sebezhető nők életében hólabda-effektust beindítva krónikus betegségekhez vezethetnek. Emellett pedig az is komoly problémát jelent, hogy a hirtelen bekövetkező, nagymértékű fogyás és a helytelen táplálkozás csökkentheti a boldogságért és a jó közérzetért felelő szerotonin szintjét az agyban, és fokozhatja más, stresszkeltő neurotranszmitterek termelődését, ami depresszióhóz és elzárkózáshoz vezethet, tovább súlyosbítva ezáltal a destruktív hajlamokat. „A fogyással önmagában nincs semmi baj – mondja Sacker. – A menyasszonyok mindig is próbálkozni fognak a fogyókúrával, és ezen változtatni úgysem lehet. De tudni kell, hogy léteznek extrém esetek, és ha már nagymértékű ételmegvonásról, vízhajtók és élénkítők szedéséről vagy más veszélyes cselekedetekről van szó, annak komoly következményei lehetnek.”

Sacker szerint a következő figyelmeztető jeleket kell keresni, ha valaki arra gyanakszik, hogy egy barátnője túl messzire ment az esküvői diétával:

1. Az ételekkel kapcsolatos viselkedés megváltozása: Kerüli azokat a társas helyzeteket, amelyekben étkezni kell? Játszik az ételével ahelyett, hogy megenné? Rituálisan étkezik, azaz pontosan ugyanazt eszi mindennap, vagy elutasítja, hogy a szigorú étrendjét megszegve egyen valamit?
2. Extrém kalóriapusztítás: Több mint 30-45 percet edz naponta? Rohan a fürdőszobába étkezés után?
3. Hangulatváltozások: Depressziós, ingerült, apatikus vagy izgatott?
4. Elzárkózás: Visszahúzódóvá vált? Magának való lett, befelé fordul és bágyadt?
5. Extrém súlycsökkenés: Az abnormális vékonyság nyilvánvaló jel, akárcsak a fáradékonyság, a szédülés, a gyengeség, a száraz bőr és a töredezett köröm.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés