free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Már 30 ezer éve is szerepelt a kenyér az étrendünkben

Borsa         Címkék: ember, ízi-i, kenyér, táplálkozás 0 hozzászólás

Már az ősemberek étrendjében is szerepelt kenyér. A felfedezés alapján úgy tűnik, hogy az emberiség az eddig gondoltnál már 10 ezer évvel korábban használt lisztet.

Kiszáradt gabona nyomait találták meg egy 30 ezer éves őrlőkövön tudósok, akik ezek alapján arra következtetnek, hogy már az ősemberek étrendjében is szerepelt a kenyér.  Ez árnyalja azt a közkeletű elgondolást, hogy a korai emberek elsősorban húsevők voltak. A tudósok az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) ismertették felfedezésüket.Megállapításuk szerint az Európa területén élő ősemberek a krumplihoz hasonló növények gyökereiből csináltak lisztet, amelyet később tésztává gyúrtak. "Olyan volt, mint a palacsinta, csak víz és liszt" - mondta az olasz kutatók egyike. Laura Longo úgy gondolja, hogy pitaszerű kenyér lehetett, amelyet forró kövön sütöttek meg. "Ropogós, de nem valami ízletes" - jegyezte meg a szakember.

A felnőtt tenyérbe illő őrlőkövekre Olaszország, Oroszország és Csehország területein zajló ásatásokon bukkantak rá. A felfedezés alapján úgy tűnik, hogy az emberiség az eddig gondoltnál már 10 ezer évvel korábban használt lisztet. Előzőleg - izraeli leletek alapján - úgy vélték, hogy az ember 20 ezer évvel ezelőtt kezdte el alkalmazni az őrleményt. Az őskenyér léte egyes vélemények szerint változtat a manapság nagyon népszerű paleolit étrenden, amely arra alapul, hogy az ősemberek táplálkozását követve a diéta hívei nem fogyasztanak szénhidráttartalmú ételeket, csak húst, zöldséget és gyümölcsöt.

(mti)LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés