free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Billie Holidaytől Amy Winehouse-ig: keserű sorsú énekesnők

HT2         Címkék: énekesnő, hímtag, 5 hozzászólás

Amy Winehouse halála óta sok szó esik a 27-esek klubjáról. Van azonban egy másik társaság is, amelyről meg kell emlékezni: a hányatott sorsú díváké.

Sokan mondják Amy Winehouse halála kapcsán, hogy az történt, amitől mindenki félt. Furcsa dolog ez, mert a történet már annyi ideje húzódott, hogy én azt hittem: még néhány nehéz kör után rendbe jön, ha ennyit kibírt. Így utólag persze sajnos tényleg olyan, mintha minden összevágna, pláne azután, hogy még a 27 évesen elhunyt sztárok „klubjába” is bekerült az énekesnő, amiről a kísérteties véletlen egybeesés miatt szintén sok szó esik.

Én erről nem is beszélnék – egy másik társaságról viszont igen, amihez nem is csak véletlenül tartozott Amy Winehouse: a hányatott sorsú énekesnők köréről. Őket ugyan külön nem jegyzik, legfeljebb csak egymás kapcsán emlegetik, de ha már a szomorú apropó sajnos adott, megérdemlik, hogy megemlékezzünk róluk, mert az életük tragédiáit mindannyian félelmetes erejű dalokká alakították. Nem mellesleg pedig a nőiességüket senki máshoz nem hasonlítható módon élték meg és fejezték ki, úgyhogy nem is csak a zenei magazinok lapjaira tartoznak, hanem ide is.

Billie Holiday

Billie Holidayjel anyja 13 évesen esett teherbe, őt magát 11 évesen karácsony napján megerőszakolták, 14 évesen pedig már prostituáltként dolgozott, és ezért börtönbe is került. Ilyen gyerekkor után lett a negyvenes-ötvenes évek egyik legnagyobb sztárja és a mai napig elismert énekes, akihez Amy Winehouse-t is sokszor hasonlították.Lelki békét azonban a sikerek sem hoztak számára: szinte mindig erőszakos férfiakkal kezdett párkapcsolatot, és egyikük a kemény drogokkal is megismertette, ráadásul számtalan balszerencsés történés is nehezítette a sorsát. Hogy milyen nő volt, azt az egyik legmegrendítőbb dala, a valós eseten alapuló Don’t Explain mutatja be a legszebben, amiben a gallérján rúzsnyomokkal hazatérő partnerének énekel arról, hogy így is szereti.

Édith Piaf

A fekete ruháiról és melankolikus dalairól ismert énekesnőt a szülei már kiskorában magára hagyták, és egy ideig a nagyanyjával is élt, aki egy piroslámpás házat vezetett. Gyerekkorában átmenetileg elvesztette a látását, később egy baleset után morfiumfüggővé vált, és az alkohollal is meggyűlt a baja, legnagyobb szerelme pedig elhunyt egy repülőkatasztrófában.Aki ilyen élet után el tud énekelni egy olyan dalt, mint a halála előtt három évvel született Non, je ne regrette rien (Nem bánok semmit), annál romantikusabb alkatot elég nehéz volna elképzelni.

Judy Garland

Az énekes-színésznő hallatlan sikerei ellenére egész életében önértékelési problémákkal küzdött, amiben nem kis szerepe volt annak, hogy fiatal sztárként mindig kislányként kezelték, külsejét pedig ennek megfelelően állandóan eltorzították a legkülönbözőbb eszközökkel. Mivel már gyerekkorában futószalagon gyártották vele a filmeket, a többi szereplőhöz hasonlóan amfetaminnal tömték, majd később altatókat és nyugtatókat írtak fel neki a stressz ellen, aminek következtében függővé vált.Mindeközben ötször házasodott, az anyja pedig a média nyilvánossága előtt megvádolta, hogy bár rengeteget keres, neki semmit nem juttat, és számos más nyilvános megaláztatást is el kellett szenvednie. Problémái miatt többször is öngyilkosságot kísérelt meg, halálát azonban végül egy véletlen túladagolás okozta. Mivel minden idők egyik legkifejezőbb előadója volt, példátlan érzékenysége és a mindig benne bujkáló melankólia tulajdonképpen az összes dalból süt, amit elénekelt, de a The Man That Got Away alábbi verziója az összesnek fölékerekedik.

Marilyn Monroe

Az életéről szinte mindent tud mindenki, legyen szó akár férfiakról, akár drogokról, alkoholról, kiszámíthatatlanságról, betegségekről vagy labilitásról – amiről pedig nem tudni (rejtélyes haláláról, ami lehetett öngyilkosság, baleset és gyilkosság is), arról folyamatosan megy a spekuláció. Persze vitatkozhatunk azon, hogy mennyire volt „igazi” énekesnő a többiekhez képest, de szerintem a Van, aki forrón szereti egyik jelenete, amiben az I’m Through With Love-ot énekli, eldönti a kérdést. Amit ott látni és hallani, az nem egy nagy alakítás, hanem valami elementáris és elementárisan nőies dolog, amihez nemcsak tehetség, de múlt is kellett.

Janis Joplin

Amy Winehouse mellett a társaság egyetlen 27-ese. Különbözik a többiektől, mert bár neki is megvoltak a maga nehézségei (gyerekkorában például a testsúlya miatt kiközösítették, és folyamatosan gúnyolták), az ő életét nem feltétlenül sorscsapások irányították, hanem a korszellem, és az, hogy nyughatatlan különc volt.Valami mindenesetre hajtotta, sőt űzte, amint azt ő maga is elénekelte a Work Me, Lord című dalában: „Nem gondolom, hogy olyan különleges embernek / számítanék itt lent a Földön, ennél azért bölcsebb vagyok / de nem hiszem, hogy volna bárki, akárki, aki azt állíthatná, hogy annyira próbálkozott, mint én. / A legrosszabb, ami elmondható rólam / az, hogy sosem vagyok elégedett.”

Amy Winehouse

Ő maga is többször beszélt róla, hogy depresszióval és táplálkozási zavarokkal küzdött, az pedig nyilvánvaló volt, hogy a közvetlen környezete nemhogy nem tudott neki segíteni, hanem inkább rontott a helyzetén – ráadásul elődeivel szemben neki már privát szféra sem jutott, mert minden tette azonnal a nyilvánosság elé került.Sajnos ő is csak a gondjai egy részét tudta kiénekelni magából, a többi problémája elől pedig a drogokhoz menekült, és ezt a hibát semmi nem teszi meg nem történtté, viszont ugyanígy nem lehet elfelejteni azt sem, hogy milyen volt, amikor énekelt. Főleg azt nem, amikor egy túladagolás után 2007-ben alig mert színpadra állni a Mercury Awardson, majd egy gitár kíséretével úgy énekelte el a Love Is a Losing Game-et, ahogy talán soha máskor, és utána szinte még bocsánatot is kért érte, hogy ott volt.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés