free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Ha szexről van szó, kettős a mérce

Borsa         Címkék: púder, szex 9 hozzászólás

Egy amerikai diáklány prezentációban elemezte szexuális partnerei teljesítményét. Nem csinálta jól és ezzel bizony csak megerősített néhány szexista sztereotípiát.

Nemrégiben bejárta a világsajtót az amerikai Karen Owen története, aki „Fuck List” címmel prezentációt készített szexpartnereiről. Az amerikai egyetemista lány több, mint negyven oldalon keresztül, részletesen elemezte tizenhárom „kipróbált” férfi ágyban nyújtott teljesítményét. Bár az anyagot állítólag csak a barátai szórakoztatására szánta, az végül - annak rendje és módja szerint - kiszivárgott az interneten. A média és a közvélemény pedig meglehetősen kiszámítható módon reagált az ügyre, mely egyébiránt közel sem volt annyira sokkoló, mint amilyennek igyekeztek beállítani. Azonban ha szexről van szó, továbbra is kettős mérce érvényesül. A Guardian cikke .

Olyan kultúrában élünk, ahol a nőket sokkal inkább a külsejük és a szexuális vonzerejük alapján ítélik meg, mint a férfiakat. „Szexi vagy nem?” - gyakran csupán csak ennyi a kérdés. Ilyen körülmények között pedig egyértelműen felszabadító cselekedet - mind a szerző, mind pedig általánosságban a fiatal nők számára - , ha egy nő teszi meg azt, amit a férfiak minden további nélkül megtehetnek: nyilvánosan kitárgyalja a szexuális életét és minősíti a partnerei teljesítményét. Az amerikai diáklány által készített dolgozat egy másfajta szemléletmódot képvisel, követelve, hogy a nőknek is szabad legyen végre kritikusnak lenniük a szexben, ahelyett hogy csupán a passzív befogadó szerepét töltik be.Vagy mégsem? Miközben a „Fuck List” látszólag a szexuális tárgyiasítás megfordítása, sokan úgy vélik, hogy valójában inkább erősíti a szexista sztereotípiákat. Kiábrándító például, hogy a szexről állítólag oly szabadon gondolkodó nő, magasabb pontszámokat adott azoknak a partnereinek, akik megdicsérték a külsejét. Ebből úgy tűnik, hogy ahelyett, hogy az élvezetekre, a szexuális kielégülésre fókuszált volna, sokkal inkább megerősítést keresett a vonzerejét illetően, amivel pedig igazolta azt a vélekedést, hogy a nők valójában csak arra törekszenek, hogy szexuálisan kívánatosak legyenek a férfiak számára. A dokumentumból kiderült továbbá is, hogy a szerző eredményként könyvelte el, ha olyan férfival sikerült ágyba bújnia, akit „üldöznek a nők” vagy aki az aktus idején épp párkapcsolatban élt. Ezzel a hozzáállással pedig bizony nem túl sok női szolidaritásról tett tanúbizonyságot.

Szintén nem volt túl szerencsés húzás, hogy a lány a szexpartnerei péniszének méretét is osztályozta, méghozzá oly módon, hogy akikét túl kicsinek találta, azoknak a teljes szexuális teljesítményét leértékelte. Lényegében egyenlőségjelet vont a péniszméret és a férfiasság közé, amivel ismét csak egy idejétmúlt sztereotípiát igazolt. Nem kétséges persze, hogy vannak olyan nők, akik szinte megszállottjai az intim méretnek, de nem nehéz belátni azt sem, hogy csupán ez alapján meglehetősen korlátozott mértékben lehet megítélni egy férfit. Bár a dolgozat lehetőséget adott volna arra, hogy a férfiasságot ennél jóval összetettebb módon definiálja, a szerző éppen, hogy ráerősített a sztereotip nézőpontra és arra a vélekedésre, hogy a nők sekélyesek, fallosz-centrikusak és nem veszik észre, hogy a férfiakban is élhetnek bizonytalanságok a saját testükkel kapcsolatban.
Az önismeret feltételezhető hiánya, illetve az, hogy a szerző képtelen volt társadalomkritikát megfogalmazni, oda vezetett, hogy az egész iromány csupán túlzó kritikáktól hemzseg, ráadásul, mivel a szereplők beazonosíthatók, megsérti mások magánszféráját, mindez pedig egyértelműen mutatja a lány naivitását. Leginkább azonban a médiában megjelent, közhelyesen elítélő reakciók adnak okot aggodalomra, melyek lényegében ribancnak kiáltják ki a szerzőt. Ha egy férfi készített volna hasonló prezentációt, minden bizonnyal vállveregetésben lenne része és valódi „csődörnek” titulálnák. Azonban ha egy nő mer beszélni a szexről, őt erkölcsileg elítélik a viselkedéséért, és akár még az újságok gyalázkodó címlapjain is kiköthet „bűnös” tettével. Egy férfinak ilyen következményekkel valószínűleg soha nem kell szembenéznie.

Azok férfiak, akikről a dokumentumban szó esik, átmenetileg ugyan zavarban érezhetik magukat, illetve kénytelenek elviselni, hogy menthetetlenül betolakodtak a magánéletükbe, ugyanakkor a szexuális tevékenységük és magatartásuk még mindig elfogadhatónak számít. A szomorú igazság az, hogy történet negatív hatásait hosszabb távon leginkább a nők fogják érzékelni, hiszen az amerikai diáklány példája emlékezteti majd őket arra, hogy sajnos nem tartunk még ott, hogy egy nő szabadon felfedezhesse a szexualitását, anélkül, hogy felelősségre vonástól kellene tartania.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés