free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Kettős mérce a szexben

Borsa         Címkék: megcsalás, púder, szex 6 hozzászólás

A kicsapongó férfit elismerés övezi, a könnyűvérű nő „egy ribanc” – még szerintünk, nők szerint is. Pedig ugyanolyan kicsapongó életet élünk, mint a férfiak.

Míg a '60-as évekig a boldogító igen kimondása előtt szexelő lányoknak jutott a "ribanc" címke, addig a szexuális forradalom lezajlását követően már "csak" azokat jutalmazta a közvélemény, akik szerelmi kapcsolaton kívül, l'art pour l'art bonyolódtak alkalmi numerákba. 2011-ben jogos a kérdés, hogy a skalpgyűjtő férfiakat továbbra is ováció illeti-e akkor, amikor egy hétvégenként portyázó, szingli nőt a kipletykálással mint szimbolikus kövezéssel intéz el a szűkebb közösség.

Mindkét nem alkalmazza a kettős mércét

Szégyenkező "felnőtt szüzek" ide, a vízcsapból áradó erotika oda, egy, a '90-es évek végén készített amerikai felmérés szerint a fiatal férfiak többsége még mindig érintetlen partnerről álmodozik. Noha alkalmi randevúk alkalmával szívesebben fogadják a tapasztaltakat, életük párját mangalány-szemű naivaként képzelik el. "Sokat csajoztam, mielőtt megismertem a feleségemet – meséli egy 34 éves férfi. – Akkoriban a szabadszájú, bevállalós lányok kellettek. Olyanok, akikről nem kell leimádkoznom a melltartót. Bár járogattam velük, mégis úgy gondoltam, hogy akivel tartósan együtt maradok majd, az legyen visszafogottabb. Nem mondom, hogy nem fizettem meg a macsóság árát. A feleségem egy szolid, tündéri kis csaj, akit igazán izgalmas volt tanítgatni, felszabadítani... egy darabig. Amikor azonban fél év után sem lazult le a haverjaim előtt, és feszengett, hogy ki mit akar tőle, amikor egyszerűen csak hozzá szóltak vagy vicceltek vele, rájöttem, hogy iszonyú nehéz eldobnod a régi énedet pusztán azért, mert megnősültél."Nyilván férfioldalról sem egyszerű kigubancolni az erkölcsi elvárásoknak és a vágy azonnali kielégítését szorgalmazó kortárs előírásoknak az elegyét – nőként azonban a duplájára csavarodnak a nehézségek. Nem elég, hogy a nő a voltaképpeni elszenvedője a saját vágyai, a szűziesség ideálja és a "Legyél dög az ágyban!" szentháromság harcának, de ő az, aki a kettős mércét – amolyan igyekvő jókislányként – a legszigorúbban alkalmazza, akár önmagára is. Különböző vizsgálatokban egyaránt arra az eredményre jutottak – miután kitalált emberek szexuális kalandjairól olvashattak a résztvevők –, hogy a nők sokkal keményebben ítéltek meg, és durvább jelzőkkel illettek más nőket, amikor azok fiatalon kezdték a szexuális életüket, cserélgették a partnereiket, vagy párhuzamos viszonyokat tartottak fenn. Egy másik kísérletben szívesen ajánlottak lánybarátjuknak egy olyan srácot, aki tíznél több csajjal került már intim viszonyba, ugyanakkor óva intették fiú barátjukat az olyan nőktől, akiknek a két kezük szintén nem volt elég arra, hogy összeszámlálják a szexpartnereiket.

Félrebecsül mindenki

A kettős mérce felvet egy további, izgalmas problémát. Ha a heteró pasikat a hódításaikért sztároljuk, a nőket viszont ugyanezért bélyegezzük meg, akkor vajon kikkel kavarodik össze az a rengeteg férfi? Nem kell Mérő László agyát kölcsönkérnünk ahhoz, hogy kitaláljuk: amikor megkérdezzük az urakat, ugyan hány különböző nővel létesítettek viszonyt az elmúlt években, majd ugyanerről tudakozódunk a hölgyeknél is, a számoknak meg kellene egyezniük a két csoportban. Ehhez képest a pasik átlagosan kétszer, időnként pedig négyszer több szexkapcsolatra emlékeznek vissza, mint a csajok. Az eredményeket sokféleképp magyarázhatjuk: a férfiak dicsekvőbbek, szándékosan hazudoznak, hogy maszkulinabbnak látsszanak, torzítanak, és az elvárásoknak megfelelő adatokat mondják (ahogy a nők is, akik viszont szégyellik a félrelépéseiket). Egyes pszichológusok úgy vélik, hogy a nők sokkal jobban képesek visszaemlékezni az emberi kapcsolataikra. Amikor feltesszük nekik a múltbéli szexuális viszonyaikra vonatkozó kérdést, valóban elgondolkoznak, és összeszámolják azokat (talán amiatt mondanak esetenként a valósnál alacsonyabb számot, mert elsősorban az intim, érzelemdús párkapcsolataik ugranak be, a kisiklások kevésbé). A férfiak azonban legyintenek, és elrendezik az egészet egy durva becsléssel. Ahol persze, nem meglepő módon, felfelé kerekítenek.

Ha készítünk egy gyors statisztikát, megállapíthatjuk – ha a prostituáltakhoz járást nem számítjuk –, hogy nők a férfiakhoz hasonló gyakorisággal bonyolódnak szexuális kalandokba, a kettős mérce rájuk vetülő árnyékától függetlenül. A rosszalló vélekedések elkerülése érdekében azonban a "kihágásaikat" igyekeznek titkolni. Az elhallgatások később természetesen őszintétlenséghez, bezárkózáshoz, és a baráti és egyéb, intim kapcsolataik sérüléseihez vezethetnek: "Egy nős férfivel volt viszonyom hosszabb ideig – mondja egy 35 éves nő. – Én is kapcsolatban éltem már körülbelül hét éve. Egyikünk sem akart szakítani a párjával, ugyanakkor élveztük, hogy újból felfedezhetjük a szexet, ami odahaza kissé megkopott már. Furcsa volt, hogy sokat mesélt kettőnkről a baráti társaságában – miközben ő veszíthetett volna többet, ha a felesége tudomására jut a félrelépés. Én még a legjobb barátnőimnek sem mondtam el. Előre tudtam, mit vágnának a fejemhez, és sem védekezni nem akartam, sem az érveik hatására szakítani a szeretőmmel. Mert egyszerűen nem bírtam volna épkézláb indokokat felhozni arra, hogy miért csalom meg a hűséges, odaadó, rendes páromat egy nála rosszabbal. Csak úgy, mittudomén, kurvaságból. Hogy egy kicsit az is lehessek végre." 


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés