free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Miért ne nyomulhatnának a nők is?

HT2         Címkék: kapcsolat, kezdeményezés, , nyomulás, udvariás 11 hozzászólás

Kell-e nyomulnia a nőnek a férfira? A válasz nem, de nem "kizárólagos nem" - mindent lehet, de semmit sem muszáj. Legalábbis HT2 szerint.

Hogy nyomulhat-e a nő a férfire? Nos, ez megint egy röviden és könnyen megválaszolható kérdés: "há' naná", ahogy a művelt fők szokták mondani. Kérdés ez még egyáltalán? Ha igen, akkor az is az, amit egy haverom óbégatott minden ötödik percben, amikor úgy 13 és fél évesek lehettünk: "hol élsz te, a középkorban?" Azonban még mielőtt átmennénk valamiféle férfi Szex és New Yorkba (az ég óvjon tőle), tegyük hozzá: ez természetesen csak egy lehetőség, és egyébként éppúgy szól a (sajnálatos módon csak költői) kérdés a férfipopulációnak, mint a nőtársadalomnak. Mert amúgy nem csak arról van itt szó, hogy megvan-e egy nőben a bátorság (vagy ízlés szerint: lesüllyed-e odáig), hogy megkörnyékezzen egy pasast, hanem arról is, hogy ő ezt hogyan viseli. Talán meglepő, talán nem, én inkább az utóbbiról tudok beszélni.



És azzal kell kezdenem, hogy még a fenti - egyébiránt módfelett progresszív - nézetet vallva is vannak azért alapvető kétségei az embernek, hogy tudniillik mennyire férfias is az, ha neki zümmög egy nő, és ő hagyja magát, nem pedig fordítva. Mindazonáltal a gyakorlatban messze nem olyan nagy probléma ez, mint papíron, mert a viszontzümmögést egyrészt ugye semmi nem zárja ki, másrészt meg pont a múlt héten beszéltünk róla, hogy a férfi alanyi jogon lusta, úgyhogy miért ne élvezné, ha még udvarolnia sem kell? Persze azért női nyomulás és női nyomulás közt is van különbség, leginkább abból a szempontból, hogy ki adja elő - mert Jabba palotájából a kétmázsás, hatcsöcsű táncosnő például csinálhat akármit, akárhogy, az nem lesz nyerő. Ezen felül viszont nem hiszem, hogy túl sok kikötés lenne, mert ha valaki jó, akkor úgyis jól csinálja, és nem tud tévedni. Szóval aligha van olyan foka a nyomulásnak, legyen bár szó direkt leszólításról vagy célozgatásról, amit egy férfi megengedhet magának, egy nő meg nem. Oké, a bonbon meg a veres rózsa ilyen, de azok szerencsés esetben már egy férfi számára sem képezik a legnyerőbb stratégia részét.

A lényeg egyébként éppen ennyi a dologban - papíron talán még létezik a klasszikus udvarlás, amikor leterítem a pocsolyába a kabátomat, és pezsgőt iszom szívem egyetlen királynőjének magas sarkú topánjából, ő meg szarik a fejemre, de a gyakorlattól vagy a mindennapoktól vagy, nevezzük, aminek akarjuk, a valóságtól ez azért már elég messze van. Oké, nyilván vannak még nők, akiknek ez az igénye kicsit korszerűsített formában, és vannak férfiak is, akik megteszik értük ezt - érezzék is jól magukat együtt, egymást mi sosem fogjuk zavarni. Lehet, hogy túlzok, de akiben az ilyen elvárások nem csak afféle történelmi örökségként élnek, az maga is elég messze van a valóságtól, legalábbis attól, amiben én élek. Egyszer mondjuk volt szerencsém egy többé-kevésbé így gondolkozó lányhoz, de ő is hajlamos volt feladni a messze több mint romantikus vágyait, és inkább csak ábrándozott róla, hogy milyen szép is lenne, ha - amúgy meg tűrte és a maga módján élvezte is azt, ami van, jelesül, hogy a klasszikus udvarlások korszakának többé-kevésbé vége.



Nem azt jelenti ez persze, hogy minden két perc alatt dől el, csak azt, hogy az egyoldalú nyomulás már rég nem etalon, sokkal inkább adok-kapokról beszélünk. Abban meg már mindegy, hogy kinél van a labda (vagy a boxer), nem? A kérdés innentől módosul is arra: kell-e feltétlenül nyomulnia a nőnek? Erre pedig a válasz nyilvánvalóan nem. Nyomuljon, aki akar, arra, akire akar, úgy, ahogy akar, aztán vagy bejön, vagy nem, ennyi. Ha kicsit - ez az, végre leírhatom! - emancipatorikus szempontból nézzük a dolgot, akár úgy is megfogalmazható ez, hogy jár a nőnek az esély, aztán vagy él vele, vagy nem. Ha viszont az érem másik oldalát nézem, olyan szempontból azért érdemes is kipróbálni, hogy közben megtanul az ember rendesen veszíteni, pofára esni, mert az komoly, jellemet formáló esemény, és mint ilyen, rá is fér mindenkire.

Mindezek ellenére elvárás sosem lesz belőle szerintem, hogy a nők vegyék át az irányítást - inkább a dolog másik fele alakul át: egy férfival szemben sem annyira elvárás már, hogy fehér lovon érkezzen és küzdjön és mittudomén. Illetve pontosítsunk: létezik, de mást jelent már ez a bizonyos küzdelem, mint régen, és nyitott mindenki számára. Persze a gyakorlatban még mindig inkább a férfi nyomul, de ez nem is baj - a lényeg, hogy különösebben bohóckodni már nem kell. Az meg egy külön bónusz, hogy benne van a pakliban az is, hogy esetleg a kisujját sem kell mozdítania az embernek, mert a szájába repül a sült galamb. Nyami.



LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés