free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Ne tartsuk mindig luxusnak a kikapcsolódást

Borsa         Címkék: kikapcsolódás, pihenés, púder 0 hozzászólás

Elég rosszul állunk, ha nívós, tartalmas pihenésről van szó: nekünk még mindig a tévénézés a kikapcsolódás, és lenézendő a „henyélés”. Változtatni kell.

Még hogy drága szalonokban, puccos wellnesvíkendeken hagyjuk ott a fél fizetésünket?! Az ember kizárólag valami úri huncutságra bír gondolni, ha a „kényeztető kezelések” kifejezést meghallja, alapból viszolygunk tőlük, és eszünkbe sem jut, mennyire többrétegű dolog ez, illetve hogy a kényeztetés és a vastag buksza nem jár szükségszerűen kéz a kézben. Ezért inkább a szélsőségek felé hajlunk: vagy megvonunk magunktól minden földi jót spórolás címén (és inkább a tévénézés jelenti a kikapcsolódást), vagy egy vagyont áldozunk hangzatos luxusszolgáltatásokra, holott az igazságot talán félúton is meglelnénk a kettő között. Se önimádó milliomosnak, se unatkozó úrinőnek nem kell lenni ahhoz, hogy az ember néha áldozzon a drága idejéből magára, és a partnere masszázsát profi kezekre cserélje egyszer-egyszer vagy a fürdőszoba gőzét szaunára. Elhatározás kérdése, és garantáltan megtérülő befektetés.

A statisztikák is alátámasztják

Mert megérdemlem. Az ismerős szlogenről nagyvonalúan úgy véljük, nagyvárosi kreatívok hangzatos reklámfogása, amely a hétköznapi szóbeszédbe némi irónia társaságában csöpögött le, ami egyfelől igaz, másfelől viszont nagyon is a lényegre tapintó mondatocska ez. Nyilván pontosan tudjuk, hogy egyik kencétől vagy kezeléstől sem várhatunk csodát, a hangsúly azonban sokkal inkább a törődésen van. A jóllét tudatos megalapozása, a magunkra fókuszálás a hangsúlyos, így ha szándékosan elutasítjuk azokat a rituálékat és szimbólumokat, amelyek elválasztják a „kényeztetés”, a „feltöltődés” idejét a mindennapi hajszától, ne lepődjünk meg, ha a hazai statisztikákra jócskán ráerősítve valami „népszerű” testi vagy lelki betegség formájában kapjuk meg a cechet. Érdemes nemcsak a szabadidő-eltöltési szokásainkat, de a saját egészségünkhöz, végső soron a magunkhoz való viszonyunkat is újragondolni, egyáltalán: elgondolkodni rajta. Amíg a test- és lélekápolásra fordított időt, energiát és pénzt itthon nagy tömegek fölöslegesnek, luxusnak ítélik meg, értéke pedig csak az áldozatos munkának (karrierépítés, ötödik diploma, még nagyobb lakás, még több fogás a vacsoraasztalon) van, addig nem csodálkozhatunk a magyar népbetegségek széles palettáján.A prevenció oldaláról megközelítve a kikapcsolódás, a tudatos egészségmegőrzés fontosságát, hasonló tanulságokat vonhatunk le. A leggyakoribb pszichés probléma, a depresszió tüneteivel egyre nagyobb százalékban küzdenek a magyar nők – ez hosszú távon nemcsak bizonyos testi betegségek kockázatát növeli, de olyan önkárosító magatartásformák előfordulásának az esélyét is, mint az alkoholfogyasztás, a dohányzás vagy a gyógyszerfüggőség, a munkaképességet viszont jelentősen csökkenti. Igaz ugyan, hogy egyetlen, szaunázással, masszázzsal, pezsgőfürdővel töltött hétvége nem tesz csodát, de ha a megküzdési stratégiáinkba beillesztjük a koncentrált feltöltődést, a pihenést, a tudatos kikapcsolódást, illetve ha az egyszeri alkalmakból rendszert tudunk csinálni, könnyebben birkózunk meg olyan nehézségekkel is, amelyekkel fáradtan, kimerülten és elhasználtan már képtelenek vagyunk. És hogy mennyire ránk fér mindez, azt talán egy néhány évvel ezelőtti kutatási adat is kiválóan bizonyítja, amely szerint a magyar nők 43, a férfiak 34 százalékának saját bevallása szerint nincs egyetlen barátja sem, az emberek 88 százaléka pedig a szabadidejét a tévé előtt tölti. Sőt, Európában a magyar nők fordítják a legtöbb időt házimunkákra, és kiugróan alacsony a társas életre és a szórakozásra fordított idő.

Mi esik igazán jól?

A méregtelenítő tavaszi kúrák, önsanyargató böjtök, a végleges szőrtelenítés vagy a fogfehérítő kezelés ugyan látványos eredményekkel kecsegtetnek, talán az önbizalmunk is szárnyra kap a végeredmény láttán, de a jólesőtől nagyon messze áll mindegyik. Merjünk kicsit a direkt örömök oltárán is áldozni, annál is inkább, mert tanulni kell azokat is. Hogy jól és kielégítően pihenjünk, hogy a saját testünkre és igényeinkre tudjunk szabni egy-egy lopott órát. Míg egyesek irtóznak a fürdőtől, és rosszul lesznek a szaunában, másoknak mindez a megváltó megtisztulás non plus ultráját jelenti. Vannak, akiknek a sóbarlangban eltöltött órák jelentik a kikapcsolódást, másoknak a lávaköves vagy a thai masszázs hat üdítően egy kiadós jógaóra után. A varázsszó azonban változatlanul a rendszeresség – havi két-három alkalmat nyilván még a legelfoglaltabbak is be tudnak iktatni.Hiszen, ne felejtsük, minden új és egyre csak mélyülő barázdánkért keményen megdolgozunk: a munkahelyi stressz, a fáradtság, a hiteltörlesztés terhe, a rendszertelen táplálkozás vagy az elégtelen folyadékfogyasztás sokunk heti-napi rutinja. Ebbe a mókuskerékbe pedig nem lehet akkora kihívás kéthetente beszorítani valami kompenzációt – és nem pusztán a test fiatalítása, hanem a lélekkozmetika okán is. Pláne, mert már rövid távon kiderül: amit eddig kiadásnak, luxusköltekezésnek címkéztünk, az maga a nagybetűs befektetés. Pihenésnek, feltöltődésnek és lazításnak hívják. Mindannyiunkra ráfér, nem?LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés