free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 jó dolog, amit a '90-es éveknek köszönhetünk

Brabham         Címkék: kultúrtripp, lista, twinpeaks 2 hozzászólás

Kellő távlatba került az előző évezred utolsó évtizede ahhoz, hogy mérlegre tegyük. Most csak a szépre emlékszünk: azt nézzük, miért lehetünk hálásak a '90-es éveknek.

A kilencvenes éveket jó volt megélni. Nem jobb persze, mint megélni a nyolcvanas vagy a kétezres éveket, úgyhogy az alábbiakban sem "bezzeg a mi időnkben" jeligével nosztalgiázunk a bermudagatyák, Barbie-babák, egy olvasás után szétszakadó képregényfüzetek, az eurodance, a fiúzenekarok és a discmanek aranykorában, hanem egyszerűen csak felidézzük, milyen jó dolgokat köszönhetünk ennek az évtizednek. Vitát nem nyitunk arról, hogy mit választottunk, de kiegészítéseket szívesen fogadunk, mert azt persze mi sem gondoljuk, hogy egy ötös listával lezárható a felsorolás.
 
Grunge zene

Lehet okosan érvelni amellett, hogy nem is létezett a grunge, mert a Nirvana egy punkzenekar volt, a Pearl Jam hard rockot játszott, az Alice in Chains metált, a Soundgarden meg akármit, de ezek a bandák akkor is egyszerre tűntek fel, és együtt forgatták fel úgy a világot, ahogyan azóta sem sikerült senkinek. Egy idő után persze fárasztó lett ez a zenei hullám is, mert a nagyságok karrierje derékba tört, az epigonok pedig elvették az egész vélt vagy valós műfaj hitelét. Most már azonban eltelt elég idő ahhoz, hogy nyilvánvaló legyen: iszonyat karizmatikus figurák csináltak akkoriban a föléjük aggatott cégér alatt iszonyat jó zenéket, amik ugyanúgy mindent elmondanak a keletkezésük koráról, mint a maguk idejéről a beat-, vagy a hippizenék, netán épp a punk vagy a szintipop. És fordítva: ha a kilencvenes évekre gondolunk, az MTV, a zajos gitárok, a kockás ingek és a kócos hajak az elsők között ugranak be.

Mobiltelefon

Ma már annyira természetesnek tűnik, hogy a legtöbbünknek eszébe sem jutna, hogy csak a kilencvenes évek hozománya. Pedig bizony valamikor abban az évtizedben mondtuk először mindannyian az első féltéglákra, hogy "bunkofon", és a legtöbben még abban az évtizedben váltunk mobilszkeptikusból -tulajdonossá is. Az első otromba, antennás készülékére mindenki emlékszik, az viszont már nem nagyon rémlik, hogyan mentek a dolgok azelőtt, amikor még csak otthonról meg utcai fülkékből tudtunk beszélni, és bár lehet – sőt bizonyos körökben divat is – emiatt siránkozni azt hangoztatva, hogy "megvoltunk nélküle is", szerintünk azért nem rossz, hogy így alakult, mert valóban kényelmesebb lett az élet.

http://music.yahoo.comInternet

Na és akkor itt a dolog másik fele. Vitathatatlan, hogy a világ vélt vagy valós ártatlanságának egy újabb jelentős darabjától szabadult meg a megjelenésével és az elterjedésével, és különben is blabla, de azért valamiért mégiscsak itt ülünk per pillanat is előtte, és ez nemcsak a jelentőségéről árulkodik, hanem arról is, hogy szeretjük. Az pedig egészen biztos, hogy az első csatlakozás, az első e-mail fiók elkészítése és az első chat, mind a kilencvenes évek második feléhez kötődnek az egyszeri "személyi" felhasználók számára, és ezek mind kellemes emlékek. A daliás időkről ennek ellenére ezúttal sem bennfenteskedve és bezzegezve szeretnénk beszélni, mert visszamenni oda még véletlenül sem szeretnénk – csak annyiról van szó, hogy az egész ott kezdődött, és jó is volt ott lenni.

Sziget

Örülünk, hogy valami magyar vonatkozású dolog is azonnal eszünkbe jutott, annak meg pláne, hogy ez nem a mi érdemünk, hanem magáé a dologé. A Sziget ugyan az elmúlt tíz évben rendesen kinőtte magát, sőt meg is változott, de ettől még a kilencvenes évek szüleménye, és ami azóta történt vele, az tulajdonképpen csak cicoma, szóval amitől jó volt, az már a szóban forgó korszakban is megvolt benne. Amúgy pedig akármennyire is köpködhető, unható és fikázható, a mai formájában is van annyira klassz dolog, hogy ne mondhassuk rá azt: jobb lett volna, ha bármikor is abbamarad. Tetszik vagy sem, tényleg ez Európa egyik legnagyobb zenei és kulturális fesztiválja, de az ilyen hangzatos érvektől eltekintve is az év egyik legjobb balhéja, érdekes programokkal, vicces emberekkel, és még a reklámjai is nagyon ötletesek.

Twin Peaks

A sorozatok műfaja nem a kilencvenes években született, és azt sem lehet mondani, hogy bármiféle csúcskorszakát élte akkor, de ettől még jelentős volt ez a tíz év is. Ennek megfelelően meghatározó élmény is rengeteg akad a Jóbarátoktól az X-Aktákon és a Vészhelyzeten át a Beavis és Buttheadig meg a South Parkig, de a Twin Peaks az összest veri, mert nemcsak piszok stílusosra sikerült a legutolsó részletig, de nem is hasonlított semmi másra, és azóta sem hasonlít rá semmi, ráadásul nemcsak szerettük, de féltünk tőle és tiszteltük is. Arról nem is beszélve, hogy a mai napig beszédtéma, hogy tulajdonképpen mi a harag is történt benne, ami azért nem semmi.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés