free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 hajmeresztő dal a kilencvenes évekből

Borsa         Címkék: kultúrtripp, lista, zene 7 hozzászólás

Hihetetlenül rossz slágereket veszünk elő a kilencvenes évekből, amelyek a nosztalgia révén mégis kellemes emlékeket ébresztenek. Bűnös élvezetek az Y generációnak.

Mint minden korszaknak, a kilencvenes éveknek is megvolt a maga minőségi könnyűzenéje, és megvoltak a maga torzszülött slágerei is. Utóbbiak nagy részét mára mindenki elfelejtette, ha viszont megszólalnak valahol, titokban azért sokaknak dobolni kezd a lába, és mosolyra húzódik a szája, mert némi nosztalgiával megspékelve már bőven kimerítik az „annyira rossz, hogy az jó” kategóriáját. Ennek örömére most meg is mártózunk a bűnös élvezetekben.

Ice MC: Think About the Way

Jobb felütést keresve sem találhatnánk ehhez a kis összeállításhoz, mint Ice MC épületes slágerét, a Think About the Way-t. Ebben ugyanis minden benne van, ami a kilencvenes években a „jó” popzenéhez kellett: megy a kétujjas szintizés, tuccog az ütem, a lány elénekli, a fiú elmagyarázza, akad némi halandzsa és egy kis dzsamékázás is, a klipben pedig valami random romhalmaz előtt misztikusan hadonászik a két előadóművész.


Fénypontja volt ez minden iskolai diszkónak és osztálybulinak a kilencvenes években, bár az is igaz, hogy mai szemmel már úgy tűnik, csupa fénypontból álltak ezek a jeles rendezvények.


Billie Piper: Day & Night

Egy kicsit csalunk: Billie Piper ugyan még a kilencvenes években kezdte meg szédületesnek nehezen nevezhető karrierjét, de „nagy” slágere, a Day & Night már 2000-ben jelent meg, és mi ezzel szerepeltetjük. Ez volt ugyanis az első, és nagyjából az utolsó száma is, amivel valamennyire ki tudott bújni Britney Spears árnyékából – mégpedig oly módon, hogy amennyire lehetett, annyira britnisre vette (illetve vetették vele) a figurát.


A szexi tinilány karakterét mondjuk mai szemmel már elég nehézkesen hozza, a sminkese pedig valószínűleg részeg vagy nagyon rosszindulatú volt, de ettől még klasszikus az egész: „jaj de vágyom rád” szöveg „jaj de vágyom rád” stílusban előadva, erotikus benyögésekkel spékelve, a dal kétharmadánál fátyolos nyöszörgés, a klipben pedig sikátor, mosoda és egy komplett tánckommandó, plusz falonfutás és dögös tekintetek – valljuk be, szerettük.

E-Rotic: Max Don’t Have Sex With Your Ex

Elég merész dolog bárkit is kikiáltani a korszak legidiótább zenekarának, mert tobzódtunk akkoriban a debilitásban, de az E-Rotic kínrímekbe foglalt „malac” szövegei és rajzfilmes klipjei szerintünk irányjelző használata nélkül előzték a többi próbálkozást. Hogy mégis szerettük őket, arról ma már mindenesetre nem kell hallgatnunk, sőt azt sem kell szégyellni, hogy a Max Don’t Have Sex… ostoba pikulahangjaira még most is valamiféle melegség tölti el a szívünket.


A nosztalgia ugyanis nem káros az egészségre – szemben azokkal a szerekkel, amiket mind a dal szerzői, mind a klip készítői nagy valószínűséggel rendszeresen fogyasztottak.


Dune: Hardcore Vibes

Apropó, szerek: nem szeretnénk a kicsit ropogósabb ritmusok híveit sem zene nélkül hagyni. „This one is dedicated to all the ravers in the nation”: íme a Dune és a Hardcore Vibes című, felbecsülhetetlen értékű klasszikus. Az ütem és a szinti közös erővel körülbelül annyi agysejtet pusztít el, mint egy üveg vodka húzóra, de sajnos nem lehet ellenállni, mert minden rendes kilencvenes évekbeli tini erre a dalra tette első szeletelő mozdulatait, és közben borzasztóan büszke volt magára, hogy a világnemzet raverei közé tartozik.A klipre mi nem is emlékeztünk, pedig hát észbontó: van benne egy gombára helyezett deck fölött bénázó áldízsé, két teljesen funkciótlan és ennél fogva tanácstalan táncosnő, meg egy hegyes fülű zöld izét alakító csávó is, akit a haverjai valószínűleg a mai napig ezzel a videóval szívatnak. Már ha egyáltalán maradtak haverjai.


La Bouche: Be My Lover

Természetesen nemcsak a „sok rap + némi női ének” verzióban működtek a slágerek ezekben a daliás időkben – a lenyűgöző változatosság jegyében nagyon menő volt az is, ha egy csaj hosszan elénekelte, hogy mi a téma, egy pasi meg közbeszúrt négysornyi magvas gondolatot. Ennek a felállásnak eklatáns példája a La Bouche nevű elfeledett gyöngyszem is, amelynek énekesnője a Be My Lover című darabban nem átallotta a képünkbe danolni, hogy ládádádidádádáááááá, majd utána még azt is hozzátenni, hogy á-á-jé-hé-ji.


La Bouche - Be My Lover
Uploaded by Hakunamatata67. - See the latest featured music videos.

A gyerekeinknek mondjuk biztos nem ezzel fogunk példálózni, hogy „bezzeg a mi időnkben”, de azért ezt is le kell rendszeresen youtube-ozni, mert varázslatos. Mármint a maga módján.
LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés