free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Megfejtették Kleopátra igazgyöngy koktéljának titkát

Borsa         Címkék: igazgyöngy, kleopátra, kultútripp, púder 0 hozzászólás

Kleopátra, Egyiptom utolsó királynője, a történészek szerint csupán a fényűzés kedvéért készíttetett italt magának igazgyöngyből. 2000 év kellett a titok nyitjához.

Egyiptom utolsó királynője valóban elkészíthette legendás igazgyöngy koktélját - állítja egy amerikai ókortörténész. A legendás koktélt a történetírás két helyen is megemlíti: Plinius római polihisztor, Naturalis Historia című enciklopédikus művében, valamint Plutarkhosz filozófus leírásában is szó van róla.

Az antik világban ritkaságszámba ment az igazgyöngy, és csak a legtehetősebbek engedhették meg maguknak a drága igazgyöngy ékszereket. Plinius több felháborító esetet is elmesél, hogy bemutassa az esztelen fényűzés terjedését Rómában: Clodius, a híres színész, Aiszóposz fia egy alkalommal borecetben feloldott igazgyöngyöt ivott meg, s mivel az ital megnyerte tetszését, lakomatársait is megkínálta. Alexandriában Kleopátra hasonlóképpen borecetben feloldott óriási igazgyöngyöt ivott meg, Marcus Antoniusszal, amelyet a fülbevalójából vett ki.Az igaz történet így hangzik: "Kleopátra egyszer lekicsinyelte az Antonius által feltálaltatott vacsorát, és, ahogy egy szajha királynőhöz illik, megjegyezte: "Olyan lakomát szeretnék, ami tízmillió sestertiusba- római érme - kerül." Antonius kételkedett benne, hogy létezhet-e egyáltalán ilyen drága lakoma. Másnap meghívta őt a királynő, és látszólag szerény vacsorát szolgáltatott föl. Antonius csodálkozására rámutatott egy kupára, amelybe ecetet öntetett, és belevetette legdrágább igazgyöngy fülbevalóját és a hatalmas gyöngy pezsegve oldódott fel az ecetben. Amikor a párját is utána akarta dobni, Antonius inkább elismerte, hogy veszített. A megmaradt gyöngy – fűzi hozzá Plinius – a rómaiak zsákmányaként Rómába került, kettévágták, és a Pantheon Venus-szobrának fülét díszíti."


A történészek évszázadokon keresztül megkérdőjelezték e leírások hitelességét. Prudence Jones, a Montclair State Univesity kutatója viszont úgy véli, hogy ezekben a történetekben, bármilyen túlzónak is tűnjenek, mindig van egy szemernyi igazság. Ami Kleopátrát illeti, igen nagy műveltséggel rendelkezett, az egyiptomi királynő jártas volt az orvostudományban, s ismerte a mérgeket is. "Miért ne értett volna a vegytanhoz is?" - tette fel a kérdést Prudence Jones hozzátéve, hogy az antik világban az ókori szövegek tanúsága szerint meglehetősen sokat tudtak a gyakorlati kémiáról.

"Kiderült, hogy lehetséges a kölcsönhatás az igazgyöngy és az ecet között" - fogalmazott az ókortudós, aki kísérleteihez 5 %-os ecetsavoldatot hasznát: ilyen töménységű lehetett a természetes erjedéssel képződött ecet is. Ebben alig több mint egy nap alatt oldódott fel az igazgyöngy. Amennyiben felforralta az ecetet, vagy porította a gyöngyöt, a reakció felgyorsult, a folyamat alig néhány percet vett igénybe.

(mti)


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés